REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kakavos kainos pasaulio rinkose smuko, ir viena to priežasčių –  skolų krizė euro zonos šalyse, rašo laikraštis „The Financial Times“. Europa, stambiausia kakavos pupelių vartotoja, baimindamasi recesijos regione, smarkiai sumažino žaliavų, būtinų šokolado gamyboje, supirkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Anot laikraščio, gruodžio 5 d. ateities sandorių kakavos kaina siekė 1 tūkst. 414 svarų sterlingų už toną. Tai žemiausia kavos pupelių kaina nuo 2008 m. gruodžio ir 42 proc. mažesnė, palyginti su praėjusių metų kainomis, pastebi „Bloomberg“.

REKLAMA

2010 m. pabaigoje - 2011 m. pradžioje kakavos kainos išaugo iki aukščiausio lygio per 33 metus dėl politinės krizės Dramblio Kaulo Krante – didžiausioje pasaulyje kakavos pupelių augintojoje. Šių metų sausį šalis pristabdė kakavos pupelių ir kavos tiekimą pasaulinei rinkai, tačiau atnaujino jį metų viduryje.

2011 m. pabaigoje kakavos kainas nusmukdė ne tik euro zonos skolų krizė, bet ir pranešimai apie rekordinius derlius Dramblio Kaulo Krante ir dar vienoje stambioje kakavos pupelių augintojoje - Ganoje. Analitikai prognozuoja, kad kakavos tiekimas rinkai viršys paklausą net 400 tūkst. tonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų