REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 13–19 d. septyni Šiaulių Didždvario gimnazijos mokiniai, keturi gimnazijoje savanorišką tarnybą atliekantys Europos savanorių tarnybos (EST) savanoriai iš Austrijos, Gruzijos ir Turkijos lydimi neformalaus ugdymo mokytojos Birutės Kuicienės dalyvavo Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų fondo lėšomis finansuojamo projekto „2011, Europos savanorystės metai: Kiekvienas gali keisti pasaulį“ mainuose Vroclave (Lenkija).

REKLAMA
REKLAMA

Projektas „Kiekvienas gali keisti pasaulį“, kurį Šiaulių Didždvario gimnazija įgyvendino kartu su Vroclavo licėjumi „Ekola“ (Lenkija) – tai mokymasis pažinti save, atrasti savanorystės svarbą labiausiai pažeidžiamoms socialinėms grupėms, gilintis į jų problemas bei per savanorišką veiklą atrasti naujas saviraiškos galimybes.

REKLAMA

Projekto dalyviai savaitę gyveno ir bendravo vienoje aplinkoje. Pirmas dvi dienas mokiniams iš Lenkijos ir Lietuvos EST savanoriai surengė mokymus, kurių metu projekto dalyviai mokėsi suprasti save, aplinkinius žmones, atpažinti stereotipus, kylančius susidūrus su kitokiais žmonėmis, žaidė simuliacinius žaidimus, mokėsi spręsti konfliktines situacijas; dalyvavo UNESCO dienos renginiuose, pristatė savo šalių istoriją, kultūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis šio projekto etapas, kuriam jaunuoliai ruošėsi, ne tik pačių mainų metu, bet ir atlikdami „namų darbus“ – savanoriška veikla Lenkijos vaikų namuose bei neįgaliųjų pensionate. Projekto dalyviai pristatė savo paruoštą programą – žaidė komunikacinius žaidimus, bendravo su vaikais, piešė, dainavo; neįgaliųjų pensionate pristatė kartu paruoštą lietuviškų ir lenkiškų dainų koncertą.

Remdamiesi pagrindiniu projekto veiklos metodu – patyriminiu mokymusi, projekto dalyviai gilinosi į save, diskutavo ką jaučia, kaip atliekama savanorišką veikla pakeitė jų mintis, nuostatas, sugriovė nusistovėjusius stereotipus.

2011 m. yra paskelbti savanorystės metais. Savanorystė pasaulyje yra plačiai žinoma ir vykdoma, tačiau Lietuvoje ši idėja dar tik įsibėgėja (tai patvirtina ir Šiaulių Didždvario gimnazijos patirtis – nuo 2008 m. gimnazijoje savanorišką veiklą vykdė 21 savanoris iš įvairių pasaulio šalių, tuo tarpu iš gimnazijos savanorišką veiklą vykdyti išvyko tik 1 savanoris). Todėl šiuo projektu buvo siekiama įtraukti jaunuolius, leisti kiekvienam asmeniškai patirti ką reiškia būti savanoriu, išbandyti save, pažinti jausmą, kuris patiriamas padedant kitiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų