REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Astronomai patvirtino atradę naują planetą, kurioje gali būti tinkamos sąlygos formuotis gyvybei, praneša BBC. Naujoji planeta pavadinimu, „Kepler 22 b“ yra nutolusi nuo mūsų maždaug 600 šviesmečių atstumu. Savo dydžiu ji lenkia Žemę 2,4 karto, o planetos paviršiaus temperatūra siekia apytikriai 22 laipsnius.

REKLAMA
REKLAMA

„Kepler 22 b“ yra arčiausiai Saulės sistemos surasta į Žemę panaši planeta, tad ji jau spėjo gauti pravardę  „Žemė 2.0“.

REKLAMA

Vis dėlto mokslininkai vis dar negali atsakyti ar naujai atrastas dangaus kūnas yra sudarytas iš uolienų, skysčio ar dujų.

Konferencijos metu astronomai patvirtino, kad  „Kepler 22 b“ nėra vienintelis radinys, šiuo metu  „Kepler“ teleskopas yra aptikęs dar 2326 objektus, jeigu duomenys pasitvirtins šie kūnai taip pat bus paskelbti naujai atrastomis planetomis. 207 iš šių objektų yra Žemės dydžio kūnai.

„Kepler“ teleskopo veikimo principas - gana paprastas, teleskopas yra pakankamai jautrus, kad galėtų pastebėti žvaigždės ryškumo sumažėjimą, kuomet aplink žvaigždę skriejanti planeta užstoja šviesai kelią tarp stebimos žvaigždės ir teleskopo. Tokie šviesos ryškumo pokyčiai atkreipia mokslininkų dėmesį, tačiau jie nereiškia, kad aplink stebimą žvaigždę tikrai skrieja planeta. Siekdami konstatuoti planetos egzistavimo faktą astronomai atlieka papildomus stebėjimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kepler 22 b“ buvo viena iš 54 vasario mėnesį užfiksuotų kandidačių į planetos statusą. Artimiausiu laiku tikimasi surasti daugybę panašaus tipo planetų.

„Kepler 22 b“ nuo savo žvaigždės yra nutolusi maždaug 15 proc. mažiau nei Žemė nuo Saulės. Metai šioje planetoje trunka 290 dienų. Minėta žvaigždė yra ketvirtadaliu blankesnė nei mūsų Saulė, todėl planeta būdama arčiau jos vis dar gali mėgautis maloniu klimatu.

Anksčiau manyta, kad Žemės dydžio planetos yra sąlyginai reti kosmoso objektai, tačiau šis požiūris sparčiai keičiasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų