REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šiandien Vilnius prikausto daugelio šalių dėmesį, nes būtent čia prasideda Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų susitikimas.

REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 11:26] Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle'is tikino, kad Vokietija palaiko Minsko grupę Kalnų Karabacho. Jo manymu, svarbu ir toliau reguliuoti šį konfliktą.

REKLAMA

Balsas.lt primena, kad Kalnų Karabacho konfliktui spręsti buvo sukurta vadinamoji ESBO Minsko grupė, kuri iki šiol tarpininkauja nesibaigiantiems diplomatiniams mėginimams rasti Karabacho problemos sprendimą. Šiai grupei pirmininkauja Prancūzija, Rusija ir Jungtinės Amerikos Valstijos. Joje dalyvauja Baltarusija, Vokietija, Italija, Portugalija, Olandija, Švedija, Suomija ir Turkija.

Vokietijos užsienio reikalų ministras taip pat paminėjo žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje ir, jo manymu, Rusijos atstovai turi galvoti, kaip spręsti šią gėdingą problemą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip buvo sakoma ESBO susitikimo Astanoje metu – šiandien iššūkiai keičiasi, nes atsirado rizika, kuri neegzistavo iki šiol. Mes turime laikytis bendros Euroatlantinio saugumo vizijos: gerinti darbą kovoje su krize, kontroliuoti ginklavimąsi ir jo mažinimą, taip pat atkreipti dėmesį į demokratijos deficitą kai kuriose valstybėse, kur nėra paisomos žmonių teisės“, – kalbėjo G. Westerwelle.

Guido Westerwelle ir Audronius Ažubalis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Guido Westerwelle ir Audronius Ažubalis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

H. Clinton paminėjo aštriausias problemas

H. Clinton savo kalbą pradėjo nuo rinkimų į Rusijos Dūmą specifikos. JAV atstovė pažymėjo, kad rinkimų metu buvo užfiksuota daugybė pažeidimų: kai kurioms partijoms nebuvo leista registruotis į rinkimus, stebėjusios rinkimus organizacijos buvo persekiojamos ir t.t. Todėl, jos manymu, būtina ištirti žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė ir H. Clinton (nuotr. Fotodiena.lt/Karolio Kavolėlio)D. Grybauskaitė ir H. Clinton (nuotr. Fotodiena.lt/Karolio Kavolėlio)

Pasak H. Clinton, ESBO duos rekomendacijas rinkimų organizavimo atžvilgiu ir tikisi, kad šios rekomendacijos bus paisomos, juk rusai turi teisę rinkti tuos lyderius, kurie pateisintų jų lūkesčius.

Taip pat ji pabrėžė rinkimų į Egipto parlamentą svarbą. „Išrinktieji į Egipto parlamentą turi palaikyti demokratines taisykles, žmogaus teises, moterų teises, taikius santykius su kaimynais ir t.t. Egipto žmonės nusipelnė demokratijos, todėl tikimės, kad Egipto valdžia praves sąžiningus rinkimus ir ateityje taikūs protestuotojai bus ginami“.

REKLAMA

JAV valstybės sekretorė kalbėjo ir apie Gruziją. „Mes palaikome taikos reguliavimą, Gruzijos suverenitetą, vertybes, progresą šioje šalyje ir pasisakome už dialogą tarp Rusijos ir Gruzijos“. Anot H. Clinton, svarbu užtikrinti saugumą ne tik ESBO teritorijoje, bet ir už jos ribų.

ESBO Ministrų Tarybos sesijoje H. Clinton užsiminė ir apie kai kurių valstybių įstatymų viršenybės nepaisymą. JAV valstybės sekretorė turėjo galvoje Ukrainą, kur buvusi premjerė Julija Tymošenko teisiama už nepalankios sutarties su Rusija pasirašymą.

REKLAMA

Be to, moteris pabrėžė, kad daugelyjė ESBO šalių iki šiol vyrauja netolerancija, ksenofobija ir neapykanta prieš religines ir etnines mažumas. ESBO teritorijoje, anot jos, pastebimas net gi prekybos žmonėmis mastų augimas.

C. Ashton į susitikimą neatvyko

C. Ashton (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)C. Ashton (nuotr. SCANPIX)

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Catherine Ashton atšaukė planuotą vizitą į Lietuvoje į ESBO ministrų susitikimą.Tai Eltai patvirtino Užsienio reikalų ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vedėjas Mindaugas Lašas.

Gali būti, kad vizitui sutrukdė Briuselyje pirmadienio vakarą užsitęsęs Europos Sąjungos (ES) ministrų susitikimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė: karui ar grasinimui karu Europoje vietos neturi būti

Lietuvos Prezidentė sakė atidarymo kalbą susirinkusiems svečiams.

„Užsitęsusių konfliktų reguliavimas – vienas svarbiausių klausimų Lietuvai. Mes turime mobilizuoti politinę valią, kad būtų priimti ryžtingi sprendimai. Karui ar grasinimui karu Europoje vietos neturi būti. Mes turime pakankamai svarbių iššūkių, senų ir naujų, kad nedelsdami ryžtingai veiktume kartu “, - sakė Dalia Grybauskaitė, apeliuodama į Pietų Kaukazą.

Dalia Grybauskaitė ir Audronius Ažubalis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Dalia Grybauskaitė ir Audronius Ažubalis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Prezidentė kalbėjo apie kovą su narkotikais, dialogą energetinio ir kibernetinio saugumo srityje, ragino skirti daugiau dėmesio branduoliniam saugumui, branduolinėms technologijoms, atominių jėgainių statymui ir t.t.  Anot jos, tokios avarijos kaip Černobylio ar Fukušimos neturi būti pamirštos. Taip pat ji akcentavo žmogaus teisių paisymą, rinkimų laisvę ir žurnalistų laisvę.

REKLAMA

Šalies vadovės teigimu, visos šalys turi susitelkti ties konkrečiais projektais, padėsiančiais įveikti naujas grėsmes. Vilniuje numatyti patvirtinti projektai - nauja kovos su narkotikais koncepcija ir į naujų ESBO projektų su Afganistanu sąrašą įtraukiama Pasieniečių mokykla Medininkuose - reikšmingai prisidės stiprinant kovą su narkotikais visoje ESBO erdvėje.

Kalbėdama ESBO Ministrų Tarybos sesijoje šalies vadovė taip pat akcentavo pamatinių demokratijos ir žmogaus teisių principų įtvirtinimo svarbą nacionalinėje politikoje ir praktikoje.

REKLAMA

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Į dvi dienas sostinėje truksiančią Ministrų tarybos sesiją atvyko daugiau nei tūkstantis užsienio svečių: iš viso laukiama 68 oficialių delegacijų, o 45 iš jų vadovaus ministrai. Tarp labiausiai laukiamų svečių – JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, Vokietijos užsienio reikalų ministras Guidas Westerwelle ir Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Catherine Ashton.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikimas vyksta „Litexpo“ parodų rūmuose, kur dirba sustiprinta apsauga. Kortežai su delegacijų nariais nepaliaujamai juda parodų centro link. Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pasitinka renginio svečius.

Audronius Ažubalis (nuotr. Fotodiena.lt/Karolio Kavolėlio)Audronius Ažubalis (nuotr. Fotodiena.lt/Karolio Kavolėlio)

JAV valstybės sekretorė Hilari Klinton (nuotr. Elta)JAV valstybės sekretorė Hilari Klinton (nuotr. Elta)

Beje, neapsieita ir be demonstracijų – prie policijos patrulių automobilių už aptvarų susirinko grupelė žmonių, reikalaujančių laisvės Tibetui. Panašaus pobūdžio akcijos rengiamos paraleliai prieš visus svarbius pasaulio viršūnių susitikimus.

REKLAMA

Demonstracija prie ESBO (nuotr. Balsas.lt)Demonstracija prie ESBO (nuotr. Balsas.lt)

H. Clinton į Vilnių atskrido vakar:

ESBO pranešime spaudai teigiama, kad susitikime bus aptariami klausimai, susiję su užsitęsusiais konfliktais, tarptautinėmis grėsmėmis ir bendradarbiavimo su ESBO šalimis partnerėmis stiprinimu, įskaitant Pietų Viduržemio jūros regiono šalis ir Afganistaną. Dėmesio turėtų sulaukti ir vadinamasis Arabų pavasaris – demokratiniai sukilimai ir protestai Šiaurės Afrikos šalyse.

Susitikimas Vilniuje rengiamas dėl to, kad Lietuva šiemet pirmininkauja ESBO.

Kitąmet organizacijos vairą perims Airija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų