REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Prancūzija ir Vokietija pasiūlė įvesti automatiškas sankcijas šalims, kurios pažeidžia Europos taisykles, taikomas biudžeto deficitui. Apie tai pirmadienį informavo Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy po susitikimo su Vokietijos kanclere Angela Merkel, praneša AFP.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak N. Sarkozy, šie siūlymai gali būti įtraukti į naująją ES sutartį, kurios reikalauja dvi stambiausios žemyno ekonomikos. Idealiausiu atveju šią sutartį turėtų pasirašyti visos 27 ES narės, bet susitarimas tarp 17 euro zonos šalių taip pat patenkintų stambiausias Europos ekonomikas. N. Sarkozy ir A. Merkel tikisi, kad sutartis bus parengta ir pasirašyta iki kitų metų kovo pabaigos.

REKLAMA

Pagal dabartines taisykles, biudžeto deficitas neturėtų viršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Tačiau už šio reikalavimo nesilaikymą jokių sankcijų ES teisės aktuose nebuvo numatyta. Galiausiai daugelio Europos šalių biudžeto deficitas pastaraisiais metais viršydavo 5 proc., o kartais ir 10 proc. BVP.

Kartu N. Sarkozy pabrėžė, kad Prancūzija ir Vokietija nepalaiko bendrų Europos obligacijų įvedimo idėjos siekiant stabilizuoti finansų rinkas. Tokią mintį anksčiau yra išsakęs ne vienas ES atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos ir Vokietijos pasiūlymai bus konkretizuoti ir surašyti laiške, adresuotame Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Hermanui Van Rompuy. Laiškas bus išsiųstas likus dienai iki ES viršūnių susitikimo Briuselyje.

Daugelis stebėtojų prognozuoja, kad jeigu skolos problemų nepavyks išspręsti artimiausiu metu, euro zonai iškils iširimo grėsmė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų