REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mišrios grupės Seimo narių iniciatyva, įregistruotas 33 Seimo narių pasirašytas siūlymas valstybės biudžete numatyti papildomas lėšas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, kurios būtų naudojamos paramos maistu organizavimo programai įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo narės Agnės Zuokienės, Seimui pritarus, 300 tūkst. litų būtų skirta organizuoti maisto produktų surinkimą ir perdavimą nepasiturintiems asmenims . Skaičiuojama, kad papildomai galima būtų išdalinti paramos už 4,2 mln. litų. „Maisto banko“ veiklos, organizuojant paramą maistu, rezultatai rodo, kad vienas finansinės paramos litas leidžia pritraukti 14 Lt vertės paramą maistu“, – sako parlamentarė A. Zuokienė.

REKLAMA

Ji primena, kad kartą per metus pasaulis pažymi Tarptautinę savanorystės dieną – gruodžio 5-ąją, o Lietuvos savanoriams šiais metais atmintinos 365 dienos, nes Europoje visi 2011-ieji paskelbti savanorystės metais. Daug gražių balionų, konferencijų, knygelių ir tonos lankstinukų už šimtus tūkstančių litų – toks šių metų Lietuvos savanorių derlius.

„Nors daug kuo žmonės nebetiki, tačiau gerumui mūsų širdyse dar yra vietos. Pažįstu ne vieną šimtą aktyvių savanorių – tokių, kurių darbas matomas ir reikšmingas. Savanoriavimas – tai ne tik pagalba krepšinio čempionatų ar madų šou metu, tai savo laiko dovanojimas, norint padėti socialiai pažeidžiamiems, užmirštiems ir atstumtiems. Manau, kad savanorių būtų dar daugiau, jei nevyriausybinės organizacijos turėtų stiprius lyderius bei paruoštų aiškius scenarijus ir programas, ką ir kaip savanoriai turėtų daryti, bei išmoktų padėkoti savanoriaujantiems. Dabar daugiau kalbama apie savanoriavimą nei išties savanoriaujama“, – sako A. Zuokienė, turinti daugiau nei 20 metų savanoriavimo patirtį bei apdovanota savanorių ženklu „Už savanorystės skatinimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rodo tyrimas, sąrašas organizacijų, kuriomis visuomenė pasitiki ir kuriose nori savanoriauti, itin trumpas. Viena iš jų – tai privati iniciatyva „Maisto bankas“, kasmet išdalijanti tūkstančius tonų maisto už daugiau nei 10 milijonų litų. Ne vieno tūkstančio savanorių surinkta ir išdalinta parama kiekvieną mėnesį pamaitina daugiau nei 35 tūkstančius nepasiturinčių šalies gyventojų. A. Zuokienės nuomone, paramos apimtys galėtų būti kelis kartus didesnės, jei „Maisto banko“ programos administravimui būtų skirtos lėšos.

„Turime lenkti galvą prieš „Maisto banko“ vadovus, kad jie atrado laiko ir energijos bei į projektą įtraukė daugybę žmonių, rėmėjų bei organizuoja darbus, kad maisto produktai pasiektų skurdžiau gyvenančias šeimas. Dabar jie priversti nuolat riboti savo veiklas, nes trūksta lėšų pinigų logistikai, telefoninėms išlaidoms ir pan. Administracinių lėšų stoka riboja organizacijos veiklą, kurią būtina ne siaurinti, o plėsti“, – teigia Seimo Mišrios grupės seniūnė A. Zuokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų