REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Greitosios medicinos pagalbos telefonu atsiliepęs balsas gimdyvę ramino: „Dabar viena mašina Žeimelyje, kitos dvi – Šiauliuose. Atvažiuosime, palaukite“. Pakruojo rajone gyvenanti moteris nebegalėjo laukti – kūdikis rengėsi gimti. Pati sėdo į automobilį ir lėkė į artimiausią kliniką Šiauliuose. Pakeliui ją sustabdė policija. Moterį užgulė 700 litų bauda ir medicinos reformos pasekmės.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirinkimo neturėjau

Pakruojo rajone gyvenanti moteris gimdymo skausmus pajuto tuo metu, kai namuose buvo likusi viena. Moteris skambino rajono greitosios medicinos pagalbos telefonu ir pranešė apie artėjantį gimdymą.

REKLAMA

„Ragelyje išgirdau, kad dabar man padėti negali: „Viena greitosios pagalbos brigada yra išvažiavusi į Žeimelį, dvi mašinos – Šiauliuose“, – sugluminusią žinią prisimena jauna moteris.

„Pasirinkimo neturėjau. Man patarė laukti, bet mačiau, kad tai jau nebe mano valioje. Supratau, kad padėti sau galiu tik pati. Sėdau į automobilį ir išvažiavau į Šiaulius“, – lemtingą rytą prisimena Pakruojo rajono gyventoja.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris nesilaikė saugaus greičio – pasikartojantys skausmai įspėjo, jog artėja pirmagimio atėjimas į pasaulį.

Pasivijo pareigūnai

Nėščia moteris jau buvo prie pat Šiaulių, kai ją su įjungtais švyturėliais pasivijo kelių policijos ekipažas.

„Pareigūnas, atidaręs mašinos dureles prisistatė ir pasakė, kad mane nufilmavo. Man tuo metu pasirodė juokinga, kad jis manęs atsiprašė už sutrukdymą ir dėl pažeidimo surašė protokolą“, – apie netikėtą susidūrimą su pareigūnais prisiminė moteris.

Pasijutusi kalta dėl pažeidimo, ji sakė nepaaiškinusi apie savo būklę, kita vertus, nėštumas buvo akivaizdus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai gimdyvė pasiekė Šiaulių Moters ir vaiko kliniką, iš čia ji buvo išvežta operuoti į Vilnių. Sveikas naujagimis pasaulį išvydo po cezario pjūvio.

Po gimdymo moteriai teko sumokėti už viršytą greitį – 700 litų.

Pagalbą sunku prisišaukti

Kristina sako, jog nesigaili sumokėjusi baudą ir nelaukusi greitosios pagalbos namuose.

„Aš jos galėjau ir nesulaukti, – mano moteris. – Prieš kurį laiką bandžiau iškviesti policiją, kai vidurnaktį girti kaimynai mušė ir rikdė savo vaikus. Tada man budėtojai pasakė, kad ekipažas yra Žeimelyje ir kai tik grįš, atvyks gelbėti vaikų“.

REKLAMA

Kai poros valandų tuose namuose viskas nurimo, moteris sakė paskambinusi budėtojams ir pasakiusi, kad jau ramu. Bet pareigūnai atvažiavo ir moteriai teko rašyti pasiaiškinimą, kam juos kvietė.

Jauna mama sako baiminosi dėl savęs ir kūdikio: „Jei „greitoji“, kaip ir policija, tai iš Žeimelio atvažiuos per tris valandas, man galėjo būti per vėlu“.

Gimdymas – ne mirtis

Pakruojo rajone dirba trys greitosios pagalbos ekipažai. Pirminės sveikatos priežiūros vyriausiasis gydytojas V. Misiūnas sako, kad iš tiesų būna atvejų, kai ligoniai ar gimdyvės yra priversti laukti – trūksta medicinos pagalbos brigadų.

REKLAMA

Rajono ligoninėje uždarius chirurgijos, akušerijos ir gimdymo bei reanimavimo skyrius, padaugėjo atvejų, kai reikia pervežti ligonius.

„Brigados siunčiamos atsižvelgiant į pavojaus laipsnį gyvybei. Jei iškyla klausimas kur pirma skubėti – pas gimdyvę ar pas infarkto ištiktą žmogų – važiuojame pas pastarąjį. Pas gimdyvę galima ir pavėluoti. Mūsų felčerės yra pasirengusios gimdymus priimti ir greitosios medicinos pagalbos automobilyje. Yra atvejų, kai moterys gimdo pakeliui į ligoninę Joniškyje, Radviliškyje, Šiauliuose ar Pasvalyje. Gimdymas – ne mirtis“, – diagnozavo V. Misiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikieji išvažiuoja

Nuo ateinančių metų Pakruojo rajone beliks tik dvi greitosios medicinos pagalbos brigados. Tai lemia mažėjantis gyventojų skaičius rajone. V. Misiūnas prognozuoja, kad nuo ateinančių metų išsikviesti „greitąją“ gali tapti dar sudėtingiau. „Manau, kad iškvietimų tik daugės, nes sveikieji išvažiuoja dirbti į užsienį, o lieka ligoniai“, – sako V. Misiūnas.

MEDICINOS REFORMA ŽENGIA TOLIAU

1. Naikins dispečerines rajonuose

Šiaulių teritorinės ligonių kasos direktorius Remigijus Mažeika informavo, jog derinami klausimai dėl pertvarkos apskrities rajonų greitosios medicinos pagalbos tarnybose.

REKLAMA

Rajonuose bus naikinamos greitosios medicinos pagalbos dispečerinės, jų funkcijos bus perduodamos Šiaulių Greitosios medicinos pagalbos (GMP) stočiai.

Tai reiškia, kad į „greitąją“ skambinančio žmogaus skambutis bus nukreiptas į Šiaulius, o iš ten, pagal iškvietimo vietą, bus siunčiama rajono greitosios pagalbos medikų brigada.

Sveikatos ministro įsakymu pertvarka vykdoma visoje Lietuvoje. R. Mažeikos teigimu, ateinančiais metais šalyje turėtų likti 10 GMP centrų, valdančių greitosios medicinos pagalbos brigadų darbą apskrityse, o ateityje – viena GMP dispečerinė visoje šalyje.

REKLAMA

Nuo ateinančių metų Šiaulių ir Kelmės rajonai dispečerinių funkcijas perduoda Šiaulių GMP stočiai. Pakruojo rajono savivaldybė iki penktadienio nuomonės dėl dispečerinės perdavimo nebuvo pareiškusi.

2. „Karpoma“ greitosios medicinos pagalba

Mažėja finansavimas greitosios medicinos pagalbos brigadoms.

Pasak R. Mažeikos, pirmasis pertvarkos etapas prasėdės nuo ateinančių metų pradžios. Į jį patenka Pakruojo, Kelmės ir Šiaulių rajono greitosios medicinos pagalbos skyriai.

Pakruojo rajone numatoma skirti finansavimą 2,1 greitosios pagalbos brigados išlaikyti, Kelmės – 2,6, o Šiaulių rajono – 2,1 brigados. „Rajonai, kuriuose lieka mažiau nei dvi brigados, negali užtikrinti greitosios medicinos pagalbos funkcijų, todėl lieka ant išnykimo ribos“, – mano R. Mažeika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrajame pertvarkos etape, kuris planuojamas nuo gegužės, pokyčiai palies ir kitus apskrities rajonus. Dėl sumažėjusio gyventojų skaičiaus ir šiuose rajonuose bus mažinamas finansavimas greitosios medicinos pagalbos brigadoms išlaikyti, o dispečerinių funkcijos perduodamos Šiaulių GMP stočiai.

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų