REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pagaliau buvęs Dramblio Kaulo Kranto (DKK) prezidentas Laurentas Gbagbo sulauks teisinės atsakomybės. Po dešimtmečio valdymo jis atsisakė pripažinti varžovo Alassano Ouattaro pergalę ir perduoti jam valdžią. Dėl to kilo dideli neramumai, krizė šalyje ir net pilietinis karas.

REKLAMA
REKLAMA

2010 metų lapkritį Vidurio Afrikoje esančiame DKK įvyko prezidento rinkimai. Jau tuomet, dar neprasidėjus neramumams, daugelis užsienio keliautojų ir verslininkų buvo išsiųsta iš šalies. Lietuvos užsienio reikalų ministerija tuomet taip pat greitai sureagavo į susidariusią situaciją ir praėjusių metų gruodį ruošėsi galimai lietuvių evakuacijai iš DKK.

REKLAMA

Prognozės pasitvirtino. Naujai išrinkto prezidento Alassano Ouattaro šalininkai susikovė su valdžioje užsibuvusiu Laurentu Gbagbo bei jam pavaldžia armija. Kilo aštri politinė krizė, nes abu pagrindiniai ir labai įtakingi varžovai pasiskelbė nugalėtojais.

Alassane Quattara (nuotr. SCANPIX)Alassane Quattara (nuotr. SCANPIX)

Daugiau kaip 20 mln. gyventojų turinčioje ir penkiskart didesnėje už Lietuvą Afrikos šalyje vyko kova tarp musulmonų ir katalikų, tarp šiaurinės ir pietinės šalies dalių, labiau prancūzus palaikančių ir nusiteikusių prieš juos, o taip pat tarp armijos ir civilių. Žodžiu šioje Užsachario (žemyno dalis, esanti į pietus nuo Sacharos dykumos) šalyje, kuri dar visai neseniai buvo vadinama viena iš ekonomiškai sėkmingiausių Vakarų Afrikos valstybių virė tikras pragaras, kuriame žuvo daugiau kaip 3 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio bendruomenei nepripažinus L. Gbagbo valdžios, o vis stiprėjant ir Vakarams palaikant A. Ouattaro poziciją, į DKK buvo pasiųsti Jungtinių Tautų taikdariai, o prancūzai dislokavo čia savo karius. Ši šalis yra buvusi Prancūzijos kolonija, čia išlaikyta stipri frankofonijos įtaka net po to, kai DKK paskelbė nepriklausomybę.

Po kruvinų mūšių Alassano Ouattaro pajėgoms pavyko imtis derybų su L. Gbagbo ir priversti jį pasitraukti iš valdžios. Nuverstajam DKK prezidentui balandžio mėnesį buvo skirtas namų areštas. Netrukus pradėtas tyrimas dėl L. Gbagbo padarytų „ekonominių nusikaltimų“. Buvęs šalies vadovas ir jo pajėgos kaltinamos plėšikavimu, turto pasisavinimu, žudymu, prievartavimu ir kitais nusižengimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį antradienį buvo išduotas L. Gbagbo arešto orderis, o trečiadienio naktį jis iš Abidžano (didžiausias DKK miestas) buvo nuskraidintas į Roterdamą, iš ten automobiliu nugabentas į tarptautinį baudžiamąjį teismą Hagoje.

Lietuvos URM iki šiol pataria susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į DKK. „Nors karinis konfliktas DKK ir pasibaigė, tačiau dar tūkstančiai ginklų yra civilių rankose. Pagerėjusi saugumo situacija gali kiekvienu momentu pasikeisti“, – skelbiama URM svetainėje.

Vismantas ŽUKLEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų