REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas antradienį atmetė pareiškėjų reikalavimą panaikinti Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą neregistruoti asociacijos "Už konstitucines gyventojų teises" keltų kandidatų į savivaldybės tarybos narius sąrašo Vilniaus miesto rinkimų apygardoje.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų kolegija konstatavo, kad pareiškėjų skundas paduotas praleidus įstatymu nustatytą terminą. Pareiškėjai teismui jį pateikė vasario 28 dieną, tuo tarpu balsavimas įvykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose pasibaigė vasario 25 dieną 20 valandą. Skundas turėjo būti pateiktas iki pasibaigiant balsavimui.

REKLAMA

Pareiškėjai taip pat reikalavo teismo užpildyti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme esančias teisės spragas. Tačiau teismas konstatavo, jog teisės spragų pašalinimas yra atitinkamo teisėkūros subjekto kompetencijos dalykas ir nėra priskiriamas administracinių teismų kompetencijai.

Vyriausiasis administracinis teismas dar vasario 24 dieną atmetė analogišką asociacijos "Už konstitucines gyventojų teises" narių skundą, tačiau sprendimą tuomet motyvavo kitais argumentais. Teismas tuomet nustatė, kad skundą pasirašė tik 6 iš 13 asociacijos narių.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad pareiškėjai neturi teisės ginčyti asociacijos atžvilgiu priimto VRK sprendimo, neturėdami įgaliojimų veikti visų asociacijos narių vardu.

VRK neįregistravo kandidatais nepartinių piliečių asociacijos, argumentuodama tuo, kad jie neatitiko kai kurių Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme nustatytų reikalavimų. Dabar veikiantis Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas nurodo, kad rinkimuose į savivaldą dalyvauja tik partiniai sąrašai.

Konstitucinis Teismas prieš pat rinkimus išaiškino, kad įstatymo nuostata, leidžianti rinkimuose į savivaldą dalyvauti tik partiniams sąrašams, prieštarauja Konstitucijai. Tačiau Konstitucinis Teismas, priimdamas minėtąjį nutarimą, taip pat nusprendė, kad dėl to atidėti rinkimų neverta.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų