REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienintelė viešai įvardyta figūra „Panevėžio energijos“ korupcijos skandalo tyrime, areštinėje praleidusi dvi paras, paleista už užstatą.

REKLAMA
REKLAMA

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai ir Panevėžio apygardos prokuratūra toliau atlieka ikiteisminį tyrimą Savivaldybės įmonėje „Panevėžio energija“.

REKLAMA

Įtariama, kad bendrovėje vykdant viešuosius pirkimus buvo piktnaudžiauta tarnybine padėtimi – neteisėtais veiksmais sudarytos išskirtinės sąlygos vienai įmonei laimėti viešųjų pirkimų konkursus. Ikiteisminio tyrimo metu miesto Apylinkės teisme užvakar ir vakar vyko apklausos, buvo skiriamos kardomosios priemonės asmenims, glaudžiai susijusiems su atliekamu tyrimu.

Tarp įtariamųjų, kaip žinoma, yra ir buvusio Panevėžio mero, dabar Seimo nario Vito Matuzo žmona, žinoma mieste verslininkė Danutė Matuzienė. Ji, kaip vakar pagaliau paaiškėjo, įtariama piktnaudžiavus tarnyba. Sumokėjus nemenką užstatą, moteris ketvirtadienį iš areštinės paleista.

REKLAMA
REKLAMA

Kitų įtariamųjų naujausiame miestą sudrebinusiame korupcijos skandale pavardžių prokurorai neatskleidžia.

Dalyvavo akistatoje

Vakar apie pusę šeštos vakaro baigėsi D. Matuzienės sulaikymo terminas. Tuomet bylos tyrimui vadovaujantis Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys ir pranešė, kad Seimo nario V. Matuzo žmona paleista už 40 tūkstančių litų užstatą. Šiandien, penktadienį, teismas turėtų priimti nutartį skirti jai kardomąją priemonę – namų areštą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot prokuroro R. Vagrio, dėl suėmimo į teismą nesikreipta, todėl naktį į penktadienį 54 metų įtariamoji galės praleisti namuose.

Kaip jau žinoma, Seimo nario sutuoktinei pateikti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba. Baudžiamasis kodeksas numato, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi arba viršijęs įgaliojimus, jeigu dėl to padaryta didelė žala, gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Kodėl būtent šis straipsnis taikomas D. Matuzienei, prokuratūros atstovai vakar nedetalizavo. Tačiau tyrimui vadovaujantis Panevėžio apygardos ONKT skyriaus prokuroras R. Vagrys sakė, kad prieš paleidimą už užstatą D. Matuzienė vakar dar dalyvavo atliekant procesinius veiksmus – STT vyko jos akistata su kitais šioje byloje apklausiamais asmenimis.

REKLAMA

Kiek iš viso yra įtariamųjų, R. Vagrys neįvardija. Esą tai paaiškės atliktus visus procesinius veiksmus, akistatas ir apklausas.

Neoficialiais duomenimis, jų gali būti penki arba šeši.

Žmoną remia, bet nekomentuoja

Seimo narys V. Matuzas, gindamas sulaikytą ir į areštinę uždarytą žmoną, vakar išplatino tokio turinio viešą pareiškimą: „Dar kartą reiškiu besąlygišką paramą žmonai Danutei. Tvirtai tikiu, kad ji nepadarė jokių nusižengimų, kuriais yra įtariama.

Kadangi bet koks mano pasisakymas gali būti suprastas kaip spaudimas teisėsaugos institucijoms, kaip politikas ir Seimo narys, susilaikau nuo viešų komentarų ar situacijos vertinimų iki to laiko, kol turėsiu pakankamai oficialios informacijos apie žmonai pareikštus įtarimus.

REKLAMA

Lietuvos Respublikos Konstitucijoje nustatyta: asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu. Prašau atsižvelgti į šią Konstitucijos nuostatą vertinant mano mylimą žmogų, mane ir mūsų šeimą.“

Vakar vakare, kai informacija apie panevėžietės verslininkės paleidimą už užstatą prokurorų buvo patvirtinta, parlamentaras V. Matuzas „Panevėžio balsui“ vis tiek teigė: kol nepamatys oficialios informacijos, kokie įtarimai pareikšti žmonai, tol nieko nekomentuos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Oficialios informacijos dar neturiu, – sakė jis. – Be to, reikės pasitarti su advokatais, ar galiu komentuoti ir vertinti situaciją. Nenorėčiau pakenkti ikiteisminiam tyrimui.“

Kalbėti nepanoro

Politiko V. Matuzo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje nurodyta, kad D. Matuzienė dirba bendrovėse „Distenas“, „Platina Group“ ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyboje. Bendrovė „Platina Group“ minima dalyvavusi įmonės „Panevėžio energija“ skelbtame konkurse biokurui pirkti.

Patikrinus, kas šiuo metu vadovauja bendrovei „Platina Group“, iškilo Viktoro Ramuckio pavardė. Neoficialiomis žiniomis, jis yra D. Matuzienės giminaitis ir anksčiau buvo įregistravęs individualiąją įmonę „Florida Prata“ bei pramogų ir prekybos centre „Babilonas“ turėjo gėlių parduotuvę „Žolynė“.

REKLAMA

Vakar prisiskambinus V. Ramuckiui, šis prisipažino esąs bendrovės „Platina Group“ vadovas, bet kalbėti apie įvykius „Panevėžio energijoje“ nepanoro. Iš pradžių verslininkas paaiškino, jog tai „kalba ne telefonu“, o po neilgos pauzės nusprendė, kad bendrauti su žurnalistais iš viso nenorėtų.

Be bendrovės „Platina Group“, miesto Savivaldybės kontroliuojamos įmonės „Panevėžio energija“ skelbtame konkurse biokurui pirkti dalyvavo Žilvičių kooperatinė bendrovė. Ji registruota Radviliškio rajono Pavartyčių kaime. Vakar prisiskambinti šios bendrovės direktoriui Mindaugui Juodpaliui nepavyko.

REKLAMA

Paskyrė laikiną vadovą

„Panevėžio balsas“ rašė, kad STT Panevėžio valdyba bei Panevėžio apygardos prokuratūra atlieka tyrimą dėl galbūt neskaidrių bendrovės „Panevėžio energija“ viešųjų pirkimų. STT oficialiai išplatino informaciją, kad lapkričio 29 dieną kai kurių „Panevėžio energijos“ vadovaujančių darbuotojų darbo vietose ir namuose atliktos kratos. Teismas antradienį patenkino prokurorų prašymą trims mėnesiams laikinai nušalinti nuo pareigų „Panevėžio energijos“ generalinį direktorių Vytautą Šidlauską.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užvakar korupcijos krizės krečiamoje „Panevėžio energijoje“ įvyko neeilinis valdybos posėdis. Jame dalyvavęs vicemeras Petras Narkevičius „Panevėžio balsą“ informavo, kad bendrovės generalinio direktoriaus pareigas laikinai eiti pavesta Petrui Diksai, nes dabartinis vadovas V. Šidlauskas teismo sprendimu ir prokurorų prašymu nuo pareigų nušalintas trims mėnesiams. Jis perspėjo: jeigu į apklausą bus pakviestas ir jis, įmonei laikinai vadovaus finansų direktorė Rita Marozovienė.

Nors teismas trims mėnesiams nuo pareigų nušalino „Panevėžio energijos“ generalinį direktorių V. Šidlauską, bet kol kas jis nenušalintas nuo įmonės valdybos pirmininko pareigų. Pagal bendrovės struktūrą, valdyba, kuriai, be V. Šidlausko (pirmininko), priklauso du nariai Petras Diksa bei Juozas Liepinis, yra aukštesnis organas nei įmonės generalinis direktorius. Svarbiausias bendrovės valdytojas – visuotinis akcininkų susirinkimas.

V. Šidlauskui pareikštas įtarimas dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi organizuotoje grupėje. Pareigūnų tiriamas laikotarpis apima šiuos ir praėjusius metus.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų