REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Slaptuosius dokumentus viešinanti organizacija „WikiLeaks“ pradėjo naują projektą „The Spy Files“, kuriuo atskleidžiama, kaip ir kokiu mastu sekami žmonės visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai skamba lyg Holivudo scenarijus, tačiau šiandien masinis sekimas tapo realybe, įskaitant „politinius oponentus“, o sekimo sistemos sukurtos Vakarų žvalgybų užsakymu“, – pristatydamas projektą teigia „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange.

REKLAMA

Ketvirtadienį „WikiLeaks“ paskelbė pirmuosius 287 dokumentus ir pažadėjo, kad jie bus skelbiami ir toliau. Dokumentai apima maždaug 160 masinio sekimo technologijų srityje dirbančių bendrovių iš 25 pasaulio valstybių.

Kai šiemet Egipte ir Libijoje piliečiai nuvertė savo šalių diktatorius, jie rado pasiklausymo tarnybų patalpas, kur buvo sekami visi veiksmai internete ar per mobiliuosius telefonus, naudojant britų bendrovės „Gamma“, prancūzų „Amesys“ , Pietų Afrikos Respublikos „VASTech“ ir kinų „ZTE Corp“ įrangą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau naujasis projektas, kaip pažymi J. Assange, tai ne vien informacija apie tai, kaip „geros“ Vakarų valstybės šnipinėjimo technologijas tiekia „blogoms“ besivystančio pasaulio šalims.

Pasak jo, Vakarų bendrovės daug masinio sekimo įrangos taip pat parduota Vakarų žvalgybos agentūroms.

Anksčiau britų žvalgyba MI5 klausydavosi vieno ar dviejų ją dominančių asmenų pokalbių telefonu. Tačiau pastarąjį dešimtmetį norma tapo masinis sekimas be jokios atrankos. Žvalgybinės įrangos bendrovės kaip „VASTech“ slapta pardavinėja įrangą, leidžiančią nuolat įrašinėti visų šalies gyventojų pokalbius telefonu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitų bendrovių įranga įrašinėja duomenis apie kiekvieno mobiliojo telefono buvimo vietą mieste 50 metrų tikslumu. Sekimo priemonių rinkoje siūlomos sistemos, leidžiančios užkrėsti kiekvieną socialinio tinklo „Facebook“ profilį ar sumanųjį telefoną.

Tokios sekimo įrangos bendrovės kaip amerikiečių SS8, italų „Hacking Team“ ir prancūzų „Vupen“ sukuria programinius virusus, kurie užvaldo asmeninius kompiuterius ir sumaniuosius telefonus ir fiksuoja visus jų savininkų veiksmus, įskaitant aplinkos garsus ir vaizdus.

REKLAMA

Kitos bendrovės, pavyzdžiui, čekų „Phoenexia“, bendradarbiauja su kariškiais kurdamos kalbos analizės įrangą. Tai leidžia nustatyti žmonių lytį ir amžių ir sekti juos pagal turimą jų balso pavyzdį.

„WikiLeaks“ naujus slaptus dokumentus paskelbė po ilgesnės pertraukos. Spalio pabaigoje pasaulio žiniasklaida skelbė, kad organizacija pristabdė savo veiklą, susidūrusi su finansinėmis problemomis.

Kaip žinoma, Austrijos pilietį J. Assange Didžiosios Britanijos teismas yra nutaręs išduoti Švedijai, kur jis kaltinamas seksualiniais nusikaltimais. J. Assange yra pateikęs apeliaciją, tačiau teismo sprendimas dėl jos dar nepaskelbtas.

Taip pat skaitykite:

„WikiLeaks“ stabdo slaptų JAV dokumentų viešinimą

WikiLeaks: slaptoji JAV kova prieš Rusiją

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų