REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viskas apie obuolius

Už lango jau lapkritis, tačiau rudeninio derliaus dar pilni namų kampai. Ką daryti su maišais obuolių? Šie vaisiai – lietuviškoje virtuvėje nuo seno, tad turbūt daugelis dar iš prosenelių

paveldėjo būdų, kaip juos apdoroti. Na, o mes pasiūlysime šį tą naujo.

Už lango jau lapkritis, tačiau rudeninio derliaus dar pilni namų kampai. Ką daryti su maišais obuolių? Šie vaisiai – lietuviškoje virtuvėje nuo seno, tad turbūt daugelis dar iš prosenelių

paveldėjo būdų, kaip juos apdoroti. Na, o mes pasiūlysime šį tą naujo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikymas

Kad obuoliai kuo ilgiau išliktų švieži ir kieti, laikykite juos šaltoje ir drėgnoje vietoje namie arba rūsyje. Jei atsargai ketinate atsidėti didesnį maisto produktų kiekį, pravartu įsigyti papildomą šaldytuvą. Gyvenantiems tokioje klimato zonoje, kur žiemos gana švelnios, sudėjus į plastikinę ar polistirolo dėžę žiemą obuolius galima laikyti ir garaže.

REKLAMA

Pagrindinės aplinkos sąlygos, į kurias derėtų atsižvelgti, jei norite kuo ilgiau išsaugoti obuolius – drėgmė ir temperatūra. Obuoliams idealiai tinka patalpa, kurioje iki 80 procentų drėgmės ir 4 laipsniai šilumos. Žinoma, skirtingos rūšies obuoliai turėtų būti skirtingai laikomi. Geriausiai ir ilgiausiai išsilaiko šios obuolių rūšys: „Granny Smith“, „Stayman-Winesap“, „Rome Beauty“, „Braeburn“, „Gala“, „Jonathan“, „Melrose“, „Mutsu“, „Newtown Pippin“ ir „Red Delicious“.

REKLAMA
REKLAMA

Konservavimas

Dažniausiai iš obuolių gaminamos tyrės, kompotai, obuolių sviestas. Jei esate pakankamai išradingi, galite išbandyti ir želė.

Obuoliams tinkamiausias konservavimas karštuoju būdu. Pirmiausia reikėtų išplauti ir sterilizuoti stiklainius, vėliau juos įkaitinti, pagal gamintojų instrukciją paruošti dangtelius. Kai obuoliai bus paruošti konservuoti, užpildykite jais stiklainius ir palikite maždaug 1/4 (arba pagal receptą) stiklainio talpos skysčiui. Užplikę obuolius, sandariai uždarykite.

Džiovinimas

Lengviausiai obuolius išdžiovinsite naudodamiesi maisto džiovintuvu. Taip pat juos galima džiovinti orkaitėje arba saulėje, bet rezultatas nebus toks, kokio galbūt tikitės. Tiesą sakant, džiovinti orkaitėje nepatariama, ypač jei turite mažamečių vaikų. Džiovinti reikia ištisas valandas, mažiausiai 140 laipsnių temperatūroje, paliekant praviras orkaitės dureles. Sudaromos puikio sąlygos nelaimingam atsitikimui. Jei džiovinate saulėje, apdenkite obuolius permatoma plėvele, kad apsaugotumėte juos nuo vabzdžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paruoškite obuolius džiovinti: nulupkite odelę (atsižvelkite į rūšį – jei ji labai plona, galite palikti), išpjaukite sėklas ir plonai supjaustykite. Kad sterilizuotumėte obuolius nuo kokių nors juose gyvenusių padarų, užplikykite karštu vandeniu ir palaikykite tris–penkias minutes. O jei norite išsaugoti naudingąsias medžiagas ir išvengti juodavimo, į vandenį įdėkite žiupsnelį citrinos rūgšties.

Šaldymas

Obuoliai taip pat labai tinka šaldyti. Nulupkite odelę, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir sudėkite į šaldymo maišelius. Apibarstykite citrinos rūgštimi – taip išsaugosite nepajuodusius vaisius. Galite pagardinti cukrumi, bet šaldant tai nėra būtina.

REKLAMA

Dar vienas, daug kam neįprastas būdas – obuolių pyrago įdaro masės šaldymas. Paruoškite pageidaujamą obuolinį įdarą ar tyrę, supilkite jį į pyragui skirtą indą, pakaitinkite masę, kad ši įgautų pyrago formą ir įvynioję į foliją užšaldykite. Kai kepsite pyragą, užšaldytą masę galėsite dėti tiesiai į pyragui skirtą indą. Žinoma, kepti reikės kiek ilgiau nei įprastai.

Sultys

Obuolių sultys gali būti ne tik konservuojamos, bet ir šaldomos. Nepasterizuotos sultys šaldytuve išsilaiko šviežios daugiausia keturias–penkias dienas. Tačiau šaldiklyje jos išsilaikys keturis–šešis mėnesius.

REKLAMA

Naudokitės sulčiaspaude, o kad pagamintumėte įvairesnių skonių sulčių, sumaišykite įvairių rūšių obuolių. Išpilstykite sultis į stiklainius, ąsočius ar šaldyti skirtus maišelius. Šaldydami nepamirškite sultimis užpildyti tik pusę maišelio. Atminkite, kad šaldamas skystis plečiasi.

Visada egzistuoja pavojus, kad obuoliuose (ypač jeigu juos rinkote nuo žemės) gali būti apsigyvenusi kokia nors bakterija, pavyzdžiui, E. coli. Jei negalite pasigirti stipriu imunitetu ar auginate mažus vaikus, prieš vartodami sultis penkias minutes pakaitinkite maždaug 70 °C temperatūroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Receptai

Obuolių tyrelė

Reikės:

obuolių (geriausia dviejų rūšių),

vandens,

cinamono,

saldiklių,

gvazdikėlių.

Nulupkite obuolius, išpjaukite sėklas, supjaustykite ketvirčiais ir sudėkite į didelės talpos puodą. Pripilkite vandens, kad apsemtų vaisius, ir virkite, kol obuoliai suminkštės. Apvirtus obuolius sutrinkite iki vientisos masės. Jei norite tyrės su gabaliukais, sutrinkite vaisius ne iki galo. Įdėkite cukraus pagal skonį, apibarstykite cinamonu ir gvazdikėliais.

Paruoštą tyrelę galima valgyti iš karto arba išpilstyti į sterilius, karštus stiklainius ir užkonservuoti (užpildykite 1/4 stiklainio). Užšaldytą tyrelę geriausia suvartoti per 6 mėnesius.

REKLAMA

Vokiškas obuolių pyragas

Reikės sausos konsistencijos ingredientų:

2 puodelių miltų,

2 puodelių cukraus,

1/2 šaukštelio druskos,

šaukštelio sodos,

2 šaukštelių cinamono.

Reikės skystos konsistencijos ingredientų:

3 kiaušinių,

šaukšto aliejaus,

šaukštelio vanilės ekstrakto,

4 puodelių smulkintų obuolių.

Sumaišykite visas sausos konsistencijos sudedamąsias dalis ir sudėkite atskirai suplaktus skystos konsistencijos produktus. Masė bus labai tiršta. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 minutes. Prieš tepdami glajų leiskite pyragui pravėsti.

REKLAMA

Glajui reikės:

200 g sviesto,

stiklinės cukraus,

3/4 puodelio kondensuoto pieno,

šaukštelio vanilės.

Sudėkite visas sudedamąsias dalis į indą, užkaiskite ir pavirkite apie 4–5 minutes, kol susidarys pageidaujamo tirštumo konsistencija. Šakute padarykite skylutes pyrage ir užpilkite glajumi dar ne iki galo atvėsusį pyragą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų