REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugybė kaimų pamažu virsta vaiduokliais. Kai kurių likęs tik pavadinimas ar kelios seniai apleistos sodybos. Kituose dar rusena gyvybė: gyvenimo saulėlydžio laukia vieniši, giminių apleisti senoliai rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Čirkų kaime (Širvintų r. Kernavės seniūnija) tarp daugybės apleistų sodybų gyvenamos tik dvi. Jose dienas „stumia“ dvi vienišos 56 ir 77 metų moterys. Ne, jos nesijaučia saugios, bet iš šio kaimo niekur trauktis neketina. Ištuštėjo ne tik Čirkų, bet ir kiti Kernavės seniūnijoje esantys kaimai. Kai kuriuose jau visai nelikę gyventojų – tik pavadinimas. Pavyzdžiui, Paežerėlių kaime nebėra nė vienos sodybos. Visai negyvenami ir Pazaltrūnų, Mitkiškių, Svistūnų kaimai.

REKLAMA

„Labai seniai, gal prieš 30 metų, buvo ir Vaitkūnų kaimas – jo visai nelikę, – dėstė Kernavės seniūnas Stanislovas Gaidakauskas. – Dabar sodybų tuštėjimo metas. Štai Čirkų kaimas kitados buvo etnografinis, istorinis kaimas, o dabar jis jau apleistas“.

Anot seniūno, kaimai tuštėja ne tik dėl senstančių gyventojų, bet ir dėl emigracijos. Esą iš kaimų žmones stumia ir valdžios politika: „Palikta seniūnijai prižiūrėti vietinius kelius, o keliams skiriama apgailėtinai mažai pinigų. Žiemą į gyvenvietes sudėtinga įvažiuoti, kartu su kaimais nyksta ir vietinės reikšmės keliai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų