REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bankui atsisakius informuoti Seimą apie indėlius iš „Snoro“ atsiėmusius parlamentarus, politikai svarsto galimybę paprašyti tokios informacijos Seimo nutarimu.

REKLAMA
REKLAMA

Tai numatantį nutarimo projektą „Dėl informacijos, susijusios su viešuoju interesu, pateikimo Lietuvos Respublikos Seimui“ Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnas Valentinas Mazuronis.

REKLAMA

Nutarimo projekte prašoma Lietuvos banko valdybos nurodyti, kurie šios kadencijos (2008–2012 metų) Seimo nariai ar jų šeimos nariai, 15-osios Vyriausybės nariai ar jų šeimos nariai, Lietuvos banko darbuotojai ar jų šeimos nariai, taip pat šių institucijų asmeninio (politinio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai ar jų šeimos nariai laikotarpiu nuo 2011 m. vasario 1 d. iki Lietuvos banko sprendimo paskelbti banką nemokiu ir sustabdyti jo veiklą atsiėmė šiame banke laikytus indėlius.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią informaciją prašoma pateikti per savaitę nuo nutarimo priėmimo dienos.

Tokiu būdu Seimui siūloma reaguoti į visuomenės informavimo priemonėse skelbiamą informaciją apie tai, jog kai kurie Seimo nariai, galimai iš anksto žinoję viešai neskelbtą informaciją apie prastą banko „Snoras“ finansinę būklę, naujausio inspektavimo rezultatus, taip pat planuojamą jo veiklos sustabdymą, atsiėmė banke „Snoras“ laikytus indėlius.

„Tokia viešai skelbiama informacija, kuri atsakingų valstybės institucijų nėra nei patvirtinta, nei paneigta, visuomenei kelia pagrįstų abejonių dėl galimo asmenų lygiateisiškumo ir valdžios įstaigų tarnavimo žmonėms principų pažeidimo, griauna žmonių pasitikėjimą Valstybe ir valdžia, daro žalą Lietuvos Respublikos Seimo, kaip Tautos atstovybės, reputacijai“, – teigiama nutarimo projekte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas prašo informacijos apie atsiimtus indėlius, „siekdamas, kad Lietuvos žmonėms būtų pateikta išsami bei teisinga informacija ir paneigtos arba patvirtintos abejonės dėl kai kurių Seimo narių galimai neetiško ar teisei prieštaraujančio elgesio“.

„Tokios informacijos viešas paskelbimas atspindi viešąjį interesą ir įgyvendina konstitucinę visuomenės teisę į teisingą informaciją, o ypač – susijusią su viešųjų asmenų veikla“, – pabrėžiama nutarimo projekte.

Lietuvos bankas atsisakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijai (EPK) suteikti duomenis apie parlamentarus, kurie atsiėmė indėlius iš banko prieš jo nacionalizavimą, primena ELTA.

REKLAMA

Trečiadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas informavo apie tai komisijos narius. Seimo Pirmininkė Irena Degutienė prašė etikos sargų išsiaiškinti, kas iš parlamentarų atsiėmė turėtus indėlius.

Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko teigimu, Seimo prašoma informacija yra konfidenciali. Įstatymai draudžia tretiesiems asmenims atskleisti tokią informaciją.

Susiję:

K. Glaveckas iš „Snoro“ atsiėmė pinigus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų