REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ir Pakistano santykiams visiškai pašlijus, JAV ir jų sąjungininkų Afganistane aprūpinimo srautas vis labiau kreipiamas šiauriniu maršrutu.

REKLAMA
REKLAMA

Į šį maršrutą patenka ir Baltijos šalys.

2009 metais maždaug 90 proc. tiekimų kariams Afganistane ėjo per Pakistaną ir jo uostą Karačį. Dabar 40 proc. kariuomenei Afganistane siunčiamų krovinių eina per vadinamąjį Šiaurės skirstymo tinklą, kuris apima Baltijos valstybes, Rusiją ir kitas buvusias sovietų respublikas.

REKLAMA

Kaip rašo JAV dienraštis „Christian Science Monitor“, Pentagonas buvo numatęs iki metų pabaigos šiaurinio krovinių srauto dalį padidinti iki 75 proc. visų tiekimų, tačiau pastarieji įvykiai šį procesą gali paspartinti.

Siųsti krovinius Šiaurės skirstymo tinklu kainuoja dukart daugiau nei per Pakistaną, tačiau tai yra pigiau, nei juos skraidinti lėktuvais. Oru nugabenti vieną toną krovinių kainuoja apie 14 tūkstančių JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Žymiai anksčiau sugebėjusi įsijungti į JAV karinių krovinių tiekimo grandinę, Latvija šioje srityje Lietuvą smarkiai aplenkė.

NATO ir toliau maždaug 60 proc. krovinių savo kariams siunčia per Pakistaną, tačiau manoma, kad ir ji padidins šiauriniam maršrutui tenkančią dalį.

Kaip skelbta, NATO šeštadienį per antskrydį pasienyje su Afganistanu nukovė 24 pakistaniečių kareivius. Nuo tarptautinės misijos pradžios Afganistane prieš dešimt metų dar niekada per panašius NATO incidentus Pakistane nėra žuvę tiek žmonių.

Tą pačią dieną Pakistanas uždarė pagrindinį kelią, kuriuo buvo gabenami kroviniai kariams Afganistane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų