REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva negali pasigirti gera jaunų specialistų įdarbinimo statistika, o jaunimo nedarbo ir užimtumo rodikliai yra vieni žemiausių Europos Sąjungoje, tačiau yra ieškoma būdų, kaip šias problemas išspręsti.

REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio 30 d. BNS konferencijų centre vyko spaudos konferencija, kurioje buvo pristatyta naujo projekto, kurio metu savivaldybėse būtų rengiami kvalifikuoti darbuotojai, dirbsiantys su jaunimu, tikslai, įgyvendinimas ir ateities perspektyvos.

REKLAMA

Spaudos konferencija „Jaunimo darbuotojas – kas tai? Jo svarba ir reikalingumas” (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Spaudos konferencija „Jaunimo darbuotojas – kas tai? Jo svarba ir reikalingumas” (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas kalbėdamas apie jaunimo darbuotojus sakė: „Seniai žinomas posakis: „kaip šauksi, taip atsilieps“, tad kalbant apie šiandieninę jaunimo situaciją ir iššūkius, su kuriais susiduria jauni žmonės tiek miestuose, tiek mažesniuose miesteliuose ar kaimo vietovėse, kur jaunas žmogus ieško būdų save realizuoti ir nori matyti perspektyvą“. Ministro teigimu, vienas iš projekto siekių, kurio tikslas parengti specialistus, dirbančius su jaunimu įvairiose srityse, yra tai, kad jaunimas aktyviau įsitrauktų į bendruomenės veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikimės, kad tokie stereotipai, kaip bibliotekininko darbas yra tik paduoti knygą, o mokytojo darbas tik mokyti savo dalyko, bus pamiršti, nes darbas su jaunimu gali būti labai dinamiškas. Ar kalbame apie biblioteką, ar apie sporto klubą, su jaunimu dirbantys žmonės turi turėti gebėjimų ir kompetencijų tai daryti. Siekiame, kad kiekvienas žmogus, kuris savo darbe ar kitoje veikloje turi galimybę bendrauti su jaunimu, žinoti, kaip su juo bendrauti, suvoktų, kokių poreikių gali turėti jauni žmonės“, – kalbėjo D. Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Donatas Jankauskas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Donatas Jankauskas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Į klausimą, ar savivaldybės bus finansiškai pajėgios įgyvendinti šį projektą, pašnekovas sakė: „Jaunimo reikalų koordinatoriai savivaldybėse dirba jau seniai, o būtent šios programos finansavimui lėšos skiriamos iš ES paramos fondų, tad finansinis klausimas neturėtų sustabdyti šios idėjos.“ Ministro teigimu, viso projekto biudžetas yra apie 8 mln. litų, bet kiek skiriama kiekvienai savivaldybei, D. Jankauskas negalėjo patikslinti.

Jaunimo reikalų departamento prie socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorius Mindaugas Kuliavas kalbėdamas apie projektą sakė: „Netrukus turėsime pirmuosius projekto veiklos rezultatus – pirmajam 100 dalyvių bus įteikti sertifikatai. Jau keletą metų buvo įvairių iniciatyvų, susijusių su jaunimo reikmėmis – kurtos darbo grupės, kalbėta apie įvairias visuomenines iniciatyvas, bet be finansavimo, to nepavyko įgyvendinti“. Specialisto teigimu, rengiantis įgyvendinti šį projektą bus atlikta tam poreikių studija, kurios rezultatas – jaunimo darbuotojo veiklos bei kompetencijų aprašas.

REKLAMA

Planuojama, kad jaunimo darbuotojai ne tik dirbs savo tiesioginį darbą su jaunimu, bet turės kompetencijų įvairių kitų veiklų vykdymui, projektų įgyvendinimui. „Norime, kad ateityje jaunimo darbuotojas taptų pilnateisiu darbo rinkos dalyviu, o po 5-10 metų turėtų ir visas socialines garantijas. Tikimės, kad jaunimo darbuotojai bus ir tie žmonės, kurie pateiks pasiūlymų neformaliajam ugdymui“, – kalbėjo M. Kuliavas.

Mindaugas Kuliavas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Mindaugas Kuliavas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Pirmą kartą jaunimo darbuotojų sertifikavimo sistema išbandyta Telšių rajono savivaldybėje. Telšių rajono savivaldybės meras Vytautas Kleiva, kalbėdamas apie projektą sakė: „Džiugu, kad projekto įgyvendinimui buvo pasirinkta Telšių rajono savivaldybė. Skatinti jaunimo visuomenišką aktyvumą labai svarbu, nes nykstant kaimo mokykloms, jaunimas važiuoja mokytis į didesnėse gyvenvietėse esančias mokyklas, o vakarais juk grįžta į namus, tad turi būti sąlygos jaunimo užimtumui. Žinoma, lengviausia kalbėti apie iniciatyvų jaunimą, bet į įvairias veiklas privalome įtraukti kuo didesnį skaičių jaunų žmonių – taip išspręsime ir kitas socialines problemas.“

Vytautas Kleiva (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Vytautas Kleiva (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų