REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių miestą valdanti koalicija, kurios dauguma frakcijų prisidėjo pūsdamos skolų ir biudžeto burbulą, ieško būdų apkarpyti išlaidas 50 milijonų litų. Vakar antrą dieną už uždarų durų vyko aršios diskusijos: dėti ar ne parašus ant bado dietos?

REKLAMA
REKLAMA

Iš principo„taip“

Miesto Taryboje valdantiesiems priklauso visos frakcijos ir kone visi Tarybos nariai – 29 iš 31. Už uždarų durų siekiama suformuoti „šimtaprocentinę politinę valią“, kad vėliau nebūtų populistinių žygių ir kliūčių sudaryti realias pajamas atitinkantį kitų metų miesto biudžetą. Taip pat planuojama įgyvendinti visas jau paskelbtas priemones.

REKLAMA

Tarp jų – mokyklų tinklo karpymo, asignavimų biudžetinėms įstaigoms mažinimo nuo 20 iki 40 procentų, politinių postų, algų, jų priedų ir kanceliarinių išmokų apsikarpymo, Savivaldybės administracijos reformos, valdininkų etatų mažinimo.

„Jeigu turėsiu visų koalicijos narių parašus po visomis priemonėmis, pradedame įgyvendinti, jeigu ne – stabdome,“ – sakė „Šiaulių kraštui“ J. Sartauskas.

Meras komentuoti diskusijų eigą atsisakė: „Nenoriu daryti spaudimo“. Nors politiniuose užkulisiuose, ne paslaptis, merui didžiausią spaudimą tenka atlaikyti iš savos Socialdemokratų frakcijos.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį pasitarime dalyvavo ir šiauliečiai Seimo nariai Edvardas Žakaris, Valerijus Simulik, Valentinas Mazuronis, Laimontas Dinius.

Vakar vakare, po darbo valandų, koalicija dar kartą rinkosi. Prieš šį pasitarimą politikai prognozavo, laukiantys „galutinio teksto“. Bet, „Šiaulių krašto“ žiniomis, nuomonės vėl susikirto.

Kur kertasi?

„Šiaulių krašto“ kalbinti politikai neslėpė, jog iš esmės kliūna tik dėl mokyklų jungimo.

Socialdemokratai siūlo atidėti „Saulės“ pradinės mokyklos prijungimą prie Romuvos progimnazijos ir Lieporių pradinės – prie Gegužių progimnazijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Centro pradinę dabar siūloma jungti prie Jovaro progimnazijos. Išlieka nuostata jungti Aukštabalio pradinę prie „Rasos“ progimnazijos, Dainų pradinę – prie Dainų progimnazijos ir Dubijos pagrindinę – prie Salduvės progimnazijos.

E. Žakaris, Socialdemokratų partijos Šiaulių miesto skyriaus pirmininkas, „Šiaulių kraštui“ sakė, jog turėtų būti peržiūrimas ir pats mokyklų jungimo principas: „Gal ne prijungti, o jungti ar steigti filialus ar tik įkelti“.

Nesutinka socialdemokratai ir su biudžetinėms įstaigoms jau „nuleistais“ procentais sutaupyti, juos siūlo mažinti laikinai – tik vieneriems metams.

REKLAMA

Be to, anot E. Žakario, mažinimų atskaitos taškas turi būti ne esama situacija: „Vieni taupė jau ir anksčiau, kiti – ne. Nelabai sąžininga būtų dabar visiems taikyti vienodus procentus“.

„Ne“Menų fabrikui, klausimai dėl arenos

Socialdemokratų nuomone, turi būti svarstoma ir kokius Savivaldybės projektus atidėti. „Menų fabrikui mes sakome „ne“, – vienareikšmiai tvirtino E. Žakaris.

Koalicija, anot jo, dar turi atsakyti: „Ar ir toliau dotuos Šiaulių areną? Ką darys su sporto mokyklomis – dabar vien bendrojo lavinimo mokyklos judinamos? Du turgūs yra, ar reikia dviejų administracijų?“

REKLAMA

Laukia socldemų apsisprendimo

„Mes pritarėme taupymo programai nuo pat pradžių, – sakė Jonas Bartkus, Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų frakcijos seniūnas. – Bet socialdemokratai dabar palaiko kitokį mokyklų jungimo variantą“.

Jį stebina buvęs socialliberalų lyderis, o dabar socialdemokratas parlamentaras V. Simulik, kuris kritikuoja Savivaldybės politikus. Anot J. Bartkaus, praėjusioje kadencijoje švietimo politika buvo būtent socialliberalų rankose – nuo vicemerės iki Švietimo komiteto pirmininko. Bet nieko nesiūlyta daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriaus nuomone, tuštėjančių mokyklų uždarymas jau seniai neišvengiamas, kai moksleivių mokyklose vidutiniškai yra tik per 400.

„Švietimo reikmėms eina didžioji biudžeto dalis, – sakė J. Bartkus. – Biudžetas mažėja, todėl mokyklos ir judinamos.“

Liberalų ir centro sąjungos skyriaus pirmininko, Tarybos nario Gintaro Karalevičiaus nuomone, pirmiausia didžioji frakcija – socialdemokratų – turinti galutinai apsispręsti.

„Manau, jog negalima daryti išimčių – turėtų būti jungiamos visos pradinės mokyklos, – sakė G. Karalevičius. – Kitaip liks nuoskaudų“.

REKLAMA

„Darbiečių“ lyderis Aidas Gedvilas „Šiaulių kraštui“ apgailestavo, kad atmestas jų siūlymas Tarybos nariams iš viso nebemokėti kanceliarinių išmokų.

Bet, anot jo, pritarta siūlymui, kad įstaigoms mažinimo procentas neturi viršyti 30 procentų, kad jos pačios turėtų spręsti, ką ir kaip taupyti.

„Pasiūlėme dar mokykloms įvesti ir aplinkos krepšelį, kad jos konkuruotų tarpusavyje, – sakė A. Gedvilas. – Biudžeto skaičiai yra tokie, kad ne iš „malonumo“ apie taupymo planus galvojame. Ir politinė valia turi būti šimtapocentinė – visi turi pasirašyti“.

R. Jankuvienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų