REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabartinę, labiau formalią, darbo saugos užtikrinimo sistemą nuo kitų metų keičia nauja – orientuota į socialinę atsakomybę. Tikimasi, kad sugriežtinta darbdavių ir specialistų, atsakingų už darbuotojų saugą ir sveikatą, atestavimo tvarka, bei kiek liberalesnė, tačiau daugiau darbdavių atsakomybės reikalaujanti, darbuotojų instruktavimo tvarka padės sumažinti nelaimingų atsitikimų darbe skaičių. Per pastaruosius penkerius metus savo darbo vietose žuvo 324 darbuotojai, apie 800 sužaloti.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia bus keičiama darbdavių ir specialistų, atsakingų už darbuotojų saugą ir sveikatą, atestavimo tvarka.

REKLAMA

Pasak socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Audros Mikalauskaitės, dabartinė tvarka nėra nei skaidri, nei užtikrina gerą pasirengimą asmenų, atsakingų už viso kolektyvo darbų saugos ir sveikatos klausimus. „Mokymo įstaigos pačios organizuoja darbdavių ir atsakingų darbuotojų mokymus ir pačios juos egzaminuoja, taigi įstaigos yra suinteresuotos gerais atestavimo rezultatais, todėl atsiranda pagrindas įtarti tam tikrą piktnaudžiavimą“, – sako A. Mikalauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, kad atestavimas vyktų skaidriai, egzamino klausimynus bei vėliau teisingus atsakymus savo interneto svetainėje pateiks Valstybinė darbo inspekcija (VDI). Naujoji tvarka ne tik sustiprins mokymo procesą, t.y. įpareigos įsisavinti visą nustatytą darbo saugos kursą, bet ir sudarys sąlygas mokymuose dalyvaujantiems žmonėms realiai įvertinti savo įgytas žinias, nuo kurių tiesiogiai priklauso darbuotojų sveikata ir gyvybė.

Šiuo metu jau yra derinamas ir naujas Darbuotojų saugos ir sveikatos instrukcijų rengimo ir instruktavimo saugos ir sveikatos klausimais tvarkos aprašas. Šiai tvarkai įsigaliojus, darbdaviai ir už darbuotojų instruktavimą atsakingi specialistai galės savarankiškai, atsižvelgdami į savo ekonominės veiklos srities poreikius, susidaryti darbuotojų instruktavimo aprašus ir juos instruktuoti tose srityse, kurios jiems yra aktualiausios. Kitaip tariant, darbdaviams suteikiama daugiau laisvės savarankiškai veiklai darbų saugos srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norime ne formalių procedūrų, o socialiai atsakingesnio požiūrio į darbuotojų saugą ir sveikatą“, – sakė viceministrė A. Mikalauskaitė.

Per 1 tūkst. įvairių pažeidimų nustatė Valstybinė darbo inspekcija, rudenį tikrinusi, kaip statybvietėse laikomasi darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų. Iš visoje Lietuvoje patikrintų daugiau nei 340 statybviečių, pažeidimų rasta dviejuose trečdaliuose jų.

„Stebint bendras tendencijas, tiek sunkių, tiek mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe mažėja, tačiau rudens pradžioje vienas po kito statybvietėse įvyko keletas nelaimingų įvykių, nusinešusių žmonių gyvybes. Sustiprinome statybviečių priežiūrą siekdami atkreipti darbdavių ir darbuotojų dėmesį į pagrindinius darbų saugos reikalavimų pažeidimus, keliančius didžiausias grėsmes sveikatai ir gyvybei“, – sako Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Vilius Mačiulaitis.

REKLAMA

Po statybviečių tikrinimo akcijos darbdaviams surašyta 230 reikalavimų pašalinti pažeidimus bei 19 administracinių tesės pažeidimų protokolų, 5 statybvietėse sustabdyti darbai. Daugiausia pažeidimų nustatyta įrengiant pastolius, įvairius paaukštinimus, kas kelia didžiausią riziką susižaloti arba žūti nukritus. Neatsakingai yra užtveriamos angos, perkasos, nustatyta nemažai darbuotojų, nesinaudojančių asmens saugos priemonėmis, t.y. dirbama be šalmų, neprisisegus. Akcijos metu taip pat buvo sustiprinta nelegalaus darbo kontrolė. 8 objektuose nustatyta 11 galimai nelegaliai dirbusių asmenų.

Vien šiais metais vykdant statybos darbus žuvo 9 ir buvo sunkiai sužaloti 30 darbuotojų. Per penkerius pastaruosius metus atliekant statybos darbus žuvo 74 ir sunkiai sužaloti 217 darbuotojų. Iš viso darbe šiemet žuvo 34 žmonės, per 100 buvo sunkiai sužaloti. Per pastaruosius 5 metus savo darbo vietose žuvo 324 darbuotojai, apie 800 sužaloti. Nukentėjusiems per nelaimingus atsitikimus asmenims ir jų šeimoms šiais metais Valstybinio socialinio draudimo fondas išmokėjo per 34 mln. litų įvairių išmokų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų