REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau antrus metus Vilniaus apskrities mokyklų bei gimnazijų moksleiviai dalyvauja Vadybos Ir Psichologijos instituto programoje „Elitinės Asmenybės Akademija“, parengtoje pagal Švietimo mainų paramos fondo projektą „TAPK“. Čia vaikai pasirenka sau artimą specializaciją ir lanko kryptingus bei nemokamus psichologų, lyderių, menininkų, mokslininkų arba visuomenininkų praktinius kursus. Iš viso programoje jau sudalyvavo gerokai virš trijų tūkstančių 13-18m. vaikų iš Vilniaus, Riešės, Pagirių, Bezdonių, Rudaminos, Elektrėnų, Trakų, Paberžės ir kitų gyvenviečių. Psichologai semiasi bendravimo psichologijos, savęs pažinimo, konfliktų ir streso valdymo žinių; lyderiai ugdosi lyderiui reikalingas savybes, gludina viešojo kalbėjimo įgūdžius, užsiima komandos formavimu; menininkai tobulinasi aktorystės, piešimo, kūrybinio mąstymo, kitų meninių veiklų praktikose; mokslininkai analizuoja įvairiausių modernių mokslo sričių naujoves; visuomenininkai mokosi bendrauti su visuomene, rengti viešąsias ir socialines akcijas, organizuoti pagalbą ar labdarą atskiroms visuomenės grupėms. Užsiėmimus vaikams veda universitetų dėstytojai, įvairūs žinomi, įdomūs žmonės ir kiti savo sričių profesionalai.

REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio 23-ą dieną menininkų specializacijos vilniečiai turėjo progą akis į akį pasišnekėti su atlikėja ir kūrėja Jurga Šeduikyte, kuri mielai sutiko pasidalinti savo patirtimi. Patirtimi, kurią per karjeros metus ji sukaupė apie kūrybinius procesus ir kūrybą bei meną apskritai. Susitikimo pradžioje vaikai buvo kiek nedrąsūs, varžėsi paklausti, tačiau praėjus pirmam pusvalandžiui atmosfera sušilo ir buvo pradėta diskutuoti jautriomis menininkams temomis, tokiomis kaip imitavimas, plagijavimas, menininko vertė visuomenėje, santykiai tarp kūrėjų, meno prasmė tiek kuriantiems, tiek kultūrą „vartojantiems“ individams ir panašiai.

Vaikams įstrigo laisvas ir tuo pačiu užtikrintas atlikėjos požiūris į meną. Užsiėmimus Vadybos Ir Psichologijos institute lankanti moksleivė Rūta sako, jog susitikimas su šia žinoma menininke jai buvo naudingas dėl vienos labai svarbios minties – Rūta pamatė, kad kūrėjas nebūtinai turi būti „ne iš šios planetos“, o kaip tik galėtų labiau domėtis aplink save vykstančiais reiškiniais ir visuomenės, kurioje kuria, gyvenimu. Jurga ragino kuriančius žmones burtis draugėn ir ieškoti sąlyčio taškų savo menuose. Ji teigė: „jei keli kūrėjai nuoširdžiai dirba viename meniniame projekte – rezultatas visuomet bus originalus ir meniškas, nes kuriant individualiai kyla gan didelė rizika pasiduoti šablonams“. Taip pat dainininkė ir kompozitorė akcentavo, jog menininkas privalo būti drąsus. Nes, kitu atveju, „kas gi kitas išdrįs viešai išsakyti svarbius dalykus“?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų