REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Olandijoje gyvenantis lenkas, tinklalapyje „Youtube.com“ pasivadinęs Polvenger, sukūrė 15 minučių vaizdo įrašą apie Lietuvą. Filmas akivaizdžiai buvo įkvėptas vis labiau aštrėjančio lenkų mažumų konflikto su Lietuvos valdžia.

REKLAMA
REKLAMA

Jame neva bandoma atskleisti tikrąjį Lietuvos, besivadinančios modernia, tolerantiška ir demokratiška šalimi, veidą. Anot kūrėjo, Lietuva nėra monoetninė šalis, nes tautinės mažumos sudaro apie penktadalį visų šalies gyventojų.

REKLAMA

Vaizdo įraše pabrėžiama, kad lenkai nėra imigrantai, jie yra istorinė tautinė mažuma, įsikūrusi Lietuvos teritorijoje nuo 14 amžiaus. Toliau apeliuojama į teises, kurios yra civilizuotų Europos valstybių prioritetas ir Lietuva kaltinama lenkų mažumos identiteto žlugdymu, o Lietuvos valdžia – atsisakymu kalbėtis ir derėtis su lenkų mažuma bei tūkstantinių demonstracijų ignoravimu.

Sukurtame filme iškeliamos visos tautinių mažumų problemos, reiškiami kaltinimai Lietuvai dėl bandymo sunaikinti lenkų kalbą, neleisti lenkų vaikams mokytis gimtąja kalba, rodoma, kaip plėšiamos nuo namų lentelės su gatvių pavadinimais dvejomis kalbomis, teigiama, kad lietuviški istorijos vadovėliai neatitinka tiesos.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant pabrėžti, kaip tautinės mažumos kenčia Lietuvoje, buvo pakalbinta parduotuvės Avižieniuose savininkė, kuri gavo baudą už tai, kad parduotuvės iškabos apačioje buvo užrašas „Maisto prekės“ lenkiškai, taip pat buvo parodytas autobuso vairuotojas, kuriam skyrė 450 litų baudą už tai, kad kelionės maršrutas iškaboje buvo nurodytas ne tik lietuviškai, bet ir lenkiškai.

Filmą vainikavo vienos minutės trukmės interviu su viena lietuvių mokyklos mokine, kurios tėvai yra lenkai. Mergaitė kalbėjo lietuviškai ir teigė nemokanti lenkų kalbos. Paklausta, kuo ji jaučiasi, mergina sutriko: „Aš jaučiuosi lietuvė, bet esu lenkė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų