REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies būsto rinka trečiąjį šių metų ketvirtį didesnio augimo pagreičio neįgavo ir išlaikė šiais metais rodytą stabilumą.

REKLAMA
REKLAMA

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ duomenimis, šiuo laikotarpiu butų kainos šalies didmiesčiuose ūgtelėjo vos 0,1 proc., tačiau suskaičiavus pirmųjų devynių šių metų mėnesių rezultatus butai 0,1 proc. atpigo.Tik Vilniuje per tris šių metų ketvirčius butai 1,3 proc. pabrango, kituose didmiesčiuose per tą patį laikotarpį kainos 1-2 proc. sumažėjo. Nors būsto kainos šalies didmiesčiuose iš esmės nesikeitė, ir toliau daugėjo būsto sandorių.

REKLAMA

Vasarą ir rudens pradžioje, palyginti su kitais šių metų ketvirčiais, rinkos aktyvumas buvo didžiausias. VĮ Registrų centro duomenimis, per trečiąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje sudaryta 13 proc. daugiau būsto pirkimo-pardavimo sandorių nei prieš metus (butų – 11,3 proc., o namų – 17,9 proc. daugiau sandorių). Bendras šių metų trijų ketvirčių būsto sandorių augimas siekė beveik 12 proc. Pernai I-III ketvirčiais šalyje vidutiniškai per mėnesį buvo sudaroma daugiau kaip 500 individualių namų ir 1570 butų sandorių, o šiais metais šis rodiklis per tą patį laikotarpį yra išaugęs iki 600 individualių namų ir 1730 butų sandorių per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Tikėtina, kad geresniems trečiojo ketvirčio rezultatams įtakos turėjo ir vasaros pabaigoje visuomenei pristatyta naujiena apie Lietuvos banko rengiamas atsakingo skolinimosi gaires, griežtinančias būsto paskolų išdavimą. Aktyvesnė bankų rinkodara bei pirkėjų noras pasinaudoti dar patraukliomis būsto kreditavimo sąlygomis galimai lėmė išaugusį rinkos aktyvumą nagrinėjamu laikotarpiu.

„Ober-Haus“ duomenimis, per trečiąjį šių metų ketvirtį šalies didmiesčiuose neparduotų naujos statybos butų skaičius jau pastatytuose daugiabučiuose išliko toks pats kaip ir antrąjį ketvirtį – apie 2500 butų. Per trečiąją ketvirtį pirminėje rinkoje buvo realizuota apie 260 naujos statybos butų, tačiau, baigus kelis naujus projektus, toks pat skaičius neparduotų butų papildė pasiūlą, todėl laisvų butų skaičius rinkoje liko nepakitęs ir trečiąjį ketvirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu 2007-2011 metais statytuose daugiabučiuose namuose Vilniuje siūloma įsigyti apie 1050 butų, Kaune – 510 butų, Klaipėdoje – 850 butų, o Šiauliuose ir Panevėžyje kartu – daugiau kaip 90 butų. Tikėtina, kad panaši pasiūla išsilaikys ir artimiausiu metu, kadangi naujai nupirktų butų vietą užims butai šiuo metu statomuose namuose. Pavyzdžiui, šiuo metu Vilniuje statomi 25 daugiabučiai namai, kuriuose 2011-2012 m. planuojama įrengti daugiau negu 1500 butų. Kituose Lietuvos didmiesčiuose tokio pasiūlos augimo nėra ir artimiausiu metu neplanuojama.

REKLAMA

Analizuojant naujos statybos butų pasiūlą Vilniuje, galima daryti išvadą, kad statytojai pirmenybę teikia pigesnės ekonominės ir vidutinės klasės būstui gyvenamuosiuose rajonuose ar netoli centrinės miesto dalies, ir kuris šiuo metu sulaukia didžiausio pirkėjų susidomėjimo. Daugeliu atvejų mažesnė pardavimo kaina išlieka pagrindiniu veiksniu renkantis būstą.

Stebint šiuo metu statomus 25 daugiabučius Vilniaus mieste, matyti, kad didžioji dalis į rinką ateinančios pasiūlos yra vidutinės klasės butai, kurių kaina su daline apdaila siekia 4500-6000 Lt/m2. Tokie butai sudaro net 55 proc. visos bendros pasiūlos. Ekonominės, pigiausios, klasės butai su daline apdaila parduodami nuo 3000 iki 4500 Lt/m2, o bendroje pasiūloje šių butų dalis siekia 39 proc. Likę 6 proc. yra brangesni butai centrinėje miesto dalyje ar prestižiniuose rajonuose. Tokių butų ne tik pasiūla yra nedidelė (vos apie 100), bet ir labai ribota paklausa. Šiam segmentui priklausančių butų vieno kvadratinio metro kaina viršija 6000 Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų