REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bankrutuojančiame banke „Snoras“ sąskaitas turėję pensininkai “Sodros“ yra raginami atsidaryti sąskaitas kituose bankuose. Pensininkai kratosi bankų ir tvirtina, kad toks nurodymas atima teisę rinktis. “Sodros“ skyriuose daugėja prašymų pensijas pristatyti į namus.

REKLAMA
REKLAMA

Teko prašyti kaip malonės

Kuršėniškis pensininkas (redakcijai pavardė žinoma) piktinasi, kad yra varžoma pasirinkimo laisvė gyventi be bankų.

REKLAMA

Bankrutavus “Snorui“ “Sodroje“ manęs pareikalavo atsidaryti sąskaitą kitame banke. Bet kodėl turėčiau dar kartą rizikuoti savo pinigais ir ramybe? — klausė kuršėniškis. — Kodėl man pensijos negali atnešti į namus, jei aš prašau ją išmokėti grynais?“

Kuršėniškiui ginti savo teisių teko važiuoti į Valstybinio socialinio draudimo fondo Šiaulių teritorinį skyrių. 65-erių vyras tvirtina, kad prašymą pensiją atnešti į namus turėjo pateikti raštu, po to įtikinėti „Sodros“ skyriaus vadovus, kad žmogui turi būti palikta teisė rinktis.

REKLAMA
REKLAMA

„Teko prašyti kaip malonės. Ar taip turėtų būti demokratinėje šalyje?“ — retoriškai klausė laikraščio skaitytojas.

Pasirinktas pigesnis kelias

„Sodros“ Šiaulių teritorinio skyriaus direktorius Leonas Strazdauskas teigia, kad šiomis dienomis sulaukiama daugiau socialinio draudimo išmokų gavėjų, prašančių pensijas nešti į namus. Už jų pristatymą ir išmokėjimą mokama iš “Sodros“ biudžeto bendrovei “Verpetynė“.

„Su žmonėmis kalbamės ir aiškiname, kad išmokėti pensijas per bankus yra “Sodros“ biudžetui ekonomiškai naudingiau: už šią paslaugą bankams yra mokama kelis kartus mažiau, nei pensijas pristatančiai bendrovei“, — teigia direktorius L. Strazdauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Todėl išmokų gavėjų prašome pagrįsti savo pageidavimą. Jei žmogus yra sunkiai vaikštantis ar slaugo ligonį, kurio negali palikti be priežiūros, išmokas pristatome į namus, — aiškina L. Strazdauskas. — Bet jei išmokos gavėjas judėjimo problemų neturi, rekomenduojame naudotis pasirinkto banko paslaugomis“.

Ar rekomendacija privaloma?

Dviprasmybės

„Sodros“ internetinėje svetainėje yra atsakymas į klausimą, kaip mokamos pensijos: “Pensija mokama pagal nuolatinę arba faktinę gyvenamąją vietą. Pensija gali būti pervedama į asmeninę sąskaitą Lietuvoje esančiame banke arba pristatoma per pensijas ir kitas išmokas pristatančias įmones.“ Vadinasi, “gali būti“ nėra „turi būti“?

REKLAMA

Direktorius L. Strazdauskas pripažįsta, kad jokiu įstatymu mokėti išmokas tik per bankus nėra numatyta: „Remiamės Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos direktoriaus įsakymu, pasirašytu 2009-ųjų pabaigoje“.

Jame nurodoma, kad pensijos ir kitos socialinės išmokos jų gavėjams į namus turėtų būti pristatomos tais atvejais, kai gavėjui yra nustatytas 75 procentų ir didesnis nedarbingumo lygis, kai jis nedirba ir gyvena vietovėse, kur nėra kredito įstaigos ar jos padalinių, arba yra senesnis nei 80 metų. Išmokos jaunesniems į namus pristatomos, jei dėl sveiktos sutrikimų yra nustatyti specialieji poreikiai.

REKLAMA

Išlaidos nešiojimui

„Sodros“ Šiaulių teritorinis skyrius kas mėnesį bankams sumoka apie 0,3 procento nuo pervedamos išmokų gavėjams sumos. Išmokas į namus pristatančiai įmonei “Verpetynė“ — 0,81 procento nuo išmokų išnešiojimo miesto ribose ir 1,03 procento — užmiestyje.

Praėjusį mėnesį „Sodra“ Šiaulių mieste ir rajone senatvės ir našlio pensijų išmokėjo už 62 tūkstančius 570 litų. Apie 40 procentų šios sumos buvo pristatyta žmonėms į namus.

Ne visi pensininkai supranta bankomatų veikimą

Nenorėjusi būti įvardyta bendrovės „Verpetynė“ darbuotoja teigia, kad dėl banko “Snoras“ bankroto daugiau žmonių nori pensijų laukti namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moters tvirtinimu, dauguma pensininkų nepasitiki ne tik banku, bet ir savo vaikais, kuriems neretai patiki mokėjimo korteles, kad šie išimtų pinigus iš bankomatų. Daugumai senyvo amžiaus žmonių sunku perprasti bankomatų veikimo principus ir pinigus pasiimti patiems.

„Mes dirbame tik 9 dienas per mėnesį, kol, pavyzdžiui, Kuršėnuose išnešiojame pensijas. Jei pensijų išmokėjimas būtų perduotas vien tik bankams, netektume darbo“,— pripažino pensijų išnešiojimu užsiimanti moteris.

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų