REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV kels žinomo Baltarusijos žmogaus teisių gynėjo Alesio Beliackio įkalinimo klausimą kitą savaitę vyksiančiame Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) užsienio reikalų ministrų susitikime Vilniuje, tai Lietuvos radijui pareiškė JAV atstovas prie ESBO ambasadorius Ianas C. Kelly'is. Praeitą ketvirtadienį Alesius Beliackis Minske nuteistas ketveriems su puse metų su viso turto konfiskavimu. Žmogaus teisių gynėjas, kuris yra nominuotas ir Nobelio premija, suimtas rugpjūčio 4 d. Ambasadorių Lietuvos radijo laidoje „Lietuvos diena“ kalbino Lietuvos radijo žurnalistas Tomas Dapkus.

REKLAMA
REKLAMA

Praeitą savaitę Baltarusijos teismas nuteisė žinomą žmogaus teisių gynėją Alesių Beliackį dėl mokesčių vengimo ketveriems su puse metų nelaisvės su viso turto konfiskavimu. Kokia Jungtinių Valstijų reakcija į tai? Tai sukėlė mums nusivylimą ir susirūpinimą. Alesius Beliackis yra gerbiamas žmogaus teisių gynėjas Baltarusijoje, jo teismą mes vertiname kaip politiškai motyvuotą, o nuosprendį kaip bandymą nutildyti šį gerbiamą ir artikuliuotą žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių gynėją. Tai dar vienas Baltarusijos valdžios žingsnis atgal nuo demokratijos ir integracijos į Vakarus.

REKLAMA

ESBO ministrų susitikimas vyks gruodžio 6-tą Vilniuje. Ar Jungtinės Valstijos prašys šį klausimą įtraukti į darbotvarkę?

Tai tikrai klausimas kuris bus mūsų galvose ir kurį Jungtinių Valstijų delegacija kels. Nuo praeitų metų gruodžio 19 d. Baltarusijoje procesai vyksta ne ta linkme. Matome daugkartinius Baltarusijos pusės Helsinkio ir kitų įsipareigojimų ESBO pažeidimus žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių srityje. Tai, kad užsienio reikalų ministrų susitikimas vyks tik už keleto kilometrų nuo Baltarusijos sienos, suprantama, bus neišvengiamai siekiama nušviesti tokius nerimą keliančius procesus kitoj sienos pusėj. Žinoma, pirmininkaujanti Lietuva sudaro darbotvarkę, tačiau mūsų delegacija kalbės griežtu ir aiškiu balsu dėl to, kas vyksta ir tai mums kelia didelį nerimą,   tikimės, kad tą patį padarys ir bendraminčiai mūsų partneriai bei sąjungininkai, ypač iš Europos Sąjungos.

REKLAMA
REKLAMA

Tuniso, Egipto, Libijos režimai griuvo, Sirijoje tai vyksta šiuo metu, tačiau Europoje valdo paskutinis diktatorius, kuris, kaip matome, tęsia represijas ir yra nepaliestas...

Ir tai didelė nelaimė Baltarusijos žmonėms. Baltarusija yra Europos širdyje. Aplink Europoje matome sėkmingus integracijos ir perėjimo į demokratiją pavyzdžius, visų pirma ir pas Jus Lietuvoje. Tai kas vyksta Baltarusijoje yra labai priešinga šitoms tendencijoms. Mums kelią didelį nerimą tie veiksmai, ypač nuo gruodžio 19 tos, kurie veda į dar didesnę izoliaciją. Ir nors mes smerkiama tai, ką daro Baltarusijos režimas ir net įvedėme sankcijas prieš tuos, kurie atsakingi už represijas, mes tęsime remti Baltarusijos žmones ir tęsime paramą tiems, kurie siekia kurti modernią, demokratinę ir klestinčia visuomenę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau nebe pirmąkart matome, kad Baltarusijos diktatorius sulaiko politinius oponentus ar žmogaus teisių gynėjus, kaip vyksta dabar, o vėliau juos išlaisvina mainais į dialogą su Europa ir Vakarais. Kaip išvengti, kad diktatorius imtų, tam tikra prasme, įkaitus?

Manau, esate visiškai teisus. Ir prieš tai matėme šį pasišlykštėtiną bandymą derėtis dėl mainų iškeičiant žmones kalėjimuose į nuolaidas. Todėl labai svarbu, kad liktume vieningi, kai sakau mes, tai turiu galvoje Jungtines Valstijas ir taip pat mąstančius sąjungininkus, ypač Europos Sąjungoje, ir tęsti reikalavimą vienu balsu visų politinių kalinių paleidimą.

REKLAMA

Ir dabar kalbame vienu balsu, tokie reikalavimai keliami ir iš Briuselio, norime, kad visos kliūtys jų dalyvavimui ateities rinkimuose būtų pašalintos, tai taip pat esminis reikalavimas ir kad liautųsi visos represijos prieš valdžios kritikus. Kalbėkime atvirai – A. Beliackio byla ir yra bandymas jį nutildyti. Visiškai pritariu, neturime įsivelti į tokius sandėrius ir turime likti vieningi, reikalauti visų politinių kalinių paleidimų bei represijų kampanijos pabaigos.

Bet ar yra dabar kaip diktatorių priversti paleisti šiuos žmones, ir A. Beliackį, nepalikti tik taip, nes juk Vakarai turi pakankamai galios ir svertų tiek Baltarusijai, tiek Rusijai...

Būtent dėl to mes turime, kad mūsų žodžiai atitiktų darbus. Todėl mes įvedėme tikslines sankcijas prieš tuos, kurie tiesiogiai atsakingi už represines priemones. Įvedėme jas kai kurioms valstybės įmonėms. Režimas Minske turi suprasti, kad jie mokės brangią kainą už šias regresyvius, antidemokratinius žmogaus teisių pažeidimus. Žinome, kad tokios sankcijos nebus veiksmingos, jei jos bus įvestos tik Jungtinių Valstijų dėl to koordinuojame šiuos veiksmus su Europos Sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų