REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Parlamento narys profesorius Vytautas Landsbergis yra įsitikinęs, kad istorinė sąžinė yra ne atskiras dalykas, o labai priklausomas nuo dabartinio sąžiningumo ir nesąžiningumo. Parlamentaras apgailestauja, kad politikoje pasigendama sąžiningumo.

REKLAMA
REKLAMA

„Norint sąžiningumo istorijoje nedaug perspektyvų, jei prarandame sąžiningumą apskritai ir pirmiausia dabartyje. Tai liečia ne tik nacionalinės, tarpnacionalinės politikos klausimus, o tiesiog kasdienės politikos ir kasdienės veiklos dalykuose itin pasigendama paprasčiausia sąžiningumo. Yra turbūt pakankamai aiškios sampratos, kurias turėtume skirti – teisėtumas ir padorumas. Daugybė pavyzdžių nepadoraus elgesio, už kuriuos neteisiama ir šūkiai, kad kol aš nenuteistas su manimi visas tvarkoje – „vsio zakonno“. Tie dalykai yra neatsitiktiniai kokio nors labai žymaus žmogaus pasakyti, jie kyla iš bendrosios kultūros. Žinoma, jie ir įtvirtina ir tą blogąją kultūrą, nesąžiningumo kultūrą, pagal kurią nepadoriai elgtis galima, svarbu neįkliūti, arba įkliuvus išsisukti, išlikti nenuteistam, ir tada angelų chorai gieda apie nekaltumo prezumpciją, nors turėtų būti kalbama ne apie baudžiamąjį kaltumą ar nekaltumą, o apie moralinį vertinimą ir pasmerkimą“, – sakė prof. V. Landsbergis pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje.

REKLAMA

Pristatydamas parlamento rūmuose prasidėjusią tarptautinę istorinę konferenciją „Istorija ir atmintis. Sovietinė praeitis 1953-1990 m.“ politikas sakė, kad vidinė Europos konsolidacija yra svarbus uždavinys ir tai liečia taip pat istoriją. „Aš kalbėsiu konferencijoje apie eurosąžinę, ar yra toks dalykas, ar dar kuo nors skiriasi eurosąžinė nuo eurazinės sąžinės“, – teigė V. Landsbergis.

Jo nuomone, ir finansų krizė yra visuotinio nesąžiningumo rezultatas.

„Ir finansų krizė yra pirmiausia sąžiningumo krizė, visuotinio nesąžiningumo rezultatas, pirmiausia, žinoma, bankų, vyriausybių, sukčiaujančių bankų ir sukčiaujančių vyriausybių. Bet galime puikiai matyti, kad ir paprasti žmonės, liaudis, tautos buvo visai patenkintos, kad sukčiaujančios vyriausybės joms dalina neuždirbtus pinigus“, – pastebėjo V. Landsbergis.

Jo nuomone, svarbu išeiti iš nesąžiningumo krizės. „Ar pavyks keistis – štai kur yra klausimas“, – sakė Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas V. Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų