REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos tūkstantį dolerių arba dar mažiau siekiantis Bendrais vidaus produktas (BVP) vienam žmogui per metus – tai skurdo, metų metus beistęsiančių karų, genocido, gamtinių išteklių trūkumo ir riboto priėjimo prie švaraus vandens bei medicinos priemonių pasekmės, rašo „Businessinsider“.

REKLAMA
REKLAMA

18 iš pačių skurdžiausių pasaulio valstybių pagal vienam gyventojui tenkantį BVP yra Afrikoje. Tai nėra nuostabu, atsižvelgiant į tai, kad pastaruosius 40 metų žemyną vargino badas ir nuolatiniai karai. Dar visai neseniai didelė dalis šių skurdžių Afrikos teritorijų priklausė Europos valstybėms.

REKLAMA

Skurdo koncentracija pasaulyje dar prieš 50 metų būtų atrodžiusi visai kitaip. 1960 – aisiais Kinija ir Indija dar buvo palyginti skurdžios valstybės, susiduriančios su dideliu neraštingumu, didelėmis gyventojų populiacijomis, ir turinčios milžiniškus neišnaudotus resursus. Abi šios valstybės situaciją pagerino skatindamos švietimo programas ir kaimo vietovių gyventojus perkeldamos į miestus, kad šie padėtų resursus paversti apčiuopiama nauda.

REKLAMA
REKLAMA

Dauguma skurdžiausių Afrikos valstybių efektyvios centrinės valdžios neturi dėl nestabilumo ir pilietinių karų. Korumpuoti valdžios pareigūnai išpumpuoja pinigus iš valstybės ekonomikos, Europos Sąjungos ir vakarų valstybių skiriamus pinigus „nukreipdami“ į savo kišenes.

Didelė dalis Afrikos valstybių turi daug gamtinių išteklių. Kai kurios sugebėjo tuo pasinaudoti. Pavyzdžiui, Nigerija tapo viena didžiausių naftos eksportuotojų pasaulyje. Tačiau dauguma Afrikos valstybių, tokių kaip Kongas neturi kapitalo, reikalingo tuos išteklius eksploatuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Afrikos valstybių problema yra ta, kad jos turi labai ribotą galimybę pagerinti savo situaciją. Išskyrus keletą išimčių, labai nedidelė tikimybė, kad padėtis jose gali per keletą dešimtmečių pagerėti. Šių valstybių gyventojai turi pasitikėti vakarų valstybių, taip pat Rusijos ir Kinijos tiekiama pagalba.

Štai dešimt skurdžiausių pasaulio valstybių, kurių didelė dalis tokiomis išlikti turėtų dar ilgai.

10. Malavis

Populiacija: 15,4 mln. gyventojų

BVP: 11,3 mlrd. dolerių

BVP vienam žmogui: 884 doleriai

Nors nuo 2005 metais vykusių rinkimų, kai prezidentu buvo išrinktas Mutharikas, šalyje matyti šioks toks pagerėjimas, ŽIV, AIDS, skurdas ir korupcija toliau alina Malavį, vieną tankiausiai pasaulyje apgyvendintų ir mažiausiai išsivysčiusių valstybių.

REKLAMA

Valstybės viltis – šalyje esančių urano rezervų eksploatacija.

9.Togas

Populiacija: 6,2 mln. gyventojų

BVP: 5,3 mlrd. dolerių

BVP vienam žmogui: 826 doleriai

Nuo 1960 metų, kai Togas tapo nepriklausomas nuo Prancūzijos, ši šalis nuolat susiduria su politiniais neramumais. Vedamas visuotinai pasmerkto prezidento Faure'o Gnassingbe'o, Togas tik neseniai atnaujino santykius su tarptautine bendruomene. Iki šiol jis nuolat buvo kaltinamas žmogaus teisų pažeidimais.

8. Siera Leonė

Populiacija: 5,2 mln. gyventojų

BVP: 4,3 mlrd. dolerių

BVP vienam žmogui: 759 doleriai

Mineralų ir kitų naudingųjų iškasenų turtinga Siera Leonė stipriai nuketnėjo nuo dešimtmetį trukusio karo, kuris baigėsi 2002 m. Skurdas ir nedarbas išlieka didžiausiais trukdžiais šaliai atsistoti ant kojų.

REKLAMA

Deimantų eksporto teikiama nauda paliečia tik labai nedidelę dalį gyventojų.

7. Centrinė Afrikos Respublika (CAR)

Populiacija: 5,8 mln. gyventojų

BVP: 3,2 mlrd. dolerių

BVP vienam žmogui: 745 doleriai

Nuo 1960 metų, kai CAR tapo nepriklausoma nuo Prancūzijos, ji išgyveno tris dešimtmečius trukusį militaristinį diktatorių valdymą, dar dešimtmetį teko kęsti nepaklusnių civilių vyriausybės ir karinio perversmo įkurtą nestabilią pereinamojo laikotarpio vyriausybę.

CAR, su medienos ir deimantų industrijomis turi didelį potencialą. Tačiau korupcija ir politinis nestabilumas šį potencialą nuolat mažina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Nigeris

Populiacija: 15,9 mln. gyventojų

BVP: 10,1 mlrd. dolerių

BVP vienam žmogui: 719 doleriai

Be ir taip daug problemų sukeliančio sausringo klimato, valstybėje problemų nuolat kelia pagrindinio eksporto šaltinio – urano – kainų svyravimai. Dėl šalį alinančių sausrų ir nestabilių urano kainų Nigeris vis dar yra viena skurdžiausių valstybių pasaulyje.

5. Eritrėja

Populiacija: 5,8 mln. gyventojų

BVP: 3,7 mlrd. dolerių

BVP vienam žmogui: 679 doleriai

17 metų nepriklausoma nuo Etiopijos valstybė susiduria su didelėmis suvereniteto problemomis – neišsivysčiusią ir skurdžią valstybę nuolat taikomasi pavergti.

REKLAMA

Iš vienos partijos susidedanti šalies valdžia visą valstybės ekonomiką kariuomenės pagalbą laiko savo rankose ir sėkmingai plečia valstybės valdomą verslą.

4. Liberija

Populiacija: 3,7 mln. gyventojų

BVP: 1,4 mlrd. dolerių

BVP vienam žmogui: 424 doleriai

Dėl nuolatinio pilietinio karo ir nekompetentingos valdžios administracijos, valstybė po 1980 Samuelio Doe'o organizuoto karinio perversmo kentėjo nuo ekonominių sunkumų. Laimei, vandens gausa, mineralai ir mediena yra tikras išsigelbėjimas karo nuniokotai Liberijai.

REKLAMA

3. Burundis

Populiacija: 9,8 mln. gyventojų

BVP: 3 mlrd. dolerių

BVP vienam žmogui: 400 dolerių

Kentėjusi nuo pilietinio karo, kuris kilo dėl nesutarimo tarp Hutu ir Tutsi partijų, Burundžio ekonomika susiduria su daugybe iššūkių. Kas penkioliktas žmogus serga ŽIV arba AIDS, šalyje yra didelis neraštingumas ( tik 50 proc. vaikų lanko mokyklą), be to, šalis negali pasigirti ir gamtiniais ištekliais. Nors pastaruoju metu buvęs politinis stabilumas ir atnešė teigiamų permainų, skurdas vis dar išlieka didele problema.

2. Zimbabvė

Populiacija: 11,6 mln. gyventojų

BVP: 332 milijonai dolerių

BVP vienam žmogui: 354 doleriai

Kentėjusi nuo karo su Kongu šalies ekonomika dėl didelio pinigų perspausdinimo masto susiduria su hyperinfliacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl smurtinių žemės perskirstymo kampanijų nuo Zimbabvės nusigręžė visi potencialūs užsienio investuotojai.

1. Kongas

Populiacija: 70,9 mln. gyventojų

BVP: 20,6 mlrd. dolerių

BVP vienam žmogui: 332 doleriai

Nors ir turtinga gamtinių išteklių, valstybė nuo karų ir korupcijos kentėjo nuo 1960 metų. Kadaise buvusi labiausiai industrializuota Afrikos valstybė, ji dabar turi žemiausią vienam gyventojui tenkantį BVP visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų