REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekyba internetu populiarėja – vis daugiau žmonių pasirenka greitą prekių ar paslaugų įsigijimo būdą. Remiantis oficialiais statistikos duomenimis, Lietuvos gyventojų, perkančių internetu, skaičius auga. Vis tik kyla klausimas ar perkame saugiai ir ką daryti, kad tai daryti būtų saugu?

REKLAMA
REKLAMA

Perkančių internete skaičius auga

Statistikos departamento duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį prekes ir paslaugas internetu pirko ar užsakė 11 proc. visų 16–74 metų amžiaus gyventojų, t.y. 16 proc. asmenų, besinaudojančių internetu.

REKLAMA

Didžiausio susidomėjimo perkant internete sulaukia kultūros renginiai – dažniausiai yra perkami bilietai į įvairius koncertus bei kitus renginius (38 proc. elektroninės prekybos vartotojų). Toliau – drabužių, avalynės ir sporto prekės (37 proc.), telekomunikacijų paslaugos (23 proc.), turistinės kelionės (17 proc.), apgyvendinimo paslaugos atostogoms (12 proc.). Kiekvienam iš šių elektroninės prekybos vartotojų svarbus paslaugos saugumas, juk prekė ar paslauga neįsigyjama tiesiogiai, todėl gali kilti abejonių dėl patikimumo.

REKLAMA
REKLAMA

Ką reikėtų žinoti apsiperkant internetu?

Vienas iš galimų būdų apsisaugoti nuo vartotojų teisių pažeidimo ir apgavystės yra atidus prekių paslaugų teikėjų sąlygų išanalizavimas. Dažnai pasitaiko, kad papildomos paslaugos sąlygos yra nutylimos, neišaiškinamos, dėl to pirkėjas gali gauti ne visai tai, ko tikėjosi. Pavyzdžiui, perkant kelionę, būtina sužinoti visas smulkmenas, kurios būtų patvirtintos sutartyje. Be to, dažnai pasitaiko tokių atvejų, kai koncertas atšaukiamas, o pardavėjai nenori grąžinti pinigų už nupirktus bilietus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai įmonė bankrutuoja jau po to, kai žmogus susimokėjo už paslaugą. „Visada svarbu dar prieš įsigyjant prekes ar paslaugas, pasidomėti apie įmonės veiklą, finansinę padėtį. Tai galima padaryti apžvelgus juridinio asmens įvertinimo ataskaitą. Ją sudaro įmonės reitingas, parodantis vėlavimo atsiskaityti 90 ir daugiau dienų tikimybę. Taip pat į ataskaitą patenka nepadengti ar padengti uždelsti įsiskolinimai, turto areštai, teismo procesai ir domėjimasis apie įmonę per paskutinį pusmetį“, – teigia Marius Zaikauskas, asmeninės kredito istorijos sistemos Manocreditinfo.lt projekto vadovas.

REKLAMA

Jeigu įmonė turi uždelstų skolų, jai yra registruoti turto areštai, dalyvauja teismo procesuose, tuomet reikėtų prašyti iš prekybininko garantijų.

Kiekvienas gali apsaugoti save

Perkant internetu svarbu neapsigauti ir nesileisti suviliojamiems nepatikimų prekeivių. Naudojantis internetinės prekybos paslaugomis, patartina rinktis žinomas e. parduotuves, paklausti draugų, kurie sėkmingai buvo atlikę pirkimus, rekomendacijų. Be to, kartais verta internete pasiskaityti atsiliepimus apie e. parduotuvę.

„Siūlyčiau, kiekvienam e. prekybos vartotojui įsitikinti, ar tinklapis turi SSL sertifikatą, t.y. tinklapio adresas prasideda https. Nerekomenduočiau suvedinėti savo asmens duomenų ar kortelės duomenų e. parduotuvėse, kurios neturi SSL sertifikato“, – teigia asmeninės kredito istorijos sistemos Manocreditinfo.lt projekto vadovas.

REKLAMA

Dažnai vartotojai neklausia, kodėl turi įvesti įvairius duomenis: pirkdami internetu tiesiog paklūsta reikalavimams. M. Zaikausko tvirtinimu, jokia e. parduotuvė nereikalauja lektroninės bankininkystės kodų, nes jie yra suvedami oficialiose bankų svetainėse. „Labai atidžiai įvertinkite prašymus suvesti papildomus duomenis, jeigu yra galimybė suveskite tik būtiniausius“, – perspėja specialistas.

Apsiperkant internetu, visas procesas reikalauja nemažai atidumo, todėl būtina nenumoti ranka net į smulkmenas. Atsiskaičius su pardavėju, svarbu patikrinti savo banko išrašą ar nebuvo nuskaičiuota per didelė suma, jeigu buvo, reikėtų nedelsiant kreiptis į parduotuvę ir prašyti paaiškinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas labai svarbus patarimas – nesinaudoti viešu kompiuteriu perkant internetu, nes kai kurie duomenys gali likti kompiuteryje, o vėliau – panaudoti įsigyjant prekes ar paslaugas pirkėjo vardu.

Be visų prevencinių apsisaugojimo priemonių, reikėtų atkreipti dėmesį ir į siūlomas nuolaidas ar akcijas ir atidžiai jas įvertinti, nes net labai patrauklūs pasiūlymai gali būti sukurti specialiai, kad privilioti didelį kiekį žmonių.

Manocreditinfo.lt atstovo nuomone, daugelis žmonių nukenčia nuo skolininkų vien dėl savo nežinojimo, todėl vertėtų pasinaudoti visomis teikiamomis galimybėmis sužinoti kuo daugiau apie e. parduotuvę, iš kurios ruošiamasi pirkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų