REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Flamingai, gandrai, pelikanai ir kiti migruojantys paukščiai rizikuoja gyvybėmis skrisdami per nesibaigiančius elektros laidus.

REKLAMA
REKLAMA

Planetoje yra apie 70 mln. kilometrų elektros laidų. Vien Afrikoje ir Eurazijoje kasmet į juos atsitrenkę žūva milijonai paukščių, šimtai tūkstančių būna nutrenkiami, teigiama Norvegijoje vykstančioje Migruojančių gyvūnų rūšių konvencijoje paskelbtas tyrimas.

REKLAMA

Kartu su medžiokle, „susidūrimai ir nutrenkimai yra tarp pačių svarbiausių su žmogumi susijusių paukščių mirtingumo priežasčių“, teigė tyrimą pristatęs olandų ornitologas Heinas Prinsenas.

Daugeliu atvejų žmonija ir pasaulinis klimato šiltėjimas jau sunaikino migruojančių paukščių gyvenamąsias vietoves. Šios nelaimės jų skaičius dar labiau mažina, kai kuriais atvejais paukščiams gresia lokalinis išnykimas, praneša naujienų agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieno paukščio žūtis yra smarkus smūgis didesnių sparnuočių rūšims, kurios lėčiau dauginasi. Gervių ir gandrų atveju, suaugusio paukščio žūtis gali lemti ir jauniklių žūtį, mat jų išlikimas priklauso nuo tėvų.

„Šiandien Rytų Europa yra problemos karštasis taškas, pavyzdžiui, kalbant apie didžiuosius einius ir plėšriuosius paukščius“, – kalbėjo Johnas O'Sullivanas, buvęs Karališkosios paukščių apsaugos draugijos narys.

„Tačiau netrukus blogiausia padėtis gali būti Indijoje ir Afrikoje, kur tiesiama daugybė elektros laidų ir kur labai didelė paukščių populiacija“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pietų Afrikos Respublikoje 12 proc. mėlynųjų gervių, laikomų nacionaliniu paukščiu, kasmet žūsta susidūrę su elektros laidais.

Tokie susidūrimai dažniau įvyksta vietovėse, kur paukščiai būriuojasi, pavyzdžiui, netoli jų vandens buveinių ar skrydžių koridorių. Tuo metu paukščiai dažniau nutrenkiami ten, kur mažai augmenijos, nes ten mažai natūralių vietų nutūpti.

„Akivaizdu, kad tai daug kainuoja žmonėms, kurie lieka be elektros, tai kainuoja pramonei. Taigi žiūrint iš finansų pusės, visiškai suprantama, kad problemą reikia spręsti“, – kalbėjo J. O'Sullivanas.

REKLAMA

Tokie incidentai gali turėti netikėtų pasekmių.

„Ypač sausose vietovėse JAV ir Rytų Europoje buvo atvejų, kai nutrenktas paukštis užsiliepsnoja, o nukritęs ant žemės sukelia gaisrus“, – kalbėjo H. Prinsenas.

Tyrimo autoriai pateikia galimus būdus užkirsti kelią tokioms nelaimėms.

Akivaizdžiausias – tiesti elektros laidus po žeme, kas jau daroma Nyderlanduose, Britanijoje ir Danijoje, tačiau tai pati brangiausia priemonė.

Turint omenyje dabartinę ekonomikos krizę, efektyvūs galėtų būti ir paprastesni sprendimai – pažymėti laidus, kad jie būtų matomi, juos izoliuoti, kad paukščiai nebūtų nutrenkti, ant stulpų įrengti laktas paukščiams nutūpti.

Tyrimas parodė, kad pritaikius šias priemones 46 tūkst. Vengrijos elektros laidų, tai kainuotų maždaug 220 mln. eurų – dešimt kartų mažiau nei nutiesti laidus po žeme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų