REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvairiausios istorijos apie neatskleistas paslaptis ir mįslingus mūsų žemės reiškinius net tik sulaukia didelio žmonių dėmesio, bet ir turi unikalią savybę niekada neišsekti. Kuo daugiau keistų reiškinių ir mistiškų radinių, tuo daugiau erdvės pasireikšti žmogaus vaizduotei. Interneto puslapis Listverse.com atrinko keletą žmonių susidomėjimą keliančių mūsų pasaulio paslapčių ir sudarė jų sąrašą. Pateikiame jį ir jums.

REKLAMA
REKLAMA

10. Paslaptingi rutuliai su grioveliais

Paslaptingi rutuliai su grioveliais (listverse.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Paslaptingi rutuliai su grioveliais (listverse.com nuotr.)

Paskutinius kelis dešimtmečius Pietų Afrikoje besidarbuojantys kalnakasiai vietiniuose regionuose dažnai aptinka keistus metalinius rutulius. Šių maždaug 2,5 centimetrų skersmens rutulių kilmė yra nežinoma. Kai kurie jų paviršiuje turi po tris lygiagrečiai išgraviruotus griovelius. Vieni rutuliai yra pagaminti iš melsvos spalvos kieto metalo ir nusėti baltomis dėmėmis, kiti yra išskaptuoti ir pripildyti neaiškios kilmės baltos ir klampios medžiagos. Viskas būtų lyg ir normalu, bet šie rutuliai yra aptinkamai uolienose, kurios susiformavo dar prieš 2,8 milijardus metų. Kas šiuos rutulius pagamino ir kokia buvo jų paskirtis, kol kas nėra aišku.

REKLAMA

9. Dropos akmenys

Dropos akmenys (listverse.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Dropos akmenys (listverse.com nuotr.)

1938 metais archeologų ekspedicija, vadovaujama daktaro Chi Pu Tei, Kinijos Baian-Kara-Ula kalnų urvuose aptiko neįtikėtiną radinį. Urvuose, kuriuose kažkada greičiausiai gyveno mums nežinoma civilizacija, buvo rasti keisti akmeniniai diskai. Šių apie 20 centimetrų skersmens diskų centre buvo iškaltos skylės, o pačių diskų paviršiuje buvo išgraviruotas spiralės. Galima sakyti, jog akmeniniai diskai priminė gramofono plokšteles. Spėjama, kad radinys buvo pagamintas prieš daugiau 10 tūkst. metų. Vėliau pasirodė, jog akmenyse išgraviruotos spiralės iš tikrųjų yra mažais hieroglifais parašytas tekstas, skelbiantis apie ateivių erdvėlaivio sudužimą kalnuose. Paslaptingasis tekstas aiškina, kad erdvėlaivis buvo pilotuojamas būtybių, save vadinusių Dropa.

REKLAMA
REKLAMA

8. Ikos akmenys

Ikos akmenys (listverse.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Ikos akmenys (listverse.com nuotr.)

Praėjusio amžiaus 4-tojo dešimtmečio pradžioje Peru mieste Ikoje išlikusiose inkų kapavietėse buvo aptikta šimtai keistų ceremoninių antkapių. Manoma, kad antkapiai buvo pagaminti mažiausiai prieš 500 metų, o galbūt net prieš 1500 metų. Ant jų galima išvysti inkų išraižytus paveikslėlius, daugiausiai vaizduojančius seksualinio turinio scenas. Taip pat buvo aptikti akmenys su dievybių atvaizdais bei paveiksliukai, vaizduojantys širdies ir smegenų transplantacijos operacijas. Visgi labiausiai stebinančiuose piešiniuose yra pavaizduoti dinozaurai: brontozauras, triceratopas, stegozauras ir pterozauras. Skeptikai tai laiko paprasčiausia klastote, o pačių akmenų autentiškumas iki šiol nebuvo nei patvirtintas, nei paneigtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Milžiniški akmenys Kosta Rikoje

Milžiniški akmenys Kosta Rikoje (listverse.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Milžiniški akmenys Kosta Rikoje (listverse.com nuotr.)

Šiuos akmenis ketvirtajame praeito amžiaus dešimtmetyje aptiko Kosta Rikos džiungles kirtę vietiniai darbininkai. Tankiose džiunglėse buvo rasta keliasdešimt akmenų, nemažai iš jų buvo visiškai idealios rutulio formos. Rutulių dydis skyrėsi: buvo rasta ir teniso kamuoliuko dydžio akmenų, bet labiausiai visus nustebino 2,5 metrų skersmens akmenys, sveriantys apie 16 tonų. Akivaizdu, kad rutuliai buvo padaryti žmonių rankomis, visgi kol kas nėra aišku, kas ir kodėl juos pagamino. Labiausiai intriguoja tai, kaip buvo sugebėta išgauti tokį precizišką šių rutulių apvalumą.

REKLAMA

6. Oera Linda knyga

Oera Linda knyga (listverse.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Oera Linda knyga (listverse.com nuotr.)

Oera Linda knyga yra kontroversiškas fryzų kalba parašytas rankraštis, kurio tekste dominuoja istorinė, mitologinė ir religinė tematika. Pirmą kartą šis rankraštis į viešumą iškilo XIX amžiuje. Šioje knygoje nagrinėjamos tokios temos, kaip katastrofizmas, nacionalizmas, matriarchatas ir mitologija. Rankraštyje pasakojama, kad Europa ir kiti kaimyniniai kraštai didžiąją dalį savo istorijos buvo valdoma moterų, vadinamųjų „liaudies motinų“. Tekste taip pat teigiama, kad fryzų civilizacijos naudotas raidynas yra ankstesnis už graikų ir finikiečių alfabetą bei vėliau netgi tapo šių tautų raidyno pagrindu. Oera Linda knyga yra parašyta 1256 metais, bet spėjama, kad tai tėra žymiai ankstesnio, galbūt net 3000 metų senumo, teksto kopija.

REKLAMA

5. Neįtikėtinos fosilijos

Neįtikėtinos fosilijos (listverse.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Neįtikėtinos fosilijos (listverse.com nuotr.)

Fosilijos – tai prieš daugelį tūkstančių metų susiformavusiose uolienose. Visgi buvo aptikta nemažai tokių fosilijų, kurių kilmė ir pobūdis prieštarauja tiek istorinei, tiek geologinei logikai. Pavyzdžiui, fosilija su žmogaus delno įspaudu buvo atrasta 110 milijonų metų senumo uolienose. Kanados šiaurėje buvo rasta fosilija, kuri, kaip manoma, yra tiesiog suakmenėjęs žmogaus pirštas. Teigiama, kad šiai fosilijai taip pat ne mažiau kaip 100 milijonų metų. Deltoje (Jutos valstija) esančiuose skalūnų kloduose buvo rasta fosilija su žmogaus pėdos įspaudu. Spėjama, kad šiai fosilijai galėtų būti daugiau nei 300 milijonų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Nepaaiškinami metaliniai objektai

Nepaaiškinami metaliniai objektai (listverse.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Nepaaiškinami metaliniai objektai (listverse.com nuotr.)

Žmonės prieš 65 milijonus metų mūsų planetoje dar negyveno. Ką jau bekalbėti, kad kažkas būtų galėjęs apdirbti metalą. Tad, kaip paaiškinti 65 milijonų metų senumo pusiau ovalius metalinius objektus, randamus Prancūzijos kreidos telkiniuose? 1885 metais buvo atrastas žmogaus (arba kitos protingos būtybės) pagamintas metalinis kubas, kažkaip atsidūręs didžiulio iškastos anglies luito viduje. 1912 metais tokiame pat anglies luite buvo rastas geležinis puodas. Be to, mezozojaus eros smiltainio luite buvo aptikta metalinė vinis. Tokių radybų sąrašas yra ilgas ir pasipildo vis naujais anomaliais metaliniais radiniais.

REKLAMA

3. Sandoros skrynia

Sandoros skrynia (listverse.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Sandoros skrynia (listverse.com nuotr.)

Sandoros skrynia yra laikoma bene didžiausiu, vis dar neatrastu, lobiu. Jos suradimas tapo svarbiausiu daugelio archeologų ir nuotykių ieškotojų tikslu. Sandoros skrynioje turėjo būti laikomas dekalogas – dešimt Dievo įsakymų, iškaltų ant akmeninių lentelių. Juos Dievas ant Sinajaus kalno perdavęs Mozei. Išėjimo knygoje yra minima, kad skrynia buvo pagaminta iš akacijos medžio ir tiek iš vidaus, tiek iš išorės padengta auksu. Skrynios viršuje turėjo būti pavaizduoti du taip pat auksu padengti cherubinai (angelai). Tikima, kad skrynia turėjusi stebuklingų galių ir tai esą patvirtina keletas su skrynia susijusių nutikimų. Teigiama, kad vienas žmogus netikėtai mirė, kai įkinkęs jaučius mėgino nutempti skrynią. Be to, vieno mūšio Jerichone metu skrynia „sugriovė“ miesto gynybines sienas. Yra keletas spėjimų, kur galėtų būti dabartinė Sandoros skrynios vieta, bet jos surasti kol kas taip niekam ir nepavyko.

REKLAMA

2. „Angelo plaukų“ reiškinys

„Angelo plaukų“ reiškinys (listverse.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)„Angelo plaukų“ reiškinys (listverse.com nuotr.)

„Angelo plaukai“ yra itin retas reiškinys, kurio egzistavimas kol kas vis dar nėra įtikinamai paaiškintas. „Angelo plaukai“ – tai iš dangaus krentantys neaiškios substancijos, į šilkinius siūlus panašūs objektai. Jie yra itin trapūs, todėl žmogui paliesti juos yra labai sudėtinga. „Angelo plaukų“ lietaus fenomenas yra pastebimas daugelyje pasaulio regionų, bet dažniausiai jis pasitaiko Šiaurės Amerikoje, Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje. Manoma, kad tai galėtų būti paprasčiausi voratinkliai ar kitų šilką gaminančių gyvūnų produktas. Kita vertus, spekuliuoja, jog tai galbūt nežemiškos kilmės būtybių darbas, mat „angelo plaukų“ lietus dažnai sutampa su žmonių teiginiais mačius ateivius. Tad kol kas šių objektų kilmė dar nėra iki galo išaiškinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Piri Reiso žemėlapis

Piri Reiso žemėlapis (listverse.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Piri Reiso žemėlapis (listverse.com nuotr.)

Teigiama, kad šį pasaulio žemėlapį 1513 metais sukūrė Otomanų imperijos admirolas ir kartografas Piri Reisas. Žemėlapyje yra itin tiksliai pavaizduota vakarinės Europos kranto linija, Šiaurės Amerikos kontūrai. Lengvai galima atpažinti ir Brazilijos pakrantės liniją. Daugelis Atlanto vandenyno salų (pavyzdžiui, Azorų ir Kanarų salos) žemėlapyje taip pat nupieštos. Pavaizduota ir mitinė Antilijos sala. Labiausiai stebina tai, jog žemėlapyje yra pavaizduota pietinio kontinento kranto linija, todėl atsiranda spėjančiųjų, jog jau tais laikais žmonės žinojo apie Antarktidos egzistavimą. Kai kurie mokslininkai mano, jog šis žemėlapis rodo, kad tuometinė žmonija apie pasaulio kraštus žinojo daugiau, nei dabar yra manoma. Be to, spėjama, kad tokius kitų teritorijų atradimus dar anksčiau galėjo atlikti kokia nors – mums iki šiol nežinoma – civilizacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų