REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybiniame Jaunimo teatre pirmadienį bus pristatoma antroji dokumentinio filmo „Valstybinio jaunimo teatro metraštis“ dalis. Filmo sumanytojas ir režisierius, aktorius Rimgaudas Karvelis žada žiūrovams parodyti dar niekur nematytus kadrus iš vieno įsimintiniausių teatro laikotarpių, apimantį 1975–1985 metus.

REKLAMA
REKLAMA

Antroje filmo dalyje žiūrovai išvys legendinės režisierės Dalios Tamulevičiūtės aktorių dešimtuko atėjimą į Jaunimo teatrą ir jų diplominius darbus, kurie vėliau įsitvirtino repertuare.

REKLAMA

Filme pristatyti ir pirmieji Eimunto Nekrošiaus spektakliai, įėję į auksinę lietuvių teatro istoriją: „Kvadratas“, „Pirosmani, Pirosmani...“, „Meilė ir mirtis Veronoje“, „Ilga kaip šimtmečiai diena“.

Minėtas laikotarpis buvo svarbus ir režisieriui Gyčiui Padegimui, kuris Jaunimo teatre sukūrė net septynis spektaklius, bei Nadeždai Ogaj, neseniai vėl pasirodžiusiai Lietuvos padangėje. Šios režisierės spektaklį „Šokių mokytojas“ bus galima prisiminti stebint ištrauką iš repeticijos, kurios metu pasirodo ir rusų estrados žvaigžde tapęs Borisas Moisejevas, anuomet kūręs spektaklio choreografiją. Filme panaudoti kadrai ne tik iš spektaklių ir repeticijų, bet ir pirmųjų gastrolių Maskvoje bei festivalių už Sovietų Sąjungos ribų.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš turiu tokios medžiagos, kurios nėra jokiuose teatro, nei televizijos archyvuose“, – kartą pareiškė 40 metų Jaunimo teatre dirbęs aktorius, o dabar ir didysis šio teatro metraštininkas R. Karvelis.

Tūkstančiai fotografijų, dešimtys spektaklių, taip pat repeticijų ir gastrolių įrašai kruopščiai saugomi ir tvarkomi, R. Karvelio dėka pamažu tampa atviri teatrinei Lietuvos visuomenei. Dar šių metų sausį pasirodžiusi dokumentinio filmo pirmoji dalis sužavėjo šviesios atminties kino kritiką Skirmantą Valiulį. „Jei ne ta archyvinė galera, iš ko būtų taip gyvai atkūręs teatro istoriją?“ – viename savo straipsnyje rašė kritikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų