REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Nau­jų­jų me­tų Šiau­lių mies­to mo­kyk­las lan­kan­tys vai­kai už mais­tą mo­kyk­lų val­gyk­lo­se mo­kės dau­giau. Šiuo me­tu ant­kai­nis mais­tui yra 10, o ki­tą­met ga­li šok­te­lė­ti net iki 40 pro­c. Pa­di­di­nę mais­to kai­nas, val­di­nin­kai ti­ki­si gau­ti lė­šų val­gyk­lų dar­buo­to­jų eta­tams iš­lai­ky­ti. Tė­vai stve­ria­si už gal­vų, o mo­kyk­los, ga­lin­čios ne­mo­ka­mai vai­kus gir­dy­ti pie­nu ir mai­tin­ti vai­siais bei dar­žo­vė­mis, at­si­kal­bi­nė­ja ir ne­no­ri da­ly­vau­ti ES fi­nan­suo­ja­mo­se pro­gra­mo­se.

REKLAMA
REKLAMA

Smū­gis tė­vams

Šiau­lių mo­kyk­lų va­do­vų su­si­ti­ki­me Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Vla­das Da­mu­le­vi­čius iš­dės­tė, kad mo­kyk­lų val­gyk­lo­se nuo ki­tų me­tų ant­kai­nis už mais­tą ga­li bū­ti di­des­nis 40 pro­c. Esą už gau­tus pa­pil­do­mus pi­ni­gus mo­kyk­lų val­gyk­lo­se ga­li bū­ti įkur­tas nau­jas eta­tas, nes šiuo me­tu val­gyk­lų dar­buo­to­jų krū­viai yra mil­ži­niš­ki. Ga­vus pa­pil­do­mų lė­šų, iš biu­dže­to ne­rei­kė­tų skir­ti pi­ni­gų val­gyk­lų dar­buo­to­jų al­goms.

REKLAMA

Mais­to ant­kai­nį tu­rė­tų su­mo­kė­ti vai­kų, ku­rie ne­gau­na ne­mo­ka­mo mai­ti­ni­mo, tė­vai. Tiems vai­kams, už ku­rių ne­mo­ka­mą mai­ti­ni­mą su­mo­ka vals­ty­bė iš ša­lies biu­dže­to, ant­kai­nis ne­di­dė­tų.

Ky­la klau­si­mas – kuo mies­to val­džiai nu­si­kal­to dir­ban­tys, pa­šal­pų ne­pra­šan­tys ir vai­kus ge­ban­tys į mo­kyk­las leis­ti tė­vai? Juk ne­re­tai men­kas at­ly­gi­ni­mas vos li­tu vir­ši­ja ri­bą, kad tė­vai ga­lė­tų gau­ti įvai­rias kom­pen­sa­ci­jas už ko­mu­na­li­nes pa­slau­gas ir ne­mo­ka­mam vai­kų mai­ti­ni­mui ug­dy­mo įstai­go­se. Ar mo­kyk­las lan­kan­čių vai­kų tė­vai ga­li ras­ti at­lie­ka­mų li­tų, kad „at­lai­ky­tų“ ky­lan­čias kai­nas? Juk tai reiš­kia, kad tė­vai ne tik mo­kės dau­giau už sa­vo vai­kų mais­tą, bet, mo­kė­da­mi mo­kes­čius, su­mo­kės ir už var­gin­giau gy­ve­nan­čių šei­mų vai­kų mais­tą.

REKLAMA
REKLAMA

Mo­ky­to­jai sa­ko ma­tan­tys, kad ne­re­tai tie vai­kai, ku­rie mo­kyk­lo­se gau­na ne­mo­ka­mus pie­tus, tik­rai ne­ba­dau­ja. Ba­dau­jan­tis vai­kas su­val­gy­tų vi­sa, kas ant sta­lo pa­dė­ta. „Pa­lie­ka vai­sius, ne­pa­lies­tus pa­tie­ka­lus. Maž­daug treč­da­liui vai­kų ne­mo­ka­mas mai­ti­ni­mas tik­rai ski­ria­mas be rei­ka­lo. Su­sit­var­ko tė­vai po­pie­rius, o su „mer­sais“ vai­kus į mo­kyk­las at­ve­ža. Na, ne­ži­no­me, ko­kia rea­li pa­dė­tis šei­mo­je, bet to­kius fak­tus pa­ste­bi­me“, – sa­kė vie­nos iš mies­to mo­kyk­lų di­rek­to­rė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pas­kam­bi­no ma­ma, ku­rios vai­kas gau­na ne­mo­ka­mą mai­ti­ni­mą, ir įspė­jo, kad vai­kas į mo­kyk­lą ke­lias die­nas neat­vyks – jie ato­sto­gau­ja Is­pa­ni­jo­je. Ne­mo­ka­mas mai­ti­ni­mas daž­nai bū­na ski­ria­mas ne­bū­ti­nai tiems, ku­riems jo iš tik­rų­jų rei­kia“, – kal­bė­jo pra­di­nių kla­sių mo­ky­to­ja.

Iš­lai­ky­ti eta­tus – tė­vų rū­pes­tis?

Ne­mo­ka­mus pie­tus Šiau­lių mo­kyk­lo­se gau­na per pen­kis tūks­tan­čius vai­kų. Mo­ki­niai tu­ri tei­sę į ne­mo­ka­mus pie­tus ir pa­ra­mą mo­ki­nio reik­me­nims įsi­gy­ti, jei­gu vi­du­ti­nės pa­ja­mos vie­nam šei­mos na­riui per mė­ne­sį yra ma­žes­nės nei 525 Lt. Jei šei­mos pa­ja­mos vos li­tu di­des­nės, vai­kai mo­kyk­lo­se mais­tą per­ka.

REKLAMA

Šiuo me­tu pra­di­nu­ko pus­ry­čiams ir pie­tums tė­vai per 20 die­nų iš­lei­džia apie 150 li­tų. Jei mais­to mo­kyk­lo­se ant­kai­nis šok­te­lės 50 pro­c., vai­ko pus­ry­čiai ir pie­tūs kai­nuos per 200 Lt.

„Tik­rai ne­be­pirk­siu mais­to. Įdė­siu į dė­žu­tę su­muš­ti­nių, nes neiš­ga­lė­siu tiek su­mo­kė­ti. Au­gi­na­me du vai­kus, mais­to kai­nos ky­la lyg ant mie­lių, al­gos ne­di­dė­ja. Tai bū­tų skau­dus smū­gis šei­mos biu­dže­tui“, – „Šiau­liai plius“ tei­gė ma­ma.

REKLAMA

Mo­kyk­lų di­rek­to­riai, su­si­tik­da­mi su V. Da­mu­le­vi­či­mi, iš­sa­kė sa­vo nuo­gąs­ta­vi­mus dėl nu­ma­to­mo mais­to mo­kyk­lo­se bran­gi­ni­mo. Dau­gu­ma tam ne­pri­ta­ria. Spren­di­mo pro­jek­tui dar tu­ri pri­tar­ti Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba.

Šiau­lių Sal­du­vės pro­gim­na­zi­jos di­rek­to­rė Na­ta­li­ja Kau­nic­kie­nė tei­gia ne­pri­ta­rian­ti mais­to bran­gi­ni­mui mo­kyk­lo­se. Jos nuo­mo­ne, aki­vaiz­du, kad po­li­ti­kai ant­kai­nį pa­di­dins, bet gal ne 50 pro­c., o ma­žiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ra­gai­nės pro­gim­na­zi­jos di­rek­to­rė Di­na­ra Vit­ku­vie­nė sa­ko, kad šiuo me­tu per mė­ne­sį iš 10 pro­c. ant­kai­nio val­gyk­la už­si­dir­ba apie tūks­tan­tį li­tų. Pa­gal įsta­ty­mą už­dirb­tas lė­šas ga­li­ma nau­do­ti tik val­gyk­los reik­mėms, tad pi­ni­gai bū­na pa­nau­do­ja­mi įran­gai at­nau­jin­ti, in­dams nu­pirk­ti. „Jei pa­di­di­nus ant­kai­nį lė­šos bus ski­ria­mos dar­buo­to­jų al­goms, ne­be­tu­rė­si­me iš ko nu­pirk­ti in­dų. Aps-k­ri­tai neaiš­ku, kiek vai­kų iš­ga­lės mai­tin­tis mo­kyk­lo­se, kai mai­ti­ni­mas pa­brangs. Ar bus su­rink­ta tiek lė­šų, kiek rei­kė­tų al­goms?“ – svars­tė di­rek­to­rė.

REKLAMA

Vis dėl­to mo­kyk­lų va­do­vai sa­ko, kad yra ne­są­ži­nin­ga at­sa­ko­my­bę dėl sky­lė­to mies­to biu­dže­to už­krau­ti ant dir­ban­čių tė­vų pe­čių. Ar tė­vai tu­ri nu­ken­tė­ti fi­nan­siš­kai to­dėl, kad biu­dže­te trūks­ta lė­šų mo­kyk­lų dar­buo­to­jų at­ly­gi­ni­mams? Gal tė­vams atei­ty­je teks dar ir mo­kė­ti al­gas mo­ky­to­jams?

Ne­mo­ka­mi pro­duk­tai – nau­da ir rū­pes­tis

Šiau­lių mo­kyk­los tu­ri ga­li­my­bę moks­lei­vių ra­cio­ną ne­mo­ka­mai pa­pil­dy­ti pie­no pro­duk­tais ir vai­siais bei dar­žo­vė­mis, ta­čiau tuo nau­do­ja­si vos treč­da­lis mo­kyk­lų. Vai­ko tei­sių kont­ro­lie­rei pa­si­do­mė­jus, ko­dėl mo­kyk­los ven­gia da­ly­vau­ti Eu­ro­pos Są­jun­gos fi­nan­suo­ja­mo­je pro­gra­mo­je, šiau­lie­čių mo­kyk­lų ar­gu­men­tai Sa­vi­val­dy­bei pa­si­ro­dė neį­ti­ki­na­mi.

REKLAMA

Sal­du­vės vi­du­ri­nė mo­kyk­la ne vie­ne­rius me­tus da­ly­vau­ja Eu­ro­pos Są­jun­gos vyk­do­mo­se pro­gra­mo­se, ska­ti­nan­čio­se svei­kes­nę vai­kų mi­ty­bą: vai­kai ne­mo­ka­mai gau­na pie­no pro­duk­tų, ku­rių po­rci­jos ver­tė – 1,15 li­to, ir 200 gra­mų vai­sių ar dar­žo­vių. Tai ga­lė­tų da­ry­ti vi­sos mo­kyk­los – abi pro­gra­mos yra ne­mo­ka­mos.

De­ja, iš 32 Šiau­lių mo­kyk­lų pro­gra­mo­je vai­siams ir dar­žo­vėms gau­ti da­ly­vau­ja de­šimt, o pie­no pro­duk­tams – tik aš­tuo­nios. Vai­ko tei­sių kont­ro­lie­rei pa­si­do­mė­jus, ko­dėl yra to­kia si­tua­ci­ja, mo­kyk­los iš­dės­tė įvai­rius mo­ty­vus. Nors mo­kyk­lų ad­mi­nist­ra­ci­jos pri­pa­žįs­ta, kad vai­kai pro­gra­mas mė­go, jų bu­vo at­si­sa­ky­ta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mo­ni­ka Da­nie­lė, Ra­gai­nės pro­gim­na­zi­jos vi­suo­me­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros spe­cia­lis­tė, tei­gė, kad pra­di­nu­kai no­riai val­gė pie­no pro­duk­tus, gė­rė jį, bet pro­gra­mos ne­be­vyks­ta mo­kyk­lo­se dėl... di­de­lio po­pie­riz­mo. Anot M. Da­nie­lės, iš pra­džių pro­gra­mų ren­gė­jai tei­gė, kad rei­kės vie­nos ata­skai­tos, o pa­skui te­ko pil­dy­ti krū­vą jų ir pri­siim­ti at­sa­ko­my­bę, jei ata­skai­tų lai­ku ne­pa­teik­tum.

Ra­gai­nės pro­gim­na­zi­jos di­rek­to­rė D. Vit­ku­vie­nė sa­kė, kad dar­buo­to­jai, pil­dan­čiai ata­skai­tas, su­kly­dus ji su­lau­ku­si gra­si­ni­mų bau­do­mis. Bau­dos – net 5-10 tūkst. li­tų. Mo­kyk­lai tai bū­tų pra­gaiš­tin­ga. „Kar­tą pa­gąs­di­no, ki­tą – iš­si­gan­dau. Ieš­ko­me ki­tų bū­dų, kaip vai­kams ne­mo­ka­mų pro­duk­tų gau­ti“, – sa­kė di­rek­to­rė.

REKLAMA

Sal­du­vės mo­kyk­los di­rek­to­rė N. Kau­nic­kie­nė sa­ko, kad jos va­do­vau­ja­mos mo­kyk­los dar­buo­to­jai ne­si­skun­džia di­de­liu po­pie­riz­mu, nė kar­to ne­su­lauk­ta ir įspė­ji­mų dėl ata­skai­tų ne­tin­ka­mu­mo. „Pa­tys mo­kyk­los dar­buo­to­jai su­gal­vo­jo pa­si­nau­do­ti to­kia ES pa­ra­ma“, – tei­gė ji.

At­si­sa­ky­mo mo­ty­vų yra ir dau­giau: mo­kyk­lų at­sto­vai tei­gia ne­tu­rin­tys san­dė­lio pro­duk­tams, per ma­žai dar­buo­to­jų mais­tui da­lin­ti, teig­ta, kad vai­kai ne­no­ri svei­kiau mai­tin­tis.

REKLAMA

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja to­kius ar­gu­men­tus ver­ti­na kaip at­si­kal­bi­nė­ji­mą ir ne­no­rą dirb­ti. Vik­to­ras Strups, Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas, sa­ko, kad pir­miau­sia rei­kia dirb­ti, o iš­ki­lus pro­ble­moms to­bu­lin­ti dar­bą. Sa­vi­val­dy­bė ža­da ieš­ko­ti prie­mo­nių, kaip mo­ty­vuo­čiau pa­ra­gin­ti įstai­gas nau­do­tis šio­mis pro­gra­mo­mis.

Šiau­lių vai­kams per me­tus nu­ma­ty­ti 2 mln. li­tų pie­no pro­duk­tams ir 800 tūkst. li­tų vai­siams ir dar­žo­vėms pirk­ti.

Ok­sa­na LAU­RU­TY­TĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų