REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anks­čiau kiek­vie­na­me mies­te bu­vo po bu­din­čią vais­ti­nę, ku­rio­je pri­rei­kus nak­tį bu­vo ga­li­ma nu­si­pirk­ti vais­tų. Dabar Lie­tu­vo­je to­kių tik ke­tu­rios. Ko­dėl jų ma­žė­ja? Gal žmo­nės nak­ti­mis ne­be­ser­ga? Pa­si­ju­tus blo­gai teks pakentėti, nes Šiau­lių re­gio­ne nak­tį nu­si­pirk­ti vais­tų neį­ma­no­ma. Tie­sa, yra išei­tis – va­žiuo­ti ke­lias­de­šimt kilometrų į ar­ti­miau­sią bu­din­čią vais­ti­nę Pa­ne­vė­žy­je.

REKLAMA
REKLAMA

Mies­tai be bu­din­čios vais­ti­nės

Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos Far­ma­ci­jos de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, Lie­tu­vo­je yra ke­tu­rios bu­din­čios vais­ti­nės: Vil­niu­je, Kau­ne, Pa­ne­vė­žy­je ir Jur­bar­ke.

REKLAMA

Šiau­lių grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos sto­ties vyr. gy­dy­to­ja Eu­ge­ni­ja Ku­kai­tie­nė pa­sa­ko­ja pri­si­me­nan­ti, kad tarybiniais lai­kais mies­te vi­sa­da bu­vo bent vie­na bu­din­ti vais­ti­nė. Il­gai­niui jos ta­po pri­va­čios ir dėl ma­žo pel­no naktį at­si­sa­kė dirb­ti: „Nė­ra klien­tų, nė­ra pel­no, nė­ra nau­din­ga.“

„Va­le­ri­jo­nas“ dar prieš at­ku­riant Nep­rik­lau­so­my­bę ir ke­le­rius me­tus po to bu­vo bu­din­ti vais­ti­nė Šiau­liuo­se. „Kadan­gi šios vais­ti­nės pra­šy­mas su­ma­žin­ti mo­kes­čius ne­bu­vo pa­ten­kin­tas, o dirb­ti bu­vo nuo­sto­lin­ga, nu­spręs­ta nak­tį ją už­da­ry­ti, – pri­si­me­na vyr. gy­dy­to­ja. – Maž­daug me­tus po to bu­din­ti vais­ti­nė bu­vo „Eu­ro­vais­ti­nė“, bet netru­kus ji ir­gi nak­ti­mis ne­be­dir­bo.“

REKLAMA
REKLAMA

„Esa­me pri­va­ti įmo­nė, ne­ga­li­me pa­tir­ti nuo­sto­lių, – si­tua­ci­ją ko­men­tuo­ja „Va­le­ri­jo­no“ ve­dė­ja Al­ma Gir­de­nie­nė. – Mums pa­reiš­kus, kad rei­kia pa­pil­do­mų pi­ni­gų, sa­vi­val­dy­bė at­si­sa­kė bu­din­čios vais­ti­nės ir ja ta­po ki­ta pri­va­ti įmonė.“

Anot Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės at­sto­vės spau­dai Jū­ra­tės Rau­du­vie­nės, sa­vi­val­dy­bė ne­si­ki­ša į pri­va­tų vers­lą, todėl vais­ti­nės pa­čios nu­sta­to dar­bo lai­ką. „Nak­tį su­ne­ga­la­vę žmo­nės ga­li kreip­tis į li­go­ni­nės prii­ma­mą­jį“, – pabrėžia ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Pa­ne­vė­žį – iš vi­so ra­jo­no

Bu­din­čios Pa­ne­vė­žio vais­ti­nės vais­ti­nin­kė Lo­re­ta Mic­ke­vi­čie­nė pa­sa­ko­ja, kad mies­te vais­ti­nė bu­di maž­daug nuo 1995-ųjų. 16 me­tų vais­ti­nė­je dir­ban­ti mo­te­ris tei­gia, kad nak­tį ten­ka su­lauk­ti klien­tų iš vi­so ra­jo­no.

„Dar vi­sai ne­se­niai pa­ry­čiais bu­vo at­va­žia­vu­si po­re­lė iš Šiau­lių, – pri­si­me­na vais­ti­nin­kė. – Jiems rei­kė­jo sku­bios kont­ra­cep­ci­jos. Nors jiems aiš­ki­nau, kad ga­lė­jo pa­lauk­ti ry­to ir nu­si­pirk­ti Šiau­liuo­se, pa­sta­rie­ji bu­vo taip su­ne­ri­mę, kad nė ne­si­lei­do į kal­bas.“

REKLAMA

Mo­te­ris pri­si­me­na, kad ne­se­niai pir­kė­jų bu­vo at­va­žia­vę iš Pak­ruo­jo pirk­ti an­ti­bio­ti­kų, nes li­go­niui bu­vo plau­čių užde­gi­mas. „At­va­žiuo­ja iš vi­sų ap­link esan­čių mies­te­lių, – tei­gia L. Mic­ke­vi­čie­nė. – Nak­tį klien­tų bū­na la­bai ma­žai – pen­ki še­ši, dau­giau­sia at­siųs­ti iš priė­mi­mo sky­riaus su re­cep­tais nu­si­pirk­ti nu­skaus­mi­na­mų­jų ar an­ti­bio­ti­kų.“

L. Mic­ke­vi­čie­nė ne­sle­pia kar­tais pa­gal­vo­jan­ti, jog šią­nakt jau tik­rai dir­ban­ti pa­sku­ti­nį kar­tą, nes vais­ti­nės veik­la nuo­sto­lin­ga, to­dėl nuo­lat svars­to­ma, ar ne­rei­kė­tų jos už­da­ry­ti. Anot pa­šne­ko­vės, dir­bant nak­tį rei­kia daug sveikatos ir jė­gų. Ka­dan­gi sa­vi­val­dy­bė pa­ti sun­kiai lai­ko­si, tai į vais­ti­nės vers­lą ne­si­ki­ša ir jo­kių do­ta­ci­jų ne­ski­ria.

REKLAMA

Grei­to­sios pa­gal­bos iš­kvie­ti­mų dau­gė­ja

Nak­tį su­ne­ga­la­vę žmo­nės ga­li lauk­ti ry­to, kol bus ati­da­ry­tos vais­ti­nės, va­žiuo­ti į Pa­ne­vė­žį ar­ba kreip­tis į priė­mi­mo sky­rių ar grei­tą­ją. Res­pub­li­ki­nės Šiau­lių li­go­ni­nės Priė­mi­mo sky­riaus ve­dė­ja Dai­va Jau­ta­kie­nė sa­ko ne­ga­lin­ti teig­ti, kad žmo­nės daž­nai į sky­rių krei­pia­si to­dėl, kad ne­tu­ri vais­tų, ta­čiau to­kių at­ve­jų pa­si­tai­ko. Ji pa­ta­ria, kad jei­gu jaučia­mas koks nors ne­ga­la­vi­mas, ver­tė­tų nu­si­pirk­ti vais­tų va­ka­re – dau­gu­mos vais­ti­nių dar­bo lai­kas bai­gia­si tik 22 val. Ta­čiau tiek il­gai dir­ban­čią vais­ti­nę ga­li­ma ras­ti tik Šiau­liuo­se – Rad­vi­liš­ky­je vė­liau­siai už­si­da­ro 19 val., Jonišky­je ir Kel­mė­je vais­tų ne­be­nu­si­pirk­si­te po 20 val., o sa­vait­ga­liais – po 16 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiau­lių grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos sto­ties vyr. gy­dy­to­ja E. Ku­kai­tie­nė pa­sa­ko­ja, kad kar­tais ten­ka va­žiuo­ti pas žmo­gų dėl menk­nie­kių, ta­čiau kar­tais ne­ga­la­vi­mai bū­na ir la­bai rim­ti. „Bū­na, kad pa­lie­ka­me li­go­niui vais­tų, jei jis jų ne­tu­ri, kad tu­rė­tų iki ry­to, kol bus ati­da­ry­tos vais­ti­nės, – sa­ko

E. Ku­kai­tie­nė. – Tik an­ti­bio­ti­kų ne­ga­li­me skir­ti, nes tu­ri ap­žiū­rė­ti šei­mos gy­dy­to­jas.“

REKLAMA

Grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos sto­ties vyr. gy­dy­to­ja pa­sa­ko­ja, kad kai Šiau­liuo­se bu­vo bu­din­ti vais­ti­nė, grei­to­ji būda­vo iš­kvie­čia­ma vi­du­ti­niš­kai apie 23 tūkst. kar­tų, o pa­sta­ruo­sius de­šimt me­tų iš­kvie­ti­mų pa­dau­gė­jo – per me­tus su­lau­kia­ma per 30 tūkst. skam­bu­čių, nors gy­ven­to­jų su­ma­žė­jo.

Nors E. Ku­kai­tie­nė ne­drįs­ta teig­ti, ta­čiau su­tin­ka, kad iš da­lies dėl bu­din­čios vais­ti­nės ne­bu­vi­mo mies­te pa­dau­gė­jo iš­kvie­ti­mų. „Žmo­nės ta­po jaut­res­ni, pail­gė­jo gy­ve­ni­mo truk­mė, pa­dau­gė­jo emo­ci­nių, psi­chi­nių su­tri­ki­mų“, – sa­ko gy­dy­to­ja.

REKLAMA

Nak­tį – pre­zer­va­ty­vų ir kont­ra­cep­ti­kų

Anot Pa­ne­vė­žy­je dir­ban­čios vais­ti­nin­kės, nak­tį per­ka­miau­sios pre­kės yra sku­būs kont­ra­cep­ti­kai ir pre­zer­va­ty­vai. Šiau­lių grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos sto­ties vyr. gy­dy­to­ja taip pat tei­gia, kad žmo­nės bu­din­čio­se vais­ti­nė­se dažniau­siai per­ka pre­zer­va­ty­vus, o nar­ko­ma­nai atei­na pa­si­keis­ti ada­tų, tad dirb­ti ne­sau­gu.

Vais­ti­nin­kė L. Mic­ke­vi­čie­nė pri­ta­ria, kad žmo­nės per­ka švirkš­tų, ta­čiau ma­no, kad jie nau­do­ja­mi tie­siog vais­tams su­švirkš­ti. „Pre­kiau­ja­ma per lan­ge­lį, to­dėl sau­gu. Bū­na, kad ky­la ma­žų konflik­tų, ta­čiau kad gra­sin­tų – ne­bū­na, viską sten­gia­mės iš­spręs­ti tai­kiai“, – kal­ba pa­šne­ko­vė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar žmo­nėms rei­ka­lin­ga?

„Eu­ro­vais­ti­nės“ ko­mu­ni­ka­ci­jos spe­cia­lis­tas Si­mas Li­las tei­gia, kad įmo­nė tu­ri tik vie­ną bu­din­čią vais­ti­nę Vil­niu­je, ku­ri yra ir vie­nin­te­lė mies­te. „Dau­giau nei prieš tre­jus me­tus tu­rė­jo­me ir bu­din­čią vais­ti­nę Klai­pė­do­je“, – pri­si­me­na S. Li­las.

Paš­ne­ko­vas ne­sle­pia, kad dar­bas vi­są pa­rą yra nuo­sto­lin­gas, o vais­ti­nė Vil­niu­je nak­tį vei­kia tik iš ge­ru­mo, nors jo­je ap­si­lan­ko vie­nas ki­tas žmo­gus.

REKLAMA

Aki­vaiz­du, kad vais­ti­nei dirb­ti vi­są pa­rą yra nuo­sto­lin­ga, žmo­nių ap­si­lan­ko ne­daug, to­dėl ky­la klau­si­mas, ar žmonėms ap­skri­tai rei­ka­lin­ga bu­din­ti vais­ti­nė.

Pa­sak Šiau­lių grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos sto­ties vyr. gy­dy­to­jos E. Ku­kai­tie­nės, at­vy­kus pas li­go­nius šie iš­sa­ko prie­kaiš­tus ir ko­ne­vei­kia me­di­ci­nos dar­buo­to­jus to­dėl, kad mies­te ne­bu­di nė vie­na vais­ti­nė.

Pa­ne­vė­žio vais­ti­nės dar­buo­to­ja taip pat pa­sa­ko­ja, kad pra­dė­jus kal­bė­ti apie vais­ti­nės už­da­ry­mą vie­ti­niai pra­šo vaisti­nės neuž­si­da­ry­ti, ima pa­ni­kuo­ti gal­vo­da­mi, kas bus, jei ne­liks nė vie­nos nak­tį dir­ban­čios vais­ti­nės. „Blo­giau ne­bū­tų, jei Šiau­liuo­se bu­dė­tų bent vie­na“, – sa­ko E. Ku­kai­tie­nė.

REKLAMA

„Jei­gu yra no­ras – svars­ty­si­me“

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas Vik­to­ras Strups, ko­men­tuo­da­mas susidariusią si­tua­ci­ją, kad Šiau­liuo­se nė­ra bu­din­čios vais­ti­nės, pri­ta­rė nuo­mo­nei, jog vi­są pa­rą dir­ban­ti vais­ti­nė yra rei­ka­lin­ga. V. Strups aiš­ki­na, kad sa­vi­val­dy­bė ne­ga­li rem­ti pri­va­taus vers­lo, ta­čiau įma­no­mos leng­va­tos. Savivaldybei rei­kia konk­re­čiai pa­teik­ti, ko rei­ka­lau­ja­ma, tuo­met bus svars­to­ma, ar tai įma­no­ma įgy­ven­din­ti, kiek tai kai­nuo­tų sa­vi­val­dy­bei ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

„Leng­va­tų ga­li­ma su­lauk­ti, jei­gu bū­tų pa­reikš­tas no­ras, – sa­kė V. Strups. – To­kiu at­ve­ju svars­ty­tu­me, nes to­kiam di­de­liam mies­tui bu­din­ti vais­ti­nė bū­tų nau­din­ga. Sa­vi­val­dy­bei rei­kia ži­no­ti tiks­lias de­ta­les, ar no­ri­ma su­ma­žin­ti žemės, ar ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­tį, nes pa­gal si­tua­ci­ją svars­ty­tų Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba ar­ba už­tek­tų administraci­nio spren­di­mo.“

Ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas tei­gia, kad iš­kė­lus klau­si­mą ga­li­ma svars­ty­ti ir at­nau­jin­ti leng­va­tas, jei­gu jų ankš­čiau tu­rė­jo vais­ti­nė. Paš­ne­ko­vas pri­si­me­na, kad anks­čiau bu­dė­ju­si „Eu­ro­vais­ti­nė“ ne­bu­vo pa­ten­kin­ta, nes dar­bas nak­tį rei­ka­la­vo pa­pil­do­mų sau­gu­mo prie­mo­nių, yra bu­vę konflik­tų, o pel­no iš dar­bo nak­tį – ne.

„Jei­gu yra po­rei­kis, vis­ką ga­li­ma ban­dy­ti spręs­ti, te­rei­kia vais­ti­nių ar žmo­nių ini­cia­ty­vos, – tei­gia V. Strups. – Kažko­dėl vi­si no­ri pre­kiau­ti nak­tį al­ko­ho­liu, nes tai pel­nin­ga, ta­čiau pre­kiau­ti vais­tais no­rin­čių­jų neat­si­ran­da.“

Jo­li­ta KIR­KI­LAI­TĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų