REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos specialistai iššifravo telemetrinius duomenis, gautus iš įstrigusio Marso zondo, tačiau vis dar nenustatė jo gedimo priežasčių, teigė šaltinis kosmoso pramonėje.

REKLAMA
REKLAMA

Gauta „kai kurių duomenų“ apie kosminio aparato būklę, tačiau dar neaišku, kiek „funkcionalus“ jis yra, naujienų agentūrai „RIA Novosti“ teigė šaltinis.

REKLAMA

Ketvirtadienį Baikonūre, Kazachstane, esančioje Rusijos kosmoso centre gautas signalas iš zondo „Phobos-Grunt“, kuris po paleidimo įstrigo Žemės orbitoje.

Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ teigė, kad su zondu susisiekti bus bandoma ir toliau, kol jis pateks į „tankesnius atmosferos sluoksnius“.

Manoma, kad kosminis apartas kovo mėnesį turėtų nukristi ant Žemės.

Telemetrinių duomenų, kuriuos iš zondo trečiadienio naktį gavo Europos kosmoso agentūra, buvo neįmanoma iššifruoti. Tačiau šie duomenų perdavimai rodo, kad zondas yra gyvas ir veikia, tačiau kol kas neįmanoma nieko pasakyti apie jo valdymo sistemos būklę, sakė šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai teigia, kad Marso misija nepavyko, nes paskutinės galimybės pasiųsti zondą Raudonosios planetos link langas užsidarė pirmadienį. Tačiau telemetriniai kosminio aparato duomenys galėtų padėti nustatyti gedimų priežastis ir išvengti panašių problemų būsimose tarpplanetinėse misijose.

Zondas paleistas lapkričio 9 dieną, tačiau neužsivedus jo varikliams, kosminio aparato nepavyko nukreipti Raudonosios planetos link. Zondas, turėjęs į Žemę pargabenti Marso palydovo Fobo uolienų ir dirvožemio pavyzdžių, šiuo metu juda taip vadinamąja pagalbine orbita.

Pasak NASA, nesėkme baigėsi visi 17 Rusijos bandymai iš arti tirti Raudonąją planetą nuo pat 1960 metų. Paskutinioji nesėkmė prieš šio mėnesio incidentą šalį ištiko 1996 metais, kai per paleidimą Rusija prarado savo „Mars-96“ palydovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų