REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šalčininkų rajone pasieniečiai, talkinami kartu patruliavusių kariškių, sulaikė retai pasitaikančiu būdu gabentą didelį kontrabandinių rūkalų krovinį. 60 dėžių cigarečių buvo sukrauta į arklio tempiamą vežimą. Pasieniečiams įkliuvo ir trys krovinį lydėję Vilniaus miesto ir rajono gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį apie 4 val. 30 min. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Padvarionių užkardos patruliai kartu su kariškiais Šalčininkų rajono Paūdrionių kaimo prieigose, prie pat sienos su Baltarusija, pastebėjo arklio traukiamą vežimą.

REKLAMA

Kariškiai su pasieniečiais patruliavo kartu, nes šią savaitę Lietuvos pasienyje su Baltarusija vyksta 10 dienų trukmės pratybos „Priedanga 2011“. Jų metu tikrinama VSAT ir Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų sąveika bei pasirengimas kartu vykdyti valstybės sienos apsaugą ekstremalių situacijų metu.

Visiškoje tamsoje šalia kinkinio ėjo trys asmenys. Vežimas ir žmonės atviroje vietovėje į Lietuvos gilumą judėjo lauko keliuku. Nuo sienos linijos jie buvo spėję nutolti vos 50 metrų.

REKLAMA
REKLAMA

Išvydę iš tamsos išnirusius VSAT pareigūnus vežimo palydovai nepakluso jų nurodymui sustoti ir bandė bėgti. Vieną vyrą pasieniečiai sulaikė iškart. Kitus du bėglius  lauku ir šalia esančiame miškelyje VSAT pareigūnams ir kariškiams teko pasivaikyti kiek ilgiau, tačiau juos irgi pavyko sulaikyti.

Prasidėjus gaudynėms vežimą tempiantis arklys sustojo ir kantriai laukė, kol bus sugaudyti jį į kontrabandos gabenimo istoriją įtraukę vyrai. Šie pasirodė esantys 20-metis ir 30-metis Vilniaus rajono gyventojai bei 23-ejų vilnietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad vežimu gabentas didelis kontrabandinių cigarečių krovinys - 60 dėžių, iš viso 30 tūkst. pakelių, cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis. Skaičiuojant pagal Lietuvoje galiojančią muitinio vertinimo metodiką šio krovinio vertė yra apie 218 tūkst. Lt.

Jo permetimas per sieną su Baltarusija, manoma, vyko žaibiškai. VSAT pareigūnai aptiko per sieną vedančius pėdsakus – cigarečių dėžės buvo staigiai sumeštos iš Baltarusijos ir sukrautos į vežimą.

Sulaikyti kontrabandininkai, matyt, gana naiviai pasikliovė visiškoje tamsoje išliksiantys nematomi. Bandymas atviroje vietovėje prie itin saugomos Europos Sąjungos išorės sienos tokiu būdu gabenti kontrabandą buvo gana avantiūristinis.

REKLAMA

VSAT Vilniaus rinktinėje dėl neteisėto sienos perėjimo ir kontrabandos pradėtas ikiteisminis tyrimas. Sulaikytųjų trijulę pasieniečiai uždarė į areštinę. Beje, 20-metis Vilniaus rajono gyventojas prieš kelerius metus, kai dar buvo nepilnametis, Padvarionių užkardos pasieniečių jau buvo sulaikytas su kontrabanda.

Arklį pasieniečiai perdavė laikinai saugoti vietiniam ūkininkui. Nustatinėjama, kas yra gyvulio savininkas.

Tai jau antras atvejis, kai pasienyje su Baltarusija vykstančių VSAT ir kariuomenės pratybų metu sulaikomi dideli kontrabandos kroviniai. Trečiadienį Varėnos rinktinės Aleksandro Barausko užkardos pasieniečiai ir jiems talkinantys Krašto apsaugos savanoriai prie Varėnos rajono Katros kaimo aptiko automobilį „Audi A6 Avant“.  Jame pasieniečiai ir kariškiai rado 12 tūkst. 900 pakelių kontrabandinių baltarusiškų cigarečių.

Pratybų metu sieną su Baltarusija saugantiems pasieniečiams talkina bei kartu patruliuoja septynios dešimtys kariškių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų