REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„...proginio rašinio pranašumas tas, kad jis nesiekia originalumo bet kokia kaina, o yra pramoga ir kalbančiam, ir klausantiems.“ (Umberto Eco)

„...proginio rašinio pranašumas tas, kad jis nesiekia originalumo bet kokia kaina, o yra pramoga ir kalbančiam, ir klausantiems.“ (Umberto Eco)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekviena visuomenė ir kiekvienas žmogus privalo susikurti priešą – vien tam, kad galėtų geriau suvokti savo tapatybę. Visuomenė susitelkia, kai reikia surasti ir sudoroti priešus, pavyzdžiui, kitataučius, kitatikius ar imigrantus. O bendra kova geriau nei bet kas kitas užkerta kelią vidaus nesutarimams. Esė rinkinys prasideda kritišku antiideologiniu tekstu ir veda skaitytoją tolyn per skirtingas epochas bei temas, iliustruojančias visa aprėpiantį autoriaus išsilavinimą ir nepasotinamą domėjimąsi įvairiausiais dalykais.

REKLAMA

Medijų istorijos refleksijos, politinis ir „perversiškas“ mokslo naudojimas, trumpos istorijos apie U. Eco svarbius ir brangius dalykus – sąrašus, ugnį, Absoliutą... Čia ir ekskursai į pasaulinę literatūrą (nuo Horacijaus iki Hugo kaip literatūrinio monumento), ir popkultūros apraiškos. Ši kelionė per istorinius laikotarpius ir kultūrinius fenomenus alsuoja vieno žymiausių šių laikų intelektualo aistra keistoms kultūrologinėms sąsajoms ir faktams, užkrečiamu smalsumu ir erudicija. Gerai papasakota istorija privalo ne tik mokyti ir šviesti – ji turi ir linksminti.

REKLAMA
REKLAMA

Umberto Eco (Umbertas Ekas; g. 1932 m. Italijoje) – viena ryškiausių kultūros pasaulio asmenybių, rašytojas, semiotikas, medievistas, literatūros kritikas. Vienas garsiausių jo kūrinių – pasauline sensacija tapęs romanas „Rožės vardas“; tačiau ir moksliniai autoriaus tekstai intriguoja ir žavi ne mažiau nei romanai. „Sukurti priešą ir kiti proginiai rašiniai“ – per pastaruosius dešimt metų U. Eco parašytų įvairioms progoms skirtų tekstų rinkinys.

Umberto Eco. Sukurti priešą ir kiti proginiai rašiniai: [esė]/ Iš italų kalbos vertė Inga Tuliševskaitė. Vilnius: Tyto alba, 2011. – 319 p.

Knygos dailininkas Jokūbas Jacovskis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų