REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp nacionalizuoto „Snoro“ banko užšaldytų sąskaitų – ir ligoninių, savivaldybių bei sportininkų pasiruošimo olimpiadai sąskaitos. Savivaldybių asociacija Vyriausybės jau prašo pagalbos, kad nevėluotų mokytojų atlyginimai ir nesutriktų ligoninių darbas, praneša LTV Naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausia Klaipėdos ligoninė dalį savo lėšų yra patikėjusi būtent „Snoro“ bankui. Šiam laimėjus konkursą per jį daugumai darbuotojų mokami atlyginimai. Tačiau užšaldžius „Snoro“ sąskaitas, kol kas nežinia, kaip šį mėnesį ligoninėje bus jie mokami.

REKLAMA

„Kadangi jau šiandien ar rytoj reikia mokėti avansus, už savaitės kitos reikės ir atlyginimus mokėti, tai, be abejonės, nepatogumų kyla“, – sako Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojas Vinsas Janušonis.

Iš viso „Snoro“ banke sąskaitas turėjo ir dabar savo pinigais negali naudotis 49 gydymo įstaigos. Dalis jų jau kreipėsi į Seimo Sveikatos reikalų komitetą prašydamos pagalbos. Prasčiausias padėtis, teigiama, Klaipėdos ir Šiaulių regionų ligoninėse.

REKLAMA
REKLAMA

„Bendra užšaldyta suma yra apie 30 mln. Lt. Taip jau atsitiko, kad kelios pakankamai didelės ligoninės turėjo sąskaitas vieninteliame „Snoro“ banke ir tos sumos yra pakankamai nemažos“, – teigia   Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Sveikatos apsaugos ministerija ramina, kad kol kas tiekiant vaistus, teikiant paslaugas sutrikimų nėra. Tačiau neprognozuoja, kas nutiks, jei ligoninės pinigais negalės naudotis ir toliau.

Ypač baiminamasi dėl 13 įstaigų, kurios „Snore“ laiko didesnę nei valstybės apdraustą 100 tūkstančių eurų sumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp užšaldytų „Snore“ milijonų – ir 3 metus kauptos lėšos šalies sportininkams pasirengti ir dalyvauti kitų metų Londono olimpinėse žaidynėse.

„Kalbama apie 9 mln. Lt. Reikėtų spręsti apgyvendinimo, nuvežimo klausimus. Tikėtina, kad tų lėšų galbūt ir mažiau reikėtų, bet spręsti turėtume 2012 metais tų 9 mln. klausimą. Tačiau pasirengimo procesas, neabejoju, bus nenutrūkstamas. Tie olimpiečiai, kurie ruošiasi turnyrui, turėtų būti ramūs“, – kalba Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Klemensas Rimšelis.

REKLAMA

Savivaldybių asociacija jau kreipėsi į Vyriausybę pagalbos, kad dėl užšaldytų sąskaitų nevėluotų mokytojams atlyginimai, žmonėms pašalpos, nesustotų pradėti projektai. Taip pat prašoma atšaldžius sąskaitas pirmenybę naudotis pinigais suteikti ligoninėms.

Dar daugiau „Snore“ užšaldyta savivaldybių lėšų. Beveik pusė jų „Snorui“ yra patikėjusios ir dabar negali naudotis 75 mln litų.

„Dėl to, kad tos sąskaitos yra įšaldytos, gali didelių problemų turėti mokyklinių įstaigų, darželių darbuotojai. Pavyzdžiui, Kauno raj. savivaldybės beveik 3 mln. Lt užšaldyta ir iš jų 2,9 mln. Lt – būtent mokinio krepšelis“, – teigia savivaldybių asociacijos prezidentė Roma Žakaitienė.

REKLAMA

Kita vertus, Ministro Pirmininko tarnyba atkreipia dėmesį, kad ne visos „įšaldytos“ savivaldybių lėšos yra mokinio krepšelio lėšos. Kita vertus, teigiama Vyriausybės pranešime, sąskaitas „Snore“ turėjo tik kelios savivaldybės. Be to, gruodžio mėnesio atlyginimai dar nėra pervesti savivaldybėms iš valstybės iždo.

Spręsdama 5 savivaldybių apyvartinių lėšų klausimą Finansų ministerija ketvirtadienį perves 12,8 mln. litų, skirtų mokytojų atlyginimams bei socialinėms išmokoms. Kitos savivaldybių atsiskaitymų problemos, bus sprendžiamos artimiausiu metu su kiekviena savivaldybe atskirai.

Kristina Garalevičiūtė, Asta Kažukauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų