REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos lenkai reikalauja atšaukti kai kurias naujojo Švietimo įstatymo nuostatas ir grasina savo vaikų nebeleisti į mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA

Esą, tokio žingsnio Lietuvos lenkus paskatino imtis tai, kad iki šiol specialiuose dvišalės darbo grupės posėdžiuose dėl švietimo susitarti nepavyko.

REKLAMA

„Iki šiol, kaip reikalavome ir prašėme, nebuvo atsižvelgta į mūsų prašymus. Dėl to mes dabar ir skelbiame, kad kiekvieną akimirką galime streikus pradėti iš naujo“, – Eltai sakė Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetų sekretorė Renata Cytacka.

Lietuvos lenkų mokyklų streikų komiteto trečiadienį išplatintame pranešime reikalaujama atšaukti diskriminacines naujojo Švietimo įstatymo nuostatas ir grąžinti ankstesnę įstatymo redakciją, kuri galiojo prieš įstojant į Europos Sąjungą ir visais Lietuvos nepriklausomybės metais.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkai teigia, kad skelbs mobilizaciją streikui ir neleis savo vaikų į mokyklas.

„Jau trečią mėnesį mūsų vaikai lanko mokyklas. Iki šiol į mūsų prašymus niekas nekreipė dėmesio, todėl dabar ir skelbiame mobilizaciją streikui. Jeigu nebus jokių žinių iš valdžios, mes pradėsime. Kiekvieną akimirką esame pasiryžę, nors ir darbo metu – nuvyksime ir pasiimsime savo vaikus iš mokyklų“, – teigė R. Cytacka.

Pasak jos, suprantama, kad streikas nėra geriausias problemos sprendimo būdas, tačiau rūpinamasi vaikų ateitimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes už integraciją, bet ne asimiliaciją“, – sakė pašnekovė.

Lenkų tautinė mažuma reiškia nepasitenkinimą dėl naujojo Švietimo įstatymo nuostatų. Pagal jos, nuo šių mokslo metų tautinių mažumų pradinėse ir pagrindinėse mokyklose stipriau bus mokoma lietuvių kalbos. Taip pat visų Lietuvos mokyklų vienuoliktokai mokysis pagal tą pačią lietuvių kalbos ir literatūros bendrąją programą. Lietuviškai dėstomos ir Lietuvos istorija ir geografija, kitos ugdymo bei pilietiškumo pamokos.

Šią savaitę Lenkijos Premjeras Donaldas Tuskas laiške Andriui Kubiliui pareiškė, kad dvišalės švietimo ekspertų darbo grupės darbo rezultatai neatrodo patenkinami, ir pasiūlė Lietuvai keisti Švietimo įstatymą.

REKLAMA

Penktadienį Trakuose penktąjį ir paskutinį kartą susitiks Lietuvos ir Lenkijos tarpvalstybinė ekspertų darbo grupė, siekianti išspręsti dėl tautinių mažumų švietimo.

Susiję:

Prezidentė: Lenkijos švietimo politika nepalanki lietuviškoms mokykloms

Lietuviškam švietimui Lenkijoje trūksta lėšų, tuo domisi ESBO

Papildomos lėšos tautinių mažumų švietimui

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų