REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Parlamento Teisės reikalų komiteto sprendimas netenkinti Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskich prašymo grąžinti jam teisinę neliečiamybę sulaukė griežtos reakcijos iš vienos didžiausių Europarlamento frakcijų — Europos Liberaldemokratų aljanso (ALDE), teigiama Darbo partijos spaudos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

ALDE frakcijos pirmininkas Guy Verhofstadt net išplatino pareiškimą, kuriuo išreiškė savo palaikymą Darbo partijos pirmininkui ir sukritikavo komiteto sprendimą.

REKLAMA

„Po balsavimo JURI komitete aš norėčiau išreikšti ALDE grupės palaikymą ALDE grupės nariui Viktorui Uspaskich“, — rašoma Guy Verhofstadt pareiškime, publikuojamame oficialioje ALDE grupės interneto svetainėje.

Anot ALDE frakcijos pirmininko, pranešėjas dėl V. Uspaskich bylos turėjo atsižvelgti į rimtus faktus bei medžiagą, susijusią su šia byla. „Jeigu ES valstybėje narėje teisinė sistema dirba tam tikrų politinių partijų interesams ir nėra nepriklausoma, tai privalo būti atidžiai išnagrinėta ir to nevalia nepastebėti!“, — teigia G. Verhofstadt.

REKLAMA
REKLAMA

Trečios pagal dydį Europos Parlamento frakcijos vadovas pažadėjo ir toliau atidžiai stebėti bei analizuoti situaciją dėl V. Uspaskich bylos bei garantavo jam visos ALDE frakcijos palaikymą balsuojant plenariniame posėdyje.

Pats Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich džiaugiasi ALDE frakcijos pirmininko pareiškimu bei teigia, kad palaikymą jam išreiškė ir kitų frakcijų atstovai.

„Labai džiaugiuosi, kad trečia pagal dydį frakcija palaiko mane kovoje su Lietuvoje vykstančiu politizuotu procesu, kuriuo siekiama eliminuoti Darbo partiją iš politinės arenos. Man taip pat malonu, kad sulaukiau palaikymo dar iš dviejų frakcijų. Džiaugiuosi, kad tie, kurie susipažino ir domėjosi šiuo klausimu, sugebėjo įsitikinti, kad Lietuvos gyvenime vyksta negeri dalykai ir pastebėjo spragas demokratiniuose procesuose. Dauguma iš mane palaikančių Europos Parlamento narių nori stebėti teismo procesą ir viešai išsakyti savo požiūrį į jį. Tai reiškia, kad Europos Parlamentas privalės vertinti patį teismo procesą ir tai mane džiugina“, — sako V. Uspaskich.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot V. Uspaskich, kai kurie komiteto nariai tiesiog nedalyvavo balsavime, nes nenorėjo balsuoti prieš savo sąžinę.

„Maloniai nustebino tai, kad nemažai Europos Parlamento narių iš konservatorių ir socialistų gretų palaiko mano susirūpinimą Lietuvoje vykstančiais procesais. Tai parodo balsavimas — nors šių frakcijų nariai buvo spaudžiami balsuoti prieš mane, jie atsisakė tai daryti ir neatėjo palaikyti Vytauto Landsbergio skleidžiamo melo. Tai parodo ir balsavimas — iš 25 komiteto narių prieš mane balsavo tik 8, o 2 iš jų po balsavimo tiesiai šviesiai pasakė, kad buvo spaudžiami taip pasielgti. Kiti net neatėjo, nes nenorėjo eiti prieš savo frakcijas, tačiau taip pat nenorėjo balsuoti prieš savo sąžinę. Štai tokia šiandien nevienareikšmiška situacija Europos Parlamente, kai 8 euoroparlamentarai iš 736 gali nulemti šioje institucijoje vykstančius procesus“, — teigia Darbo partijos pirmininkas.

REKLAMA

V. Uspaskich pastebi, kad Lietuvoje vykstančiais įvykiais pradeda domėtis vis daugiau Europos Parlamento narių.

„Deja, eilinį kartą galiu patvirtinti, kad viskas vyko paslapčia, neinformuojant manęs, todėl ne veltui dauguma jau pradeda stebėtis tokiais procesais Europos Parlamente bei norais pamokslauti kitoms valstybėms ir mokyti jas demokratijos, nors pačioje Europos Parlamento institucijoje ne viskas vyksta skaidriai. Todėl malonu, kad man pavyksta atkreipti vis daugiau dėmesio į Lietuvoje vykstančius procesus, kurie žlugdo Lietuvos žmonių pasitikėjimą valstybe, teisine ir politine sistema bei žmogaus teisių apsauga, o tai skatina vis daugiau žmonių emigruoti. Tad esu įsitikinęs, kad mano darbas Europos Parlamente neša naudą visiems Lietuvos žmonėms. Manau, kad jeigu kada nors Europos Parlamente bus iškeltas toks pat ar panašus klausimas, jis pritrauks dar daugiau dėmesio. Neabejoju, kad tada didžioji dalis Europos Parlamento narių stos į mano pusę — ginant tikrus, o ne menamus demokratijos procesus Lietuvoje. Tyrimai rodo, kad pasitikėjimas demokratija, teise ir politine sistema Lietuvoje yra labai mažas, o dėl to kenčia Lietuvos žmonės. Apie tai mes ketiname kalbėti artimiausiame ALDE posėdyje“, — teigia Darbo partijos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų