REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2013 metų rudenį, Nacionalinis Kopenhagos muziejus smalsuolius pakvies į didžiausią vikingų istorijos ekspoziciją, kurios ašimi taps 37 metrų laivas „Roskilde-6“. Projektą remia Londono Britanijos muziejus ir Berlyno Priešistorės ir ankstyvosios istorijos muziejus, rašo kelionių tinklalapis Makalius.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai ištyrė laivo korpuso liekanas ir nustatė, jog tikrasis „Roskilde-6“ buvo pastatytas apie 1025 metais netoli Oslo. Lengvo, manevringo ir savotiškai elegantiško medinės laivo lentos vos 3 centimetrų storio. Tyrėjai įvardina „Roskilde-6“ pačiu ilgiausiu vikingų laivu pasaulyje. Iki šiol pačiu ilgiausiu laikytas trylikos metrų „Skuldelev-2“. Jo pavadinimas susijęs su atradimo skaičiumi, laivas buvo šeštasis tokio pobūdžio radinys 1996-1997 metais prie Roskildės miesto. Beje, kažkur teko skaityti, jog tie patys rūstieji skandinavų vikingai kadaise melsdavo Dievą apsaugoti juos nuo bado, maro ir kuršių.

Iki mūsų dienų išliko apie 25 procentus „Roskilde-6“ korpuso. Parodoje galima bus pamatyti ne tik jau pastatytą laivą, tačiau ir procesą, kuomet pasitelkę šiuolaikines technologijas mokslininkai ir visi prisidėję sulipdė atskiras laivo dalis ir atkūrė tikrąjį vaizdą. Po pristatymo Danijos publikai, laivas bus parodytas Londono bei Berlyno lankytojams. Taigi, lankydamiesi Danijoje, nepamirškite, žvilgtelėti į kovingą šios šalies praeitį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų