REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Saugiausiu pasaulyje laikytas Alkatraso (JAV) kalėjimas neveikia jau daugiau nei 50 metų, tačiau čia, muziejumi virtusių pastatų teritorijoje vėl bumbsi krepšinio kamuolys. Nuo praėjusių metų San Francisko įlankoje esančioje Alkatraso saloje rengiamas gatvės krepšinio turnyras „Red Bull King of the Rock“.

REKLAMA
REKLAMA

Šįmet ten su geriausiais atletais iš viso pasaulio „vienas prieš vieną“ kovėsi ir du lietuviai – Dainius Novickas ir Marius Bausys. Kaip Balsas.lt pasakojo 33 metų D. Novickas, pats kalėjimas jam padarė neišdildomą įspūdį.

REKLAMA

„Teko apkeliauti visą kalėjimą. Nustebino tai, kad čia kalėjo lietuvis, vadinamas Karpiu, ir, žinoma, gangsteris Al Capone. Neįsivaizduoju, kaip jie ten maitindavosi – valgis baisus. Vienąkart per dieną galėjo pažaisti krepšinį, beisbolą arba padainuoti“, – įspūdžiais dalijosi D. Novickas.

– Kaip sekėsi pačiame turnyre? – pasiteiravome D. Novicko.

– Savo varžovų pranašumą teko pripažinti antrajame turnyro rate.  Amerikoje gatvės krepšinis gyvuoja nuo senų laikų. Lietuvoje tai – naujiena. Skirtumai tarp šių dviejų šalių – milžiniški: amerikiečiai fiziškai pajėgesni, be to, taisyklės nuo europietiško krepšinio skiriasi.

REKLAMA
REKLAMA

Susiradau daug draugų iš Europos ir Amerikos. Konkurencijos nesijautė – visi bendravome nuoširdžiai ir draugiškai. Be to, visiems pažadėjau sugrįžti į Alkatrasą, bet ne kaip kalinys (juokiasi). O dar kartą pabandyti tapti „uolos karaliumi“.

– Kaip vertini organizaciją?

– Turnyras buvo suorganizuotas tikrai gerai. Gyvenimo sąlygos taip pat. Valgėme tai, ką norėjome arba ką duodavo restorane.

– Pirmas šio turnyro etapas vyko Vilniuje. Kaip sugalvojai dalyvauti šiame turnyre?

– Krepšinį žaidžiu jau senai, todėl pasibaigus mėgėjų krepšinio lygų sezonams norėjau atrasti kažką nauja: kovoti tik už save. Man tai buvo naujiena – niekada anksčiau to nebuvau bandęs. Gatvės krepšinyje atsiskleidžiau: viską teko daryti vienam – kovojau. Sukaupiau didelę patirtį komandiniame žaidime ir bandžiau tai išnaudoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Pagrindinės paties savybės – greitis ir agresyvus žaidimas?

– Man tai pavyko išnaudoti. Iš tikrųjų mano pagrindinė savybė – ištvermė. Kuomet pusfinalyje teko kovoti prieš Algirdą Palaimą (aut. past. 2011 metų Lietuvos krepšinio lygos žvaigždžių dienos „Oro karalius“) pasinaudojau jo silpnosiomis vietomis, nes puikiai žinojau varžovo galimybes. Šie turnyrai atėmė labai daug fizinių jėgų.

Krepšinį žaidė pats Alas Capone

Prasidėjus didžiajai depresijai Amerika skendėjo gangsterių karuose. Tuomet kalėjimas buvo dar labiau įtvirtintas: teritorija aptverta, įrengtos stebėjimo kameros, įtvirtinti koridoriai, langai uždengti metaliniais virbais, įrengti stebėjimo bokštai, metalo detektoriai ir kitos naujausios saugumo priemonės.

REKLAMA

Paruoštame kalėjime buvo laikomas gerai visiems žinomas Amerikos gangsteris ir nusikaltėlis kaip Alas Capone. Daugumai San Franciske gyvenančių žmonių nepatiko, kad viduryje miesto esančioje gražioje įlankoje stūkso uola su kariniais įtvirtinimais. Kalėjimo vadžia užsakė į salą atgabenti žemės ir apsodinti ją gėlėmis bei medžiais. Augalais dažniausiai rūpindavosi patys kaliniai.

Bėgant laikui buvo leista įrengti vis daugiau laisvalaikio pramogų kaliniams. Penktadienio vakarais vykdavo bokso kovos, į kurias būdavo leidžiama atvykti net ir miestiečiams. 1920 metais kieme buvo įrengta pirmoji krepšinio aikštelė. Žaidėjams buvo leista turėti savo sportines aprangas. Kalbama, kad visų laikų garsiausias gangsteris Al Capone taip pat nevengė pamėtyti į krepšį.

REKLAMA

TIK FAKTAI

Alkatrasas – prieš 50 metų veikęs, sunkiausiems nusikaltėliams skirtas kalėjimas. Sutrumpintai vadinamas tiesiog „Uola“, nes pastatytas ant San Francisko įlankoje esančios salos uolų.

Alkatrasas nuo pat pradžių garsėjo griežtu režimu: kaliniai buvo skirstomi į tris klases. Pavyzdžiui, trečios klasės kaliniai neturėjo teisės skaityti knygų iš bibliotekos, gauti ar siųsti laiškų. Nepaklusę taisyklėms būdavo griežtai baudžiami, pradedant nuo aukštesnės klasės pakeitimu žemesne, kojų surakinimo grandine su 6 kilogramų svarsčiu ir baigiant laiko vienutėje bei maisto ribojimo iki duonos ir vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų