REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 22-tą dieną Seimo opozicinių frakcijų iniciatyva su profesinių sąjungų atstovais pasirašytas susitarimas dėl minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) susiejimo su vidutiniu atlyginimu. Anot jų, MMA turi būti ne mažesnis nei 50 proc. esamo vidutinio atlyginimo, o tai būtų – 1052 Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Skurdo lygiui pasiekus kritinę ribą, buvo sutarta padaryti realų žingsnį ir įsipareigoti vykdyti susitarimą. Sutartį pasirašyti buvo pakviesti visų partijų atstovai, tačiau valdantieji nepasirodė.

REKLAMA

Opozicija žada veikti ryžtingai

V. Mazuronis (nuotr. Elta) (nuotr. Balsas.lt)V. Mazuronis (nuotr. Elta)

Tvarkos ir Teisingumo (TT) frakcijos pirmininko Valentino Mazuronio nuomone, MMA turi priklausyti ne nuo premjero ar kitų veikėjų kaprizų, bet nuo objektyvių dalykų.

„Kitas žingsnis - atitinkamų teisės aktų (darbo kodekso – red. past.) pakeitimas. Jei atsiras galimybė ir valdantieji mus parems, keisime tuoj pat, jei ne – progai pasitaikius, iki rinkimų arba po rinkimų, bet visos čia esančios opozicinės frakcijos įsipareigoja realiai tai padaryti“,  - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

 Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius (nuotr. Elta) (nuotr. Balsas.lt) Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius (nuotr. Elta)

Lietuvos socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius situaciją apžvelgė ekonomiškai ir kalbėjo apie tai, kad  Lietuvos ekonominių rodiklių augimas nesutampa su gyvenimo sąlygomis. „Buvo skambiai pristatyta, kad BVP padidėjo 6,6 proc., tai – didelis ekonominis augimas Lietuvoje, tačiau turime kalbėti ne apie skaičius, o apie žmones. Kokios realios naudos žmonėms davė šie skaičiai?“, – stebėjosi jis.

Politikas pabrėžė, kad nė vienas ekonomistas nesuvokia, kaip galima nedidinti MMA augant ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vytautas Gapšys (Fotodiena.lt/T. Lukšio nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Vytautas Gapšys (Fotodiena.lt/T. Lukšio nuotr.)

Darbo partijos pirmininkas Vytautas Gapšys patikino, kad šis susitarimas – minimalus. Darbo partija, savo ruožtu, įsipareigoja siekti dar geresnių rodiklių, MMA didinimo iki 60 proc. vidutinio atlyginimo, neapmokestinamo pajamų mokesčio (PVM) dydžio koregavimo, kad būtų skatinamas smulkusis ir vidutinis verslas.

„Šiandien daromas pirmas žingsnis, kad žmogus taptų vertybe. Jis turi ne tik dirbti, bet ir uždirbti. Mes turime duoti atsaką didžiulei emigracijai, nes būtinos pajamos, už kurias galima realiai ir minimaliai išgyventi. Valdantieji skaičiuoja teoriškai, bet ne praktiškai. Kaip išgyventi? Atsakymų negalime rasti.“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

 Seimo narys Vidmantas Žiemelis. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr. (nuotr. Balsas.lt) Seimo narys Vidmantas Žiemelis. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

„Į akis krenta aiškus dėsnis, kad ši Vyriausybė remiasi buhalteriniais skaičiavimais, o ne ekonominių dėsnių paisymu, nes niekaip nesugeba padidinti MMA. Seimas jau prieš mėnesį nutarė didinti minimalų atlyginimą iki 1000 litų. Bet Vyriausybė nesuvokia, kad didinti reikia“, – piktinosi Krikščionių frakcijos pirmininkas Vidmantas Žiemelis.

Profesinės sąjungos valdančiaisiais nusivylė

Jungtinės profesinės sąjungos atstovo Arvydo Dambrausko teigimu, maži atlyginimai trukdo vystytis ekonomikai, Vyriausybė vilkina MMA didinimo procesus, o premjeras Andrius Kubilius pažeidžia tai, ką buvo pasirašęs. Tai įrodo, kad valdžia nepraėjo išbandymų.

REKLAMA

„Dėl mažų atlyginimų nėra rinkos, todėl neskatinamas joks smulkus ir vidutinis verslas“,  – apie ekonominę šio klausimo pusę kalbėjo A. Dambrauskas.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė valdančiųjų pažadą didinti MMA 50 litų pavadino „dovanėle prieš rinkimus“.

„Rinkimų metas ir jie nenori, kad žmonės pamirštų, kokie geri valdantieji. Tačiau turime galvoti apie skurstančius Lietuvos žmones. Dėl tokių žmonių mūsų šalyje kilo visuotinė depresija. Lietuvos piliečiai turi teisę oriai gyventi ir turėti galimybę užsidirbti minimalioms paslaugoms ir produktams. Jei MMA bus „pririštas“ prie esamo vidutinio atlyginimo, pastarajam kylant, kils ir MMA“, – paaiškino ji.

Balsas.lt primena, kad Vyriausybė yra priėmusi nutarimą nuo kitų metų liepos 1 d. MMA didinti 50 litų. Tuomet minimalus atlyginimas būtų – 850 Lt, neatskaičius mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų