REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekybos centruose saldainiai ir gaivieji gėrimai yra išdėstyti šalia kasų visai ne be reikalo, rašo „Business Insider“. Prekybininkai tikisi, kad bestoviniuodamas eilėje ir mirdamas iš nuobodulio jūs nepraleisite progos išleisti dar keleto litų daiktui, kurio kitu atveju net nebūtumėte norėjęs.

REKLAMA
REKLAMA

Bėda ta, kad prekybos centrai nėra vienintelė vieta, kurioje žmonės sumano nepagrįstai švaistyti pinigais. Mes esame linkę įsigyti daiktus, kuriems taikomos nuolaidos, net jeigu tų daiktų šiuo metu mums nereikia, tokiu atveju bandome apgauti save ir įteigti, kad pirkinys pravers ateityje.

REKLAMA

Prieš atveriant piniginę verta paklausti savęs dviejų dalykų. Pirma, ar gyvenime šis pirkinys man teiks kokios nors apčiuopiamos naudos? Antra, ar aš bent turėsiu kur laikyti naująjį pirkinį?

Kalbant apie daiktus, kuriuos nurodysime žemiau pateiktame sąraše geriau jau atsakymai į abu klausimus būtų – NE.

Niekam tikę meno kūriniai

Puikus būdas išmesti pinigus į balą – nusipirkti žinomo ir gero menininko kūrinio reprodukciją. Kopijos yra visiškai bevertis šlamštas už kurį prašoma nepagrįstai didelė kaina. Egzistuoja išimtys, tačiau dažniausiai jos ne jūsų kišenei kaip ir patys originalai. Jums turėtų kelti šleikštulį meno kūrinių kopijos siūlomos ant kiekvieno kampo turistų pamėgtose vietose. Tokios pat reakcijos turėtų sulaukti ir bevertis kičas pretenduojantis į originalaus kūrinio poziciją.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausias būdas investuoti į meną – pirkti kylančių menininkų darbus. Kol jie badauja ir desperatiškai ieško lėšų jūs turite galimybę už skatikus įsigyti kūrinį, kuris taps neįkainojamu menininkui išpopuliarėjus. Žinoma, atskirti grūdus nuo pelų yra visai kitas reikalas.

Visuomet egzistuoja aukso vidurys. Yra daugybė menininkų, kurie niekada nepateks į meno istorijos vadovėlius, tačiau jų kūriniai yra autentiški, estetiški ir sąlyginai pigūs.

3-D filmai

Šis patarimas netaikytinas, jeigu esate šešiametis.

Kino kompanijos investuoja milžiniškus pinigus tam, kad perdirbtų dvimačius filmus į 3-D produkciją. Naujas gaminys kino teatre apmokestinamas keletu litų brangiau, tačiau viskas ką už tai gaunate tėra nevykęs bandymas sukurti tikrovės įspūdį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mados naujovės

Neleiskite pinigų naujausioms mados tendencijoms. Šį patarimą supras kiekvienas, kurio spintoje guli krūva rūbų, pastarieji tam tikru ir itin trumpu metu galėjo pasirodyti madingi, tačiau dabar tekelia siaubą ir renka dulkes nematydami dienos šviesos.

Verčiau jau pirkti rūbus, kurių dizainas įgijo imunitetą greitai besikeičiančios mados atžvilgiu. Tereikia šiek tiek išmonės ir su tokiais klasikiniais rūbais visuomet atrodysite šiuolaikiški. Klasika niekada nesensta ji tik iš lėto evoliucionuoja. Savaime suprantama, kad šis patarimas menkai tepagelbės paaugliams.

REKLAMA

Bankų mokesčiai

Bankai mėgsta apkrauti klientus įvairiausiais mokesčiais, tačiau tai nereiškia, kad jūs turite taikstytis su jų politika. Tereikia šiek tiek pasidomėti ir jūs visuomet rasite būdų kaip sutaupyti. Galbūt jūsų kredito unija teikia palankesnes sąlygas ir netaiko tam tikrų mokesčių imant paskolą, o gal galite susimokėti mokesčius už buitines paslaugas išvengdami santykių su banku. Keliaudami išsiaiškinkite ar jūsų mokėjimo kortelė bus papildomai apmokestinta už atsiskaitymus užsienio valstybėse. Visuomet domėkitės alternatyvomis. Tik įdėję šiek tiek pastangų pasieksite matomą finansinį rezultatą.

REKLAMA

Papildomos prekės ir paslaugos

Nauja recesija ne už kalnų. Mažmeninės rinkos žaidėjai stengiasi įsiūlyti krūvą papildomų prekių ir paslaugų kuomet jūs perkate kurią nors jų prekę. Bandydami įsigyti batus būsite užversti pasiūlymais nusipirkti tik šiems batams ir tik šiam modeliui tinkantį batų tepalą, batų gaiviklį, šveitiklį, o gal dar ir atsarginius raištelius. Nebūkite naivūs, dažnai už kampo rasite kelis kartus pigesnę alternatyvą (jeigu tik jos tikrai reikia). Negalima kaltinti prekybininkų, jie tik dirba savo darbą ir stengiasi kaip įmanydami padidinti pardavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būstas

Nuomuojatės loftą centrinėje miesto dalyje arba jaukų butą senamiestyje? Vadinasi darote didžiulę klaidą. Neretai žmonės išleidžia daugiau nei pusę savo atlyginimo nuomai ir komunalinėms paslaugoms. Ir visa tai vien tam, kad galėtų didžiuotis gyvenantys prestižinėje vietoje. Žinoma, gyvenimas centre mielas ir kai kuriais atžvilgiais tikrai patogus, tačiau pagalvokite ar tikrai norite už jį pakloti tiek pinigų.

Specialistai rekomenduoja būsto nuomai ir komunalinėms išlaidoms skiri  ne daugiau kaip trečdalį pajamų. Jeigu uždirbate pakankamai ir galite be rūpesčių leisti sau gyventi prestižinėje vietoje bei mėgautis nuostabiu vaizdu pro langą tuomet sveikiname jus.

REKLAMA

Prašmatnus telefonas

Patikėkite XXI a. visuomenėje vis dar galite kuo puikiausiai išgyventi ir be naujausio modelio išmaniojo telefono ar planšetinio kompiuterio. Pasitaiko žmonių, kurie uždirbdami 1000 litų kas mėnesį po 100 litų skiria įmokoms už mobilųjį telefoną. Verčiau jau įsigykite patogų pokalbių planą, kuris leis nevaržyti savęs.

Dažniausiai visi nauji telefonai gali pasigirti tik keletu naujų funkcijų kurių net nenaudosite, o jeigu ir naudosite jų teikiama nauda neatsvers sumokėtų pinigų.

Jums gėda išsitraukti savo seno modelio telefoną prieš draugus ar pažįstamus? Ką gi tuomet atėjo laikas keisti draugus arba savo požiūrį, nes vienas iš jų tikrai turi problemų.

REKLAMA

Greitas maistas

Vartodami greitą maistą skaudinate savo skrandį ir piniginę. Plačiai paplitęs mitas, kad greito maisto užkandinėse galite pavalgyti sočiai ir pigiai. Jeigu ir jūs mastote taip pat tuomet kitą kartą užėję į tokią maitinimo įstaigą įdėmiai pažiūrėkite į kainas ir pagalvokite ką už nurodyta sumą būtų galima įsigyti artimiausioje parduotuvėje.

Skirti 10 ar 15 minučių ryte užkandžių ruošai tikrai nėra neįmanoma misija. O jeigu nepatingėsite ir vakare skirsite kiek daugiau laiko tuomet per pietus darbe galėsite mėgautis puikiausiu kulinariniu šedevru už kelis kartus mažesnę kainą. Jūsų organizmas jums padėkos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dovanos

Gerai pagalvokite ar jūsų tėčiui per šias Kalėdas tikrai reikia dar vieno kaklaraiščio. Neretai žmonės kasmet dovanoja tos pačios rūšies dovanas, kurių gavėjas kaskart turi nutaisyti veidmainiškai netikrą džiaugsmo išraišką. Susitaikykite su tuo, kad už savo dovanų biudžetą jūs negalite visiems draugams ir artimiesiems padovanoti krūvą praktiškų ir tikrai reikalingų daiktų.

Tikriems draugams užteks nuoširdaus palinkėjimo, o ne dar vieno menkniekio kuris jau parduotuvės lentynoje yra pasmerktas šiukšlių dėžei arba ilgam poilsiui giliausiame spintos kampe.

REKLAMA

Kita vertus nebijokite paklausti savo artimųjų ko jiems šiuo metu reikia, galbūt jų poreikiai ir jūsų finansinės galimybės sutaps. Staigmenas palikite vaikams, o ne barzdotam dėdei, kuris svajoja iš Kalėdų senelio gauti naują pypkę, o jūs apie tai net nenutuokiate.

Bendra paskola

Planuojate kartu su draugu pirkti dėvėtą automobilį ar žvejybinę valtį ir ruošiatės drauge imti paskolą? Gerai pagalvokite apie galimas rizikas. Kas bus jeigu draugas neteks darbo arba susidurs su finansinėmis problemomis? Visa atsakomybės užguls jūsų pečius. Gera turėti draugų, tačiau dar geriau vengti su jais įklimpti į finansinius reikalus.

REKLAMA

Priemonės viršsvoriui mažinti

Piliulės, tabletės, maisto papildai ir visa kita panašaus plauko produkcija tėra spąstai jūsų piniginei. Mes nesakome, kad ji neveiksminga, tačiau šių produktų kainos ir naudos santykis ženkliai prasilenkia vienas su kitu. Stebuklų viršsvorio mažinimo srityje tiesiog nebūna. Be to pirkdami panašaus pobūdžio medikamentus nepamirškite paskaityti apie šalutinį poveikį. Gali būti, kad po keleto metų teks išleisti krūvas pinigų sugadintos sveikatos atstatymui.

Dažnai reklamose rodomi nuostabūs pokyčiai tėra reklaminis triukas. Idealių formų veikėjai tėra modeliai, kurie niekada neturėjo viršsvorio problemų. Šis verslas vertas milijardų. O tiesa yra ta, kad patrauklus kūnas atsiranda ne iš piliulės, tačiau jie padarys viską, kad įtikintų jus priešingai.

REKLAMA
REKLAMA

Loterijų bilietai

Žinoma, karts nuo karto smagumo dėlei galite įsigyti loterijos bilietėlį. Juk tai tas pats kaip retkarčiais suvalgyti porciją skanių ledų. Bet argi valgote ledus kasdien per pusryčius, pietus ir vakarienę? Niekada nepirkite loterijos bilietų vien tik todėl, kad tikrai viliatės laimėti didįjį prizą. Laimėjimo tikimybė yra tokia maža, kad apie ją net neverta mastyti. Net jeigu kasdien  pirksite šūsnį bilietėlių, išsvajotą aukso puodą vis tiek nugvelbs koks nors laimės kūdikis, kuris dalyvauja loterijoje pirmą kartą savo gyvenime. Tokie išgyvenimai tik dar labiau prislėgs ne itin šviesų jūsų gyvenimą. Verčiau atidėkite tuos pinigus senatvei arba savaitės pabaigoje pradžiuginkite save skania vakariene jaukioje užeigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų