REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Legendinių vietų knyga„Lietuva. 101 legendinė vieta“ pirmąkartąpristato 101 legendą ir jų vietas kaip kertinę Lietuvos kultūros dalį. Šią savaitę knygynų lentynose pasirodžiusioje knygoje suguldytos jos autorių – Vykinto ir Daivos Vaitkevičių 2 metus rinktos legendos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip tikina knygos autoriai, legendų rinkimas suteikė progą pabendrauti ir išklausyti šimtus pasakotojų ir tautosakininkų. Vienlegendų surinkimas, užrašymas ir apdorojimas užtrukęs apie porą metų, tačiau knygą parašyti būtų trukę dar ilgiau, jei ne20 metų įdirbis šioje srityje. V. Vaitkevičiaus pažintis su padavimais ir legendomis tęsėsi nuo pat mokyklos suolo.

REKLAMA

„Parašyti knygą apie Lietuvos legendas – sena mano svajonė, kuri pagaliau išsipildė. Tai – pirmojitokio masto, išsamumo, įvairovės knyga apie legendas, atverianti naujas jų pažinimo perspektyvas. Jeigu iki šiol buvo gilinamasi ir analizuojami tik legendų tekstai, tai šioje knygoje pirmą kartą tekstai sujungti su legendinėmis vietomis, žemėlapiais, piešiniais, nuotraukomis ir schemomis“, – sako V. Vaitkevičius.

Legendinėms vietoms skirtoje knygoje liaudies kūryba virto unikaliu šaltiniu apie senovės lietuvių dievus ir deives, mitines būtybes ir mirusiųjų vėles, nepaprastus augalus ir gyvūnus. Legendų motyvai praskleidė mitų paslaptį, priminė ritualus, kurie ilgainiui tapo kaimo bendruomenės papročiais. Legendos išsaugojo svarbiausius Lietuvos istorijos faktus, istorinės asmenybės jose dažnai užima pasakų herojų vietą, bet tai teikia joms papildomo, iki šiol nepažinto patrauklumo.

REKLAMA
REKLAMA

„Poreikis išleisti knygąapie legendas buvo ir brendo seniai, bet nebuvo leidėjo, kuris tai padarytų kokybiškai. Šios knygos tikslas parodyti, kad Lietuva – tai ne tik Trakai, Vilnius, Kaunas ar Kernavės piliakalniai, bet kad tų legendinių vietų turime ir daugiau. Aišku, tos vietos ne visos pritaikytos lankymuisi ir turistiniams maršrutams, betjos egzistuoja“, – sako V. Vaitkevičius.

„Prieš keletą metų išleidome knygą „Lietuva. 101 įdomiausia vieta“. Ją skaitytojai labai gerai įvertino. Nors Lietuva maža, į vieną knygą nesutilpo. Nusprendėme tęsti pažintinių knygų seriją. Antra knyga  – „Lietuva. 101 gamtos stebuklas“. Skaitytojai stebisi knygose rasdami negirdėtų vietų, augalų, gyvūnų, nors tai yra šalia mūsų, tik ne visuomet pastebim, žinom. Toks tikslas ir yra – atskleisti nepažintą, mažai aprašytą Lietuvą, aprėpti kiekvieną šalies regioną.  Šiais metais pristatome trečią  knygą „Lietuva. 101 legendinė vieta“. Visos trys knygos – išskirtinės, turinčios išliekamąją vertę. Knygose gausu informacijos, nuotraukų, žemėlapių Jos padeda pažinti Lietuvą, skatina domėtis jos istorija, gamta, žmonėmis, didžiuotis savo šalimi, gimtine. Jos įdomios tiek Lietuvoje gyvenantiems, tiek už jos ribų“, –  sako  Danguolė Viliūnienė, leidyklos „Alma littera“ direktorė.

Pasak knygos autoriaus, dalį legendų skaitytojai neabejotinai atpažins ir prisimins, jos yra žinomos pakankamai plačiai,– tokios kaip „Milžinų supiltas kalnas“ ar „Nuskendusi bažnyčia“. Žmonės šias legendas atsimena, jos asocijuojasi su gimtine, tėviške. Legendos – lietuvių kultūros šaltinis, tad įvisas jaspažvelgta taip, kaip niekas iki šiol nežiūrėjo, nes niekas nesigilino, iš kur jos atėjo, koks jų autentiškumas ir kokia kilmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų