REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį sprendimas dėl banko ,,Snoras" nebuvo priimtas, nes jame padėtis blogesnė nei buvo tikėtasi.

REKLAMA
REKLAMA

,,Vakar turėjome intensyvią dieną. Iki trečiadienio turėtume sulaukti išvadų, tarpinio balanso ir pasiūlymo, kaip toliau elgtis. Užkrėtimo mąstas yra didesnis nei mes galėjome tikėtis ir atitinkamai sprendimai bus tokie, kad kainuotų mažiausiai mokesčių mokėtojams. Galvojome, kad sunki gripo stadija, bet panašu, kad vėžiukas", - po susitikimo su pramonininkais, verslininkais ir investuotojais teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

REKLAMA

,,Mūsų duomenimis situacija banke ,,Snoras„ yra blogesnė nei tikėjomės. Turto randama mažiau, o machinacijų daugiau. Suprantama, kad galutinis sprendimas dėl restruktūrizavimo būdo ir kitų sprendimų bus atidėtas iki trečiadienio, nes laikinasis administratorius nėra pajėgus viską iki galo parengti“, - spaudos konferencijoje teigė Lietuvos banko valdybos narys Vaidievutis Geralavičius.

Pasak jo, tikimybė, kad dingę vertybiniai popieriai už daugiau nei milijardą litų, yra labai nedidelė: ,,Dabar ji gal netgi labiau sumažėjo. Yra eilė paskolų, kurios yra blogos, kurioms formuojami atidėjiniai. Dabar aiškinamasi ar jie formuojami pakankamai. Atsiranda tokių, kurių nepakanka."

REKLAMA
REKLAMA

V. Geralavičius pastebėjo, kad trūkstamo banko turto yra pakankamai daugiau, tačiau ar ,,Snoro" kapitalas negiamas ar teigiamas – dar negalėjo pasakyti.

Sekmadienio naktį buvo nuspręsta, kad iki trečiadienio Lietuvos bankas Vyriausybei turi pasiūlyti ,,Snoro" restruktūrizavimo būdą, o ši iki ketvirtadienio turi priimti sprendimą, kaip bus elgiamasi.

V. Geralavičius patikino, kad su banko ,,Snoras" akcininkais pastaruoju metu Lietuvos bankas ryšio nepalaikė.

Išimta 45 mln. litų

Nuo ketvirtadienio, kada banko klientams buvo leista atsiimti po 500 litų per dieną, iki sekmadienio klientai iš sąskaitų ,,Snore" išsiėmė apie 45 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Teoriškai buvo galima paimti apie 200 mln. litų. Žmonės neskuba. Kas turi draudžiamus indėlius – ko ten skubėti?" – teigė V. Geralavičius. Anot jo, tai neįspūdingi skaičiai - būta savaitgalių, kai pinigų iš banko sąskaitų buvo išimama daugiau.

Primename, kad visi indėliai iki 100 tūkst. eurų nepriklausomai nuo jų formos, savininko yra apdrausti. Pinigai esantys einamosiose sąskaitose taip pat apdrausti. Pagal įstatymą draudžiamaisiais indėliais turėtų būtų galima disponuoti praėjus 20 dienų po draudžiamojo įvykio, tačiau šis terminas gali būti pratęstas.

REKLAMA

,,Šiandien tiksliai negalime pasakyti ar terminas bus pratęstas. Jei bus – nemanau, kad terminas bus pakankamai ilgas. Mano žiniomis per mėnesį turėtų būtų galima disponuoti", - teigė Lietuvos banko valdybos narys.

Nereikia didinti bankų pajamų

V. Geralavičius pastebėjo, kad pirmadienį 12 valandą pinigų judėjimas korespondentinėse šalies komercinių bankų sąskaitose buvo įprastas. Indėliuose stebimas bendras sumažėjimas.

,,Tačiau jis irgi ne didesnis nei įprastoje praktikoje. Džiugina, kad gyventojų indėliai yra tame pačiame lygyje. Dar vienas labai svarbus dalykas – gyventojai suvokia, kad panikuoti nėra reikalo. Žmonės suvokia, kad indėlių atsiėmimas anksčiau laiko reiškia palūkanų praradimą, o bankų pajamas didinti be reikalo visiškai nereikia", - sakė jis.

REKLAMA

Laikinos problemos

Lietuvos banko valdybos narys ragino nepanikuoti dėl to, kad ,,Snoro" bankomatuose kartais pritrūksta grynųjų pinigų.

,,Snoras„ turi labai didelį kiekį grynųjų pinigų. Jeigu nespėjama jų nuvežti, reikia suprasti žmogiškai. Gal nespėja, nepasižiūri“, - sakė jis.

Taip pat šiek tiek stringa banko internetinės bankininkystės paslauga. Pagrindinė priežastis – reikia grąžinti įmokas mokėtajams, kurios nepasiekė adresato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų