REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio skaitmeninėje bibliotekoje (World Digital Library – WDL) vartotojai jau gali susipažinti ir su senaisiais Lietuvos kultūros paveldo dokumentais – š. m. spalio mėnesį čia buvo paskelbtos Vilniaus universiteto bibliotekos Rankraščių skyriuje saugomų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės XVI–XVII a. teismų knygų skaitmeninės kopijos.

REKLAMA
REKLAMA

WDL – tai skaitmeninto kultūros paveldo archyvas – dokumentai iš viso pasaulio vartotojui pasiekiami per vieną internetinį adresą daugiakalbiu formatu. Pasaulio skaitmeninė biblioteka leidžia tyrinėti ir atrasti viso pasaulio kultūros lobyną vienoje interneto svetainėje. Čia vartotojai gali rasti skaitmeninę rankraščių, žemėlapių, retų knygų, filmų, garso įrašų, paveikslų, fotografijų ir architektūrinių brėžinių kolekciją, sakoma VU bibliotekos pranešime.

REKLAMA

Pateikiamos įvairios dokumentų paieškos galimybės: galima ieškoti pagal reikšminius žodžius arba naršyti pagal temą, laikotarpį, objekto tipą ar instituciją. Ypatingoms funkcijoms galima priskirti interaktyvų geografinį grupavimą, chronologiją, išplėstas vaizdų peržiūros ir interpretavimo galimybes. Papildomos informacijos teikia atskirų objektų aprašai ir interviu su kuratoriais apie tuos objektus, padėsiantys vartotojui geriau suvokti jų sukūrimo kontekstą. Navigacijos priemonės ir metaduomenys yra pateikiami septyniomis kalbomis: arabų, kinų, anglų, prancūzų, portugalų, rusų ir ispanų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio skaitmeninė biblioteka pradėjo veikti 2009 m., jos idėją 2005 m. pasiūlė Kongreso biblioteka (JAV). Šiai idėjai pritarus UNESCO, buvo įsteigta darbo grupė, į kurią buvo pakviestos penkios institucijos – Aleksandrijos biblioteka, Brazilijos nacionalinė biblioteka, Egipto nacionalinė biblioteka ir archyvai, Rusijos nacionalinė biblioteka ir Rusijos valstybinė biblioteka. Dabar projekto partnerėmis yra 119 institucijų (bibliotekos, universitetai, institutai) iš įvairių pasaulio šalių. Lietuvai šiame projekte atstovauja Vilniaus universiteto biblioteka, kuri yra pirmoji ir kol kas vienintelė WDL partnerė iš Lietuvos.

Tikimasi, kad šis projektas itin paskatins viso pasaulio studentus bei mokslininkus domėtis kitomis kultūromis ir jų palikimu, žadins kultūrinį supratingumą ir socialinę pažangą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų