REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių mokyklose — neeilinė matematikos pamoka: vadovai, mokyklų bendruomenės sprendžia nelengvą uždavinį, kaip reikės išgyventi kitais metais, kai miesto valdžia drastiškai mažina lėšas mokykloms išlaikyti. Mokykloms pasiūlyta branginti moksleivių maitinimą, atsisakyti sargų, valytojų, o vietoj jų pirkti privačių saugos tarnybų, valymo bendrovių paslaugas. Taip neva bus pigiau.

REKLAMA
REKLAMA

Savos valytojos–pigiau

„Juventos“ progimnazijos, šalyje garsinančios Šiaulius puikiais muzikantais ir dainininkais, direktorius Vytautas Girčius be didelių įžangų sodina už stalo. Paima popieriaus lapą ir ramiai, iš atminties rašo skaičius.

REKLAMA

„Paskelbėme apklausą dėl valymo paslaugų. Gal mokyklai išties pigiau samdyti valymo bendrovę? Mokykloje yra 7 valytojų etatai, 7000 kvadratinių metrų patalpų. Valytojams per mėnesį su visais mokesčiais išleidžiame 7861 litą. Viena bendrovė pasiūlė valyti mokyklą už 10877 litus, nors darbų sąrašas menkesnis, nei dabar atlieka valytojos. 8470 litų — kitas pasiūlymas, pasiektas po ilgų derybų, mažinant darbų apimtis, pavyzdžiui, sporto salė būtų valoma kartą per dieną ir t.t. Taigi pirkti valymo paslaugas būtų brangiau“, — teigia V.Girčius.

REKLAMA
REKLAMA

Progimnazijos vadovo laukia nelengvi sprendimai: kitais metais lėšų patalpoms valyti, saugoti, visoms komunalinėms paslaugos, maitinimo paslaugoms ir kitai mokyklos priežiūrai Savivaldybė skiria net 34 procentais mažiau lėšų nei šiemet.

„Paslaugos, kurias pirktume, nebus veltui. Taigi mums reikia sutaupyti dar daugiau. Situacija tokia, kad mokykloje reikia naikinti 9 etatus. Kažko turėsime atsisakyti. O juk kalbu apie žmones. Kiekviena valytoja ir dabar valo po 1000 kvadratinių metrų plotą už minimalų atlyginimą“,–liūdnai konstatuoja V.Girčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Progimnazijos vadovas sutinka, kad elektroninė pastato apsauga kainuotų mažiau, nei sargų darbas. Kiltų tam tikrų organizacinių problemų, bet daugumą jų galima būtų išspręsti.

„Būtų pigiau. Bet šiandien, dabar. Kas gali paneigti, kad ta kaina po 3-4 metų nekils? Sutinku, kad taupyti reikia, reformų reikia (jas reikėjo daryti jau anksčiau), bet kur ta riba? Mus mažina ir mažina, jau 15 metų. Ir dažniausiai nutinka taip, kad taupymas atsisuka kitu galu. Pavyzdžiui, turėjome elektriko etatą. Buvom priversti jį panaikinti. Dabar už elektriko paslaugas mokam dvigubai, nes elektros instaliacija sena, reikia nuolatinės priežiūros. O dabar užsimota per du mėnesius pertvarkyti valymo, apsaugos, maitinimo paslaugas. Mokykloms užmesta kilpa, tik neaišku, kas kėdę pastums“,–baigia pokalbį progimnazijos direktorius, pasigendantis ilgalaikio, 15-20 metų, planavimo švietimo sistemoje, o ne staigių, abejotinos naudos sprendimų.

REKLAMA

„Ringuva“ be sargo neišsiverstų

Šiaulių „Ringuvos“ specialiojoje mokykloje mokosi 115 vaikai, kuriems nustatytas intelekto sutrikimas. Dalis iš jų visą savaitę gyvena bendrabutyje. Iki 21 valandos su šiais vaikais dirba bendrabučio auklėtojai, vėliau — naktinė auklė. Nereti atvejai, kai naktį dėl auklėtinių sveikatos tenka kreiptis į medikus, vežti auklėtinius į ligoninę. O vaikų vienų palikti negalima.

„Tokiais atvejais padeda sargai“,–neslepia mokyklos direktorius Vytautas Jokubaitis.

Mokyklos vadovui sunku įsivaizduoti, ką reiktų daryti, jei sargo nebūtų. Abejojama ir tuo, kad elektroninė saugos sistema išspręstų visas problemas: dažnai vakarais auklėtiniai lanko mieste vykstančius renginius, mokykloje vyksta renginiai.

REKLAMA

„Mūsų mokykla — specifinė, auklėtiniai reikalauja didesnės nuolatinės priežiūros. Suprantu, kad reikia taupyti, bet be sargų būtų išties nelengva. Juk valytojos vietoj sargo nepastatysi, juolab ir dėl valytojų yra daug klaustukų“,–teigia V.Jokubaitis.

KOMENTARAS

Skubos naudą velniai gaudo

Valerijus SIMULIK, šiauliečių išrinktas Seimo narys:

Šiaulių miesto savivaldybės administracija paskelbė ekonominį karą vaikų ugdymo įstaigoms. Toks mano vienareikšmiškas vertinimas. Mokyklos verčiamos pirkti valymo, apsaugos paslaugas, branginti vaikų maitinimą, išlaidos mokykloms mažinamos po 30 ir daugiau procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia, labai abejoju finansine tokių skubotų sprendimų nauda mokykloms, jau nekalbu, kad gatvėje gali atsidurti šimtai ir šiaip sunkiai gyvenančių šiauliečių. Skubos naudą velniai gaudo.

Antra, taupymo pavyzdį turėtų rodyti Šiaulių valdžia, perpus mažindama politinio pasitikėjimo etatus, vadovams naikinant priedus prie atlyginimų, mažinant išlaidas. Ir ne valytojų, eilinių darbuotojų, o vadovų sąskaita. Šioje srityje „reformų“ nematyti. Nematau jokio Savivaldybės vadovų noro peržiūrėti kai kurias sutartis su privačiomis bendrovėmis, besinaudojančiomis visų mokesčių mokėtojų pinigais. Čia yra milijonai litų, čia yra rezervai, o ne valytojų ar sargų kišenėse.

REKLAMA

Trečia, suprantu, kad reformos būtinos. Bet „taupyti“ nereiškia “žudyti“. Juolab yra specifinių ugdymo įstaigų, kuriose būtina išsaugoti ir sargus, ir valytojas. Pavyzdžiui, ta pati “Ringuvos“ specialioji mokykla, kurioje nuolat gyvena vaikai. Kiekviena mokykla, galų gale, unikali. Negalima jų visų mauti ant vieno kurpalio. Ar į tai atsižvelgta?

Marius KATKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų