REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš 100 metų Druskininkų poilsiautojai vežioti omnibusu

Pirmosios žinios apie automobilio panaudojimą keleivių vežimui Lietuvoje aptinkamos 1905 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Laikraštis „Vilniaus žinios“ rugsėjo 16-ąją rašė: „Druskininkų gyventojas Pogulianovskis gavo leidimą įtaisyti susisiekimą automobiliu tarp Druskininkų ir Peterburgo – Varšuvos geležinkelio stoties „Porečje“. Pogulianovskis jau užsakė Prancūzijoje automobilius ir kaip tik pabaigs plentą, ketina leisti automobilius važinėti“.

REKLAMA

Plentas buvo baigtas tiesti 1906 metais, gegužės mėnesį, tą liudija „Įrengto kelio Druskininkai – Porečje geležinkelio stotis“, tų pačių metų gegužės 20 dienos patikrinimo aktas.

Todėl galima manyti, kad iš Porečje stoties poilsiautojai į Druskininkus galėjo būti pradėti vežioti 1906 metų vasarą ir tai būtų pirmas autobuso maršrutas Lietuvoje, tačiau tikslesnių duomenų apie šį maršrutą aptikti nepavyko. Yra tik keletas netiksliai datuotų nuotraukų.

REKLAMA
REKLAMA

1908 metais laikraštis „Kurjer Litewski“ birželio 17 dieną rašė: „Druskininkai. Druskininkų gydyklų valdžia išsirašė didžiausią šiuo metu savaeigį omnibusą „Daimler“, talpinantį 40 keleivių. Automobilis keturis kartus per dieną vykstą į Peterburgo geležinkelio stotį Porečje paimti poilsiautojų. Visą kelią įveikią per 20 minučių. Užmokestis nuo vieno žmogaus 75 kapeikos“.

1909 metais tarp Druskininkų ir Porečje vietoje vokiško autobuso važinėjo naujai įsigytas prancūziškas.

Druskininkų valdybos autobusai 1911 metų vasarą visų pirma buvo miesto valdybos viešbučių autobusai, todėl nieko nuostabaus, kad ne kartą teko atiduoti pirmenybę miesto viešbučių svečiams.

1914 metų gegužės pabaigoje Gardino gubernijos tvarkomojo komiteto posėdžio protokole užfiksuota, kad Druskininkų stoties gyventojui Antonui Leikovskiui leidžiama vežioti atvykėlius nuo Druskininkų geležinkelio stoties (Porečje) iki Druskininkų.

Druskininkų muziejaus informacija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų