REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos premjeras Venas Dziabao (Wen Jiabao) teigė penktadienį, jog „nesusijusios šalys“ neturi teisės kištis į nesutarimus dėl Pietų Kinijos jūros, įspėdamas JAV ir kitas valstybes.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau per Pietryčių Azijos asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikimą Indonezijos kurortinėje Balio saloje Kinijos premjeras buvo nusiteikęs palankiau.

REKLAMA

Kinija reiškia pretenzijas į didelę Pietų Kinijos jūros teritorijos dalį, kurioje yra dideli naftos ir dujų ištekliai. Be to, ši jūrinė teritorija yra svarbus laivybos kelias.

Vietnamas, Filipinai, Taivanas, Malaizija ir Brunėjus taip pat reikalauja Pietų Kinijos jūros teritorijos dalies. Šios šalys kartu su JAV ir Japonija spaudžia Pekiną kuo greičiau surasti būdą išspręsti šį konfliktą.

Baltieji rūmai informavo, jog JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) šį klausimą iškels per kitą viršūnių susitikimą šeštadienį Balyje. Kinija pareiškė nenorinti diskutuoti šiuo klausimu. Anot jos, šią problemą turi spręsti tik su ja tiesiogiai susijusios šalys.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai turi būti sprendžiama draugiškai konsultacijų ir diskusijų keliu ir pasitarimuose turi dalyvauti tik su šiuo konfliktu susijusios šalys. Kitos šalys neturėtų kištis“, - teigė V. Dziabao.

Japonija taip pat pareiškė susirūpinimą dėl šio konflikto, o Indijai tai tapo aktualu dėl naftos tyrimų Pietų Kinijos jūroje susitarimo su Vietnamu.

Anot Indonezijos užsienio reikalų ministro, Kinija parodė teigiamus ženklus dėl tolimesnių šio konflikto diskusijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų