REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką turėtumėte žinoti apie mėsą

Tikriausiai dažnai užsukate į mėsos skyrių parduotuvėje, tačiau ar dažnai susimąstote, kas vyksta už jo prekystalio? Norėdami sužinoti įvairiausių gudrybių apie mėsą, konsultuojamės su bakalėjos parduotuvių tinklų, gurmanų prekybos centrų ir specializuotų mėsos parduotuvių mėsininkais.

Tikriausiai dažnai užsukate į mėsos skyrių parduotuvėje, tačiau ar dažnai susimąstote, kas vyksta už jo prekystalio? Norėdami sužinoti įvairiausių gudrybių apie mėsą, konsultuojamės su bakalėjos parduotuvių tinklų, gurmanų prekybos centrų ir specializuotų mėsos parduotuvių mėsininkais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Neįprastas mėsos pjaustymas – būdas sutaupyti

Puikiausiai žinote, kad skerdiena dalijama į sprandinę, šoninę, filė, šonkauliukus ir kitas išpjovas, tačiau kaip alternatyvą galite pasirinkti tokias dalis, kuriose yra ne mažiau mėsos ir ji gerokai pigesnė. „Pavyzdžiui, kiaulienos krūtinėlė be kaulo yra ypač sultinga ir nebrangi mėsa“, – sako JAV prekybos tinklo „Allen Brother Steaks“ viceprezidentė Joann Witherell.

REKLAMA

Nugarinė – dar vienas puikus pasirinkimas. Nors skerdyklose ji laikoma nieko vertais likučiais, tai ne ką blogesnė mėsa už kumpį“, – priduria ji. Dar viena mėsinga vieta, apie kurią galbūt nesate girdėję, – dubens sritis kojos viršuje. Ji nėra labai paklausi tarp vartotojų, tačiau išties nebrangi ir skani. Neapsiriksite pasirinkdami mėsą nuo krūtinkaulio ar pečių.

2. Ypatingas paruošimas

Fasuota mėsa, žinoma, patogu, bet tai varžo jūsų kulinarinius sugebėjimus. Jei nežinote, kaip tvarkingai atskirti lašinius nuo mėsos ar mėsą nuo kaulų, galite tai padaryti vietoje, kur įsigijote skerdienos, ar mėsos parduotuvėje. Kai kurios specializuotos mėsos parduotuvės teikia papildomas pjaustymo paslaugas ir turi nuolatinių klientų, kurie nuolat ateina nešini mėsos gabalais. Paslaugų kainos priklauso nuo to, ką ketinate daryti su mėsa.

REKLAMA
REKLAMA

3. Klausimai yra laukiami ir skatintini

Žinoma, neprotinga į mėsos parduotuvę eiti su krūva klausimų, tačiau turėkite galvoje, kad čia dirbantys specialistai linkę patarti ir atsakyti į klientams kylančius klausimus. Pavyzdžiui, JAV prekybos centrų „Marlow & Daughters“ tinkle dirba tik kulinarinį išsilavinimą turintys darbuotojai, jie noriai dalijasi patirtimi. Neabejotina, kad ir Lietuvos turguose bei parduotuvėse už prekystalių plušantys darbuotojai turi sukaupę nemenką patirtį.

4. Nukainota mėsa – tinkama vartoti

Jei maisto produktai yra nukainoti ar parduodami ypač maža kaina, dar nereiškia, kad jų galiojimo laikas yra pasibaigęs ar bepasibaigiąs. Mėsos rinkoje pigiai parduodami produktai, kuriuos parduotuvė iš tiekėjo gavo už ypač žemą kainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parduotuvėse produktų kainos dažnai priklauso nuo to, už kiek mėsa perkama iš tiekėjo. Tokiu būdu atsiranda galimybė sutaupyti ir klientų pinigus. Žinoma, parduotuvės stengiasi sumažintas kainas išskirti plakatuose.

5. Nėra skirtumo tarp šviežios ir atšaldytos mėsos

„Idealiausia, jei nusipirkę šviežios mėsos ją gaminsite tą pačią ar kitą dieną, – sako parduotuvės „BLT Steak“ generalinis direktorius Cliffas Crooksas. – Jei neturite galimybės paruošti mėsą iš karto, ji gali būti užšaldyta dar keletą dienų.“ C. Crooksas ir kiti ekspertai tvirtina, kad šaldiklis yra geriausias užsiėmusių virėjų draugas. „Tiesą sakant, valgydami patiekalą iš atšaldytos mėsos nepastebėsite skirtumo“, – sutinka J. Witherell.

REKLAMA

„Kartą atlikome testą su ypač patyrusiu virėju. Davėme jam paragauti paruoštos šviežios ir prieš tai užšaldytos mėsos. Jis negalėjo pasakyti nė vieno skirtumo tarp patiekalų“, – pasakoja J. Witherell. Mėsą geriausia šaldyti įvyniojus į polietileno plėvelę ir vėliau į foliją. Užšaldytą skerdieną patartina suvartoti bent per mėnesį.

6. Jeigu mėsa brangi, vadinasi, ne be reikalo

Mėsos kaina priklauso nuo daugelio dalykų. Mažmeninėje prekyboje jautiena yra skirstoma į standartinę ir rinktinę (kuri paprastai parduodama prekybos centruose) bei antrarūšę ir pirmosios rūšies. Pirmosios rūšies mėsa yra pati brangiausia. J. Witherell sako, kad vos 2 procentai jautienos Amerikoje yra pirmosios rūšies.

REKLAMA

Mėsos senumas taip pat turi įtakos kainai. Kuo jaunesnis buvo gyvūnas, tuo švelnesnė ir minkštesnė jo mėsa. Atitinkamai ir brangesnė. „Tos mėsos dalys, kurių gyvūnas turi vos vieną ar kelias, pavyzdžiui, šonkauliukai ar nugarinės filė, taip pat bus kur kas brangesnės“, – sako J. Witherell.

7. Nuolatiniams klientams – išskirtinis aptarnavimas

Kiekvienos, ypač specializuotos, parduotuvės savininkas ypač vertina draugiškus pardavėjų ir klientų santykius. Tad nieko keista, kad nuolatiniai klientai visada informuojami apie šviežią produkciją, akcijas, jiems padedama išsirinkti tai,

ko ieško.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei esate nuolatinis klientas, galite net susitarti, kad paskambinsite į mėsos parduotuvę ir paprašysite, jog pardavėjas rezervuotų tai, ko norite. Restoranams ir kavinėms, kaskart užsakančioms tuos pačius gaminius, mėsos parduotuvių šeimininkai atideda reikiamą produkciją vos gavę.

8. Arbatpinigiai priimami, tačiau jų nesitikima

Daugeliui mėsininkų priimti arbatpinigių iš klientų yra nelabai patogu. „Dažniausiai darbuotojai jų nesitiki, – sako Nicola Ottomanelli, mėsos parduotuvės savininkė. – Paprastai pardavėjai jų gauna per didžiąsias šventes, tokias kaip Kalėdos ar Naujieji metai.“

„Arbatpinigiai nėra įprastas dalykas, bet jų laukiame ir noriai priimame, – atvirauja vienos mėsos parduotuvės darbuotojas. – Kita vertus, dideliuose prekybos centruose, kai kitoje prekystalio pusėje laukia didelė eilė žmonių, stengiamės neimti arbatpinigių. Mūsų darbas apskritai nereikalauja arbatpinigių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų