REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji dalis radioaktyvių dulkių po nelaimės Fukušimos atominėje elektrinėje pateko į vandenyną ir pradėjo keliauti aplink planetą.

REKLAMA
REKLAMA

Iki 80 proc. Fukušimos Daiichi elektrinės paskleisto cezio pateko į Ramųjį vandenyną, iš kurio nukeliavo į kitus pasaulio vandenynus, teigia Meteorologinių tyrimų instituto mokslininkai.

REKLAMA

„Likusi dalis nukrito ant žemės“ Fukušimoje ir aplink ją, teigia instituto tyrėjas Hiroshi Takahashi.

„Šie rezultatai reiškia, kad vandenynas buvo užterštas labiau nei žemė, nors neseni duomenys parodė, kad vandenyno užterštumas dėl nelaimės buvo daug žemesnis nei lygiai, kurie pavojingi žmonėms“, – sakė jis.

Anot tyrėjų, radioaktyvios medžiagos, tarp kurių – cezis-137, izotopas, kurio pusėjimo trukmė yra daugiau kaip 30 metų, patekę į vandenynus plačiai paplito. Kiekvienos dalelės dydis – mažiau nei vienas mikrometras – septynis kartus mažesnis nei žmogaus raudonosios kraujo ląstelės, praneša naujienų agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA

Naudodami kompiuterines simuliacijas mokslininkai analizavo medžiagą, kuri pirmiausiai buvo nupūsta į šiaurės rytus virš rytinės Rusijos ir Aliaskos, tada nukrito į Ramųjį vandenyną ir maždaug kovo 17 dieną pasiekė vakarinę Jungtinių Valstijų pakrantę, teigė H. Takahashi.

Manoma, kad medžiagos pirmąją kelionę aplink pasaulį užbaigė kovo 24 dieną.

Keliuose ankstesniuose tyrimuose, taip pat viename, praėjusį mėnesį atliktame Prancūzijoje, teigiama, kad radioaktyviąsias dulkes atskiedė vandenyno srovės, tad išskyrus netoli kranto gyvenančias gyvūnų rūšis, jos pastebimo pavojaus nekelia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų