REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po savaitgalį įvykusio incidento, kurio kaltininkai – ką tik dvidešimtmetį minėjusios Viešojo saugumo tarnybos (VST) konvojavimo pareigūnai, laisvalaikiu šventę vienoje iš sostinės pakraštyje esančių pirčių ir sukėlę muštynes, policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu VST taip pat atlieka tarnybinį patikrinimą, kurio išvados dar nėra aiškios. Bet, kaip naujienų agentūrai ELTA sakė Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos vadas generolas Sergejus Madalovas, rimtai analizuojamas ne tik pastarasis, bet ir ankstesni statuto pažeidimo atvejai. Net jei jie ir nesukėlė visuomenėje tokio rezonanso, kokį sukėlė muštynės, vykusios Vilniaus pirtyje.

REKLAMA

„Visų pirma reikia pasakyti, kad tikrai ten nebuvo masinių muštynių. Taip, konflikte dalyvavo gal 5-6 pareigūnai, muštynėse – dar mažiau. Bet pats tas įvykis iš tikrųjų nedaro mūsų tarnybai garbės, ir tokių atvejų mes jokiu būdu netoleruosime.

Mums dabar reikia kuo giliau viską išanalizuoti, – ir situaciją, ir prielaidas jai susidaryti. Kad ateityje viso to išvengtume“, – teigė Eltai generolas S. Madalovas.

VST teisininkė Diana Takvareli įvykio aplinkybes analizuoja drauge su policija. VST tarnybos vadas Jonas Zautra aiškinasi, anot generolo S. Madalovo, kodėl buvo tas rezonansinis įvykis, ko iki galo neatliko tarnybos vadovybė, kad tokių atvejų iš viso nebūtų.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar rimtai peržiūrėsime pareigūnų ugdymo programas, vertinsime jų kokybę. Žinoma, analizuosime ir tarnybos padalinių pasirengimą atlikti pareigas, moralinių nuostatų formavimo kokybę. Aiškinsimės ir asmeninės atsakomybės klausimą, pradedant nuo žemesnės grandies vadų iki Madalovo. Ir tikrai pasistengsime padaryti viską, kas nuo mūsų tiesiogiai priklauso, kad visas tarnybos potencialas pasiektų aukštesnį lygį“, – užtikrino VST vadas.

Viešojo saugumo tarnybos vadovybė Vilniuje susitiko su pareigūnais (susitikime dalyvavo jų daugiau kaip du šimtai, kas tuo metu buvo laisvi nuo tarnybos). Diskusijoje dalyvavo ir psichologė. Kurį laiką ji dirbs VST padalinyje Vilniuje. Ateityje galvojama VST įsteigti dar vieną psichologo etatą darbui Kaune.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot generolo S. Madalovo, niekas nesirengia dabar nieko teisinti dėl to, kas praėjusį savaitgalį įvyko. Žinoma, reikia sutikti, kad konvojavimo kuopa (jos pareigūnai sukėlė incidentą), ypač Vilniuje, yra stipriai apkrauta darbais. Kai šią kuopą kūrė 1992-aisiais, per dieną jos pareigūnams tekdavo į teismus pristatyti 5-6 bylų procesų dalyvius. Dabar – iki 25 teismų per dieną konvojui tenka aptarnauti, pristatant teisiamuosius ir parlydint juos į areštines ar įkalinimo vietas.

„Konvojaus pareigūnai nuolat susiduria su nusikaltėlių pasauliu. Dideli krūviai, nuolatinė psichologinė įtampa – neišvengiami pareigūnų palydovai. Žinoma, tarnybos žmonės rengiami tokiam darbui, bet neigiamos įtakos poveikio normaliems žmonėms sunku išvengti.

REKLAMA

Kai krūvis ypač didelis susidaro, mūsų vadovybė stengiasi kitų kuopų žmonėmis papildyti konvojavimą. Tačiau bet kokiu atveju pagrindinis krūvis vis tiek tenka konvojaus pareigūnams. Todėl psichologo pagalba jiems būtina.

Taip pat mes artimiausiu metu aptarsime ir kitas galimas priemones, kad Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų darbas būtų lengvesnis, moralinės nuostatos tvirtesnės, kad laisvalaikiu ar tarnybos metu niekas neįstengtų išprovokuoti jokių neleistinų „išsikrovimų“ per smurtinius veiksmus. Kas to nesupranta, tam Viešojo saugumo tarnyboje – ne vieta“, – dar sakė Eltai generolas S. Madalovas, pažadėjęs būtinai informuoti visuomenę apie incidento tyrimo rezultatus, kai tik jie bus suformuluoti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų